Iris Pajunen, Töölön Tähystäjät, ja Tilda Sotka, Vartiovuoren Tytöt, on valittu Pääkaupunkiseudun Partiolaisten jäsenlehti Hepun päätoimittajiksi vuosiksi 2023–2024.

Sekä Iris että Tilda ovat aloittaneet partioharrastuksen jo sudenpentuina.

– Menin sudenpentuna kokeilemaan partiota kavereiden perässä. Alunperin ajattelin, että partio on ”nynnyä”. Lopulta kävi kuitenkin niin, että kaverit lopetti, mutta minä jäin, Iris naurahtaa.

– Olen ollut mukana partiossa ihan pienestä sudenpennusta asti, jopa vaihto-oppilasvuoteni aikana Australiassa liityin mukaan paikalliseen partioon. Partio on siis aina ollut osa elämääni, Tilda kertoo.

Iris on toiminut viimeiset kaksi vuotta Hepun toimittajana ja sitä ennen kaksi vuotta Partio-lehdessä. Hän opiskelee Tampereella kansainvälistä politiikkaa. Tilda aloitti Hepun toimittajana keväällä 2022 ja opiskelee viestintää. Hepun päätoimittajan pestissä Iristä ja Tildaa kiehtoi mielenkiintoisen partiopestin yhdistäminen itsensä kehittämiseen.

– Koronan myötä motivaatio partioon oli vähän hukassa, mutta keväällä 2022 olin PJ-kurssilla, joka muistutti minua siitä, miksi partio on parasta. Opiskelen viestintää, joten Hepun päätoimittajuus antaa minulle varmasti eväitä myös tulevaisuuden työelämään. Toisaalta, kuka nyt ei tykkäisi partiopöhinästä, Tilda iloitsee.

Iris taas koki tulleensa tiensä päähän harrastelijatoimittajana.

– Olen kokeillut joka tekstilajia ja tavannut pari julkkista. Päätoimittajuus tuntui siis luonnolliselta jatkolta. Omien toimittajavuosien aikana olen kehittynyt huimasti. Siitä on kiittäminen päätoimittajia, jotka ovat aina tukeneet ja antaneet palautetta. Haluan nyt tarjota tämän muille ja laittaa hyvän kiertämään, Iris hymyilee.

Hepun päätoimittajuuden lisäksi Iris ja Tilda ovat aktiivisia omissa lippukunnissaan.

– Tällä hetkellä toimin Heppu-juttujen lisäksi myös oman lippukuntani Vartiovuoren Tyttöjen hallituksessa. Partiossa parasta on vaellukset ja metsässä oleminen, Tilda kertoo.

– Tällä hetkellä olen lippukuntani Töölön Tähystäjien ohjelmajohtaja ja hallituksessa. Lisäksi vedin pitkään ryhmää. Parasta partiossa on retkeily ja olen kiitollinen siitä, että partion harrastaminen on auttanut rakentamaan vahvan luontosuhteen. Osaan arvostaa metsää ja kaipaan sinne säännöllisesti. Siistein partiokokemus on ehkä ollut 40km nahkalilja, Iris fiilistelee.

Molemmat uudet päätoimittajat odottavat pestistä erityisesti uusiin ihmisiin tutustumista ja uuden oppimista.

–  Hauskaa päästä näkemään lehden ”kulissien taakse” ja oppia uutta. Kiva tehdä monipuolista partiota ja jatkaa Hepun sekä omien taitojen kehittämistä, Iris summaa.

Iris ja Tilda toivottavat myös uudet toimittajat lämpimästi tervetulleiksi Hepun toimitukseen.

–  Innostus ja halu oppia ovat avainasemassa Hepun teossa, eli vaikka kokemusta ei olisi niin tänne voi tulla oppimaan. Helpointa on laittaa meille viestiä, että haluaisi tulla tekemään Heppua. Aktiivisia, innokkaita ja uusia tekijöitä tarvitaan aina, Tilda kannustaa.

Jäsenlehti Heppu

Heppu on 1940-luvulla perustettu Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n jäsenlehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa printtinä ja jatkuvasti verkossa. Lehti postitetaan suoraan kaikkien jäsenmaksun maksaneiden partiolaisten koteihin ja lisäksi pääkaupunkiseudun kirjastoihin, nuorisotaloille ja seurakuntiin. Painosmäärä on noin 11 000 kappaletta.

Heppu uutisoi journalistisesti pääkaupunkiseudun ajankohtaisista partioasioista, lippukuntien kuulumisista, käynnissä olevista hankkeista sekä muista merkittävistä partioon liittyvistä aiheista. Heppu on Aikakauslehtien liiton jäsen ja journalistinen mediatuote, johon sovelletaan liiton jäsenyyden perusteella Julkisen sanan neuvoston (JSN) journalistin ohjeita sekä liiton käytännesääntöjä mainonnan tunnistettavuudesta.

Hepulla on kaksi vapaaehtoisena toimivaa päätoimittajaa ja toimituskuntaan kuuluu lisäksi nuoria toimittajia. Lehden toimituspäällikkönä työskentelee piirin viestinnän asiantuntija. Lehtien sisältö suunnitellaan toimituskokouksessa noin 2,5 kuukautta ennen ilmestymistä. Mikäli sinulla on juttuvinkki printti- tai verkkolehteen, ole ajoissa suoraan yhteydessä päätoimittajiin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen heppumedia(a)partio.fi.

KUVAT: Anniina Pusa, Hanna ”Beagle” Hämäläinen, Alex Inkiläinen