Ennätyksiä rikkova Pääkaupunkiseudun Partiolaisten kesäleiri Kliffa lähestyy puoliväliä

Hämeenlinnan Evolle 45 hehtaarin alueelle metsään rakennettu 5600 osallistujan partioleiri Kliffa on pian puolivälissä. Maanantaina 90 bussilastillista partion kohderyhmäikäisiä eli 7–22-vuotiaita lapsia ja nuoria saapui leiriin johtajiensa kanssa.

Leirin 1,5 miljoonan budjetista suurin osa kuluu ruokaan – jokaisella lämpimällä aterialla syödään yli 2000 kiloa ruokaa. Helteisessä säässä juomavettä kuluu 22 kuutiota päivässä ja leirisuoralla ohikulkijoita ilahduttavat suoraan Kalevan kisoista tuodut sumuviilentimet.

Ennätyksellisten helteiden ja osallistujamäärän lisäksi leirillä koettiin Suomen suurin lintukaraoke 5600 visertäjän voimin sekä pakohuonepeli, johon mahtuu lähes 60 osallistujaa kerralla. Kaiken kukkuraksi keskiviikkoiltana taikuri Miika Korkatti esitti metsän keskelle rakennetulla Areenalla ennennäkemättömän korttitempun, joka kirvoitti raikuvat aplodit yleisöltä.

Leiriohjelmassa pakolaissimulaatio, mutapainia ja suunnistusta

Kuuden vuoden välein järjestettävä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileiri Kliffa on Suomen historian suurin piirileiri ja osallistujamäärältään kaksi kertaa suurempi kuin muiden piirien leirit. Leiri eroaa monella tapaa siitä, mitä partioleiriltä odottaisi. Perinteiset partiotaidot, kuten solmujen teko ja suunnistaminen ovat mukana ohjelmassa, mutta leirillä pääsee kiipeämään kymmenen metrin korkuiseen kiipeilyseinään, mutapainimaan ja kokeilemaan katapulttia. 

Torstain ja perjantain välisenä yönä käynnissä on 24h-peli, jossa 1217-vuotiaat nuoret kisaavat ryhmissä toisiaan vastaan suorittamalla erilaisia tehtäviä. Kyseessä ei ole roolipeli, urheilukilpailu eikä nälkäpeli, vaan jotain paljon enemmän. Tehtävät vaihtelevat laidasta laitaan: niissä tarvitaan niin älyä, voimaa, hupia kuin sankaruuttakin. Rasteilla muun muassa rikotaan kookospähkinä, ommellaan tikkejä siansorkkaan, tehdään nuotio tuliporalla ja käydään metsäkonesimulaatiossa. Lisäksi rasteilla tehdään päivän hyvä työ: kahdella rastilla autetaan Metsähallitusta kunnostamalla pitkospuita ja raivaamalla taimenpuroa.

Yhdessä enemmän uutta

Yhdessä enemmän uutta on Kliffan motto. Leirin tekemiseen onkin osallistunut useita eri yhteistyökumppaneita partion ulkopuolelta:

Kliffan 5600 leirihuivia valmistettiin kierrätysmateriaalista – niitä varten ei tarvinnut valmistaa lainkaan uutta kangasta. Huivit on valmistanut Globe Hope, joka on kierrätysmateriaaleista erilaisia kestävän kehityksen mukaisia vaatteita, laukkuja ja asusteita valmistava suomalaisyritys.

Bajamajojen täyttymistä seurataan peruutustutkasta tuttujen anturien avulla. Leiriverkon rakentamiseen on saatu rahallista tukea ympäristöministeriön Kira-Digi-hankkeesta ja käytännön apua myös IoT Paja -säätiöltä.

Husqvarna toimitti Metsuri-laaksoon laadukkaat suojavaatteet ja Evon metsäopiston opettajat Terhi Muuttola ja Juha Mäkelä pitivät moottorisahauksesta monipuolisen koulutuksen nuorille.

Kruunu Herkku toimittaa lämpimät ruoat suoraan Juvalta leirille lämpölaatikoissa, joista partiolaiset annostelevat ruokaa leiriläisten lautasille. Leirin kaksi keittiötä tarjoavat neljä maittavaa ateriaa päivässä, ja kaikki ruoka on kalatonta sekä laktoositonta. Lisäksi tarjolla on vaihtoehtoja kasvissyöjille, josta kiitos kuuluu Verso Foodille sekä Gold and Greenille.

Yhteistyö Hämeenlinnan kaupungin ja Linnan Kehityksen kanssa pohjautuu monivuotiseen puitesopimukseen, jossa kumpikin osapuoli on sitoutunut Evon alueen kehittämiseen. “Partiolaiset järjestävät Evolla vuosittain suuria tapahtumia, joiden myötä alueen palveluita voidaan kehittää säännöllisesti”, leirinjohtaja Ville Miettinen iloitsee. “Me Linnan Kehityksessä keskitymme siihen, mikä tapahtuu varsinaisen leirin ulkopuolella: mistä löytyy erilaisia yhteistyökumppaneita, yhdistyksiä ja palveluntarjoajia ja mitä kaikkea voisimme tarjota paikallisten alihankkijoiden kautta”, kertoo Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Mervi Käki.

Kutsu ja tietoa median edustajille 

Median edustajat ovat tervetulleita vierailemaan leirillä tai julkaisemaan juttuja valmiiden tekstien ja kuvien avulla. Lisätietoja löytyy Kliffan nettisivuilta: www.kliffa2018.fi/medialle. Yhteydenotot ja lisätietoja Kliffan viestintä- ja markkinointijohtajalta Sanni Pohjannorolta 044 986 2563.  

Valokuvia leiriltä median käyttöön: papa.kuvat.fi/kuvat/TAPAHTUMAT/2018/Kliffa.
Julkaistut mediajutut leiriltä: www.kliffa2018.fi/medialle/kliffa-mediassa.