Historian ensimmäinen draamakurssi opetti ja ilahdutti

23.25.8.2019 tehtiin historiaa, kun Kiljavan kurssi- ja leirikeskuksessa järjestettiin Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ensimmäinen draamakurssi. Samoajille ja vaeltajille suunnatulla kurssilla sekä kehitettiin omia ilmaisutaitoja että opittiin hyödyntämään draaman menetelmiä johtamisen apuna.

Rennolla otteella toteutettu kurssi tarjosi monelle kaivatun tauon lippukunta-arjesta. Viikonloppu oli kauniin kesäinen, ja draaman menetelmiä opittiin sekä tekemällä että yhdessä pohtien.

Kurssi alkoi yksinkertaisilla leikeillä ja tutustumisharjoituksilla. Niistä edettiin vähitellen monimutkaisempiin tekniikoihin. Muun muassa liikeilmaisu, improvisaatio ja erilaiset hahmon rakentamisen menetelmät tulivat kurssilla tutuiksi.

Draama ja partio onko niillä jotain yhteistä?

Harjoitusten jälkeen pohdittiin yhdessä tapoja, joilla opittua voi hyödyntää esimerkiksi ryhmää johtaessa. Kurssinjohtaja Ella Jokelan mukaan kurssin pääteemoihin kuuluikin kysymys siitä, miten draaman menetelmiä voi hyödyntää partiotoiminnassa.

“Kuten kurssilaisten kanssa todettiin, partiomenetelmä linkittyy hyvin draamakasvatuksen ja itseilmaisun pääajatuksiin ja -periaatteisiin”, Ella kiteyttää pohdinnan lopputuloksen.

Hän mainitsee partio-ohjelmassa olevan monille ikäkausille ilmaisutaitoaktiviteetteja, jotka liittyvät suoraan kurssin sisältöihin. Lisäksi esimerkiksi iltaohjelmien eri elementit, kuten kurssilla harjoitellut sketsit, sisältävät esiintymistä ja itseilmaisua. Ellan mukaan tärkeimpiä kuitenkin ovat taidot, jotka kehittyvät yhdessä tekemisen ohella:

“Tärkeimmät näkökulmat ovat ryhmäyttämisessä ja turvallisen ryhmän luomisessa. Draama on ryhmäyttämisen apuväline ja opettaa vuorovaikutustaitoja.”

Ystävyyttä yli piirirajojen

Myös kurssilaiset totesivat draaman toimivaksi ryhmäytymisen välineeksi. Pieni mutta innokas porukka tutustui toisiinsa nopeasti, ja kurssin yhteishenki oli hyvä.

Ystävyyttä rakennettiin yli lippukunta- ja jopa piirirajojen: samoajaikäinen Jenni Kaukoranta Kymenlaakson partiopiiristä oli matkannut kurssille Kotkasta asti.

“Draama ja näytteleminen kiinnostivat minua paljon jo ennen kurssia, ja halusin saada vinkkejä parempaan johtamiseen. Näin julkaisun kurssista Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Instagram-tilillä ja menin heti etsimään Kuksan ilmoittautumislinkkiä!” Jenni intoilee.

Hänen mukaansa parasta kurssilla oli muihin kurssilaisiin tutustuminen ja uuden oppiminen.

Haaveissa kurssille jatkoa

Ella ei osaa vielä varmasti sanoa, mitä draamakursseille tapahtuu tulevaisuudessa. Kurssinjohtajan näkökulmasta ensimmäinen kurssi kuitenkin onnistui hyvin. Jos kurssit saavat jatkoa, häntä kiinnostaisi tehdä niistä kohdennetumpia. Kursseja voitaisiin järjestää esimerkiksi eri ikäryhmille tai tiettyyn näkökulmaan keskittyen.

“Toivottavasti kursseille tulisi halukkaita osallistujia niin, että niitä voitaisiin järjestää lisää”, Ella pohtii.

Yksi varma osallistuja ainakin on jo tiedossa. Jenni nimittäin kehuu kurssia vuolaasti ja lupaa tulla mukaan, jos samanlainen järjestetään uudelleen.

Teksti & kuva: Liinu Yli-Hongisto