Aikuinen, aloita uusi harrastus

Uusi, ihana syksy ja aikaa uudelle harrastukselle? Miten olisi partio? Tiesitkö, että partion voi aloittaa myös aikuisena? Nina Pitkänen johdattaa alla partion ja vapaaehtoistyön maailmaan. Inspiroidu uudesta harrastuksesta – olisiko joku näistä sinun paikkasi partiossa? Mikäli et löydä sopivaa tehtävää, ota yhteyttä toimistoomme, p. (09) 8865 1200 tai papa.toimisto(a)partio.fi , niin autamme sinua. Sydämellisesti tervetuloa!

Avoimet partiotehtävät Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa

Avoimet partiotehtävät Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Kliffa-leirillä kesällä 2018

Lue lisää partion tarjoamasta vapaaehtoistyöstä täältä!

Kolmen K:n sääntö vapaaehtoiselle

100-vuotiaan Suomen kunniaksi päätimme keksiä sata tapaa tehdä vapaaehtoistyötä partiossa. Pienen alkukankeuden jälkeen tapoja alkoi tupsahdella kuin sieniä sateella ja oivalsimme, ettei sata tapaa riitä alkuunkaan kertomaan sitä, kuinka monia erilaisia asioita partiossa pääsee tekemään. Olit sitten vanha konkari tai etsimässä itsellesi ihka ensimmäistä kosketusta partiossa vapaaehtoisena toimimiseen, on partiolla varmasti tarjota juuri sinulle kiinnostavaa tehtävää. Esimerkkikattauksen vapaista pesteistä löydät täältä. Olennaista onkin, että itseä kiinnostavan pestin löytää ja siinä viihtyy. Kehittelin tätä silmällä pitäen meille vapaaehtoisen hyvinvoinnin muistisäännön ensiavusta tutun kolmen k:n säännön inspiroimana:

1) Kokeile

Kokeile jotain uutta, kokeile jotain outoa, kokeile jotain haastavaa. Vapaaehtoistyön kuuluu antaa tekijälleen: ota rohkeasti uusia haasteita vastaan ja haasta puolestasi myös muita. Kokeile myös, missä rajasi menevät, niin osaat kunnioittaa niitä. Aikuisen rooli partiossa on usein toimia mahdollistajana ja se on ensiarvoisen tärkeää, mutta toisten hyväksi toimiminen oman hyvinvoinnin kustannuksella ei ole tarkoitus. Valitse itsellesi sopiva tehtävä, joka antaa arkeen uuden vaihteen ja vastapainon muille rutiineille ja pidä huolta omasta jaksamisestasi. Muutaman kerran sanottu ei palkitsee, kun seuraavan kerran sanot kyllä tarjottuun pestiin, jonka todella haluat, jaksat ja ehdit tehdä.

2) Kiitä

”Työ tekijäänsä kiittää”, kuuluu vanha sananlasku. Ei kuitenkaan riitä, että vain työ kiittää tekijäänsä. On tärkeää, että tehty vapaaehtoistyö palkitsee, mutta vähintään yhtä tärkeää on, että tunnistamme itsemme ja toisten tekemän työn merkityksen ja sanomme sen ääneen. Kerro siis, kuinka paljon toisen tekemä työ sinulle merkitsee. Kehu muita, kun he onnistuvat. Jos oman hännän nostaminen tuntuu epämukavalta, voi toisten häntiä nostella sitten senkin edestä! Kiitos on sana, joka ei koskaan mene pois muodista.

3) Kannusta

Partion ydintä on yhdessä tekeminen, oppiminen, onnistuminen ja epäonnistuminen. Kaiken tämän keskellä tuki tulee tarpeeseen. Tue toisia ja pyydä myös itse tukea. Kannusta avoimeen ilmapiiriin, jotta kaikkien olisi helppoa löytää paikkansa ja löytää itselleen innostava pesti. Partiomenetelmän yksi osa on nousujohteisuus: läpi partiopolun jatkuva kasvaminen, oppiminen, uskaltaminen ja kokeilu ikään ja ikäkauteen katsomatta. Meillä aikuisilla vapaaehtoisilla on myös tähän oikeus ja saamme tehdä inspiroivaa vapaaehtoistyötä partiossa rakkaudesta lajiin.

Teksti Nina Pitkänen, vapaaehtoistyöstä vastaava hallituksen jäsen

Partiossa aikuisillakin on hauskaa! Kuvan 25.–27.8.2017 järjestetyiltä Johtajatulilta nappasi Anna Enbuske.