Avoimet retket väylänä partioon ja luontoon

Piirin Mellunkylän lapset -toiminta on vienyt tämän vuoden aikana jo noin sata henkilöä luontoon avoimen retkitoiminnan avulla. Retkiä on järjestetty Itä-Helsingin Mellunkylästä käsin. Periaatteena on ollut mahdollisimman matala kynnys eli se, että retket ovat ilmaisia, ihan kaikille avoimia ja ilmoittautuminen on pidetty mahdollisimman helppona.

Kurkimäessä asuva Wen Yanyan on ollut kahden lapsensa kanssa mukana monella retkellä. Välillä lapset ovat olleet retkellä myös keskenään. Kiinasta lähtöisin oleva Wen Yanyan on asunut jo pitkään Suomessa.
”Retkillä mukavaa on ollut uusiin ihmisiin ja paikkoihin tutustuminen. Aina on kivaa tekemistä, nyt grillattiin makkaroita ja syötettiin ankkoja”, naurahtaa Wen Yanyan muistellessaan lauantain luonnon päivän retkeä.
Wen Yanyan (vasemmalla) ja lapset Lin Biying sekä Lin Chengjie nauttimassa retkieväitä Kuusijärven luonnon päivän retkellä.

 

 ”Maahanmuuttajana on ollut hankalaa, kun ei ole tuntenut lähellä olevia retkeilykohteita. Mellunkylän lasten retkien avulla on päässyt helposti tutustumaan uusiin paikkoihin. Niihin voi mennä sitten perheen kanssa myöhemmin keskenään”, sanoo Wen Yanyan.
Mellunkylän lasten retkellä juhlistettiin Suomen luontoa nuotiomuffinsseilla. Retkiin kuuluu aina joku nuotioruoka, joka valmistetaan yhdessä.

 

Avoimessa toiminnassa myös omat haasteensa

Kun toimintaan ei tarvitse sitoutua esimerkiksi jäsenmaksujen tai ilmoittautumisten myötä, tulee mukaan myös haasteita.

”Monta kertaa kellon lyödessä jo lähdön aikaa joku mattimyöhäinen soittaa, että on vielä matkalla ja tulossa mukaan, vaikkei ole muistanut edes ilmoittautua. Viime hetken peruutuksiat tulee vastaavasti aina, kun toimintaan ei olla sitouduttu sen suuremmin”, kertoo projektipäällikkö Riikka Nenonen.

”Yleisesti avoin toiminta on tavoittanut alueen asukkaita hyvin, ja sen kautta on saatu mukaan erityisesti maahanmuuttajataustaisia perheitä. Useampi lapsi on jo liittymässä partioon”, Nenonen jatkaa.

Toiminnan tarkoituksena on muun muassa tuoda esiin hyviä kokemuksia ja käytäntöjä avoimeen toimintaan liittyen. Piirin lippukunnat voisivat tulevaisuudessa miettiä, voisiko tämänkaltainen toimintamuoto olla myös heille kokeilemisen arvoinen asia. Helpoiten avoimen retken voi leipoa johonkin lippukunnan olemassa olevan retken tai toiminnan yhteyteen. Lisää vinkkejä avoimien retkien järjestämiseen löydät täältä ja täältä.

Onko Mellunkylän lapsien toiminnassa sitten mitään järkeä?

Retkille osallistujat ovat kiitelleet, että retket ovat antaneet heille itsevarmuutta lähteä myöhemmin itse metsään. Lisäksi partio on tullut esille vaihtoehtona, kun mietitään lasten harrastuksia.
”Nyt katsellaan, josko lapsille löytyisi läheltä sopivat partioryhmät, johon mennä mukaan. Kiitos tästä retkestä! Oli tosi mukavaa siellä metsässä. Tänään tämä retki oli tosi hyvä”, Wen Yanyan toteaa lopuksi.
Tervetuloa syksyn avoimille retkille! Mellunkylän lasten retkikalenterin löydät täältä.
Teksti ja kuvat Riikka Nenonen