Jäinen taival on vaikuttava tarina veljeydestä, selviytymisestä ja rohkeudesta

Moni partiolainen on nähnyt viime vuosina Aapo ”Api” Rainion, Toimen Pojat, tekemiä partioaiheisia videoita. Vuonna 2016 Finnjamboree Roihulla Api toimi kuvauspäällikkönä ja on nyt viimeiset pari vuotta johtanut Suomen Partiolaisten kuvausryhmää.

Nyt Aapon kädenjälki näkyy myös Halki Grönlannin -retkikunnan dokumenttielokuvassa Jäinen taival. Elokuvan ennakkonäytös nähtiin Johtajatulilla perjantai-iltana 30.9.2019, ja luvassa on vielä muutama lisänäytös eri puolilla Suomea. Viimeinen näytös on keskiviikkona 18.9. Kino K-13:ssa Helsingissä klo 18. Lipun hinnasta lahjoitetaan 1€ ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen. Katso traileri ja lue arvio alta.

”Se on valinta, millä mielellä sä olet joka päivä”, toteaa Tapio Soini jäätikön ylitettyään. 33 päivän haastava vaellus oli 11 hengen retkikunnalle henkistä ja fyysistä vuoristorataa.

Talvella 2017 puhelin soi, viisi miestä ympäri Suomen vastaavat puhelimeen. ”Keväällä 2019 me tullaan hiihtämään Grönlannin läpi.” Soittaja on Nestori Nurmi, tulevan retkikunnan johtaja. Tästä alkaa kahden vuoden valmistautuminen ja matka kohti jäätikköä. Pienen budjetin dokumentti on upea ja realistinen kuvaus historiallisesta hiihtovaelluksesta.

Dokumenttielokuva Jäinen taival kertoo suomalaisen erikoisrajajääkärikillan retkikunnan matkasta halki Grönlannin jäätikön. Esteettisesti upea elokuva on retkikunnan jäsenen Tapio Rinteen ohjaama ja suurin osa kuvamateriaalista on myös hänen käsialaansa.

Dokumentissa seurataan 11 hengen retkikunnan jäsenistä lähemmin viittä: Juho Kumpulaa, Tapio  Soinia, Sami Piristä, Mikko Ritaa ja Ilkka Korvasta. Retkikunnan tavoite on ylittää jäätikkö länsirannikolta itärannikolle korkeintaan 36 päivässä ja saavuttaa ensimmäisinä suomalaisina hylätty kylmän sodan aikainen tutka-asema DYE3.

Elokuva koostuu selvästi kahdesta osa-alueesta, ennakkovalmistautumisesta ja itse vaelluksesta. Suurta kontrastia ei kuitenkaan pääse syntymään, sillä siirtymä on pehmeä ja neutraali.

Dokumentin alkupuolella seurataan retkikunnan valmistautumista koetukseen. Kaksi vuotta on tiivistetty puoleen tuntiin onnistuneesti sisältäen harjoitusvaelluksen Ruotsin Sarekissa, varusteiden testaamista ja pakkaamista sekä tunnelmia lähdön lähestyessä.

Grönlantiin päästyä jäätikköosuus antaa vielä odottaa itseään. Viimeistään toisella katsomiskerralla alkaa kaipaamaan hitusen tiiviimpää kerrontaa ja nopeampaa siirtymää itse vaellukseen. Tarina kantaa siitä huolimatta, sillä päähenkilöt on hyvin valikoitu ja erilaiset persoonat tekevät sisällöstä mielenkiintoisen.

Kun jäätikölle päästään, katsoja haltioituu todella upeista maisemakuvista ja retkikunnan jäsenten uskomattomasta yhteishengestä. Vaikka ei olisikaan intohimoinen hiihtäjä tai retkeilijä, tulee elokuvan katsojalle helposti kaipuu talveen ja keväthangille sekä halu tutustua retkikunnan jäseniin. Usko retkikunnan onnistumiseen on syntynyt jo elokuvan alkumetreillä, mutta vahvistuu entisestään dokumentin edetessä, vaikka haastavat ja vaihtuvat sääolosuhteet vaikeuttavat miesten matkaa.

Elokuva on musiikkia myöten timantiksi hiottu kokonaisuus, joka kaipaisi aika ajoin hieman tiivistystä, mutta ei missään tapauksessa käy tylsäksi. Jäinen taival naurattaa, koskettaa ja saa aikaan kylmiä väreitä, mutta ei jätä ketään kylmäksi.

Jäinen taival, 93min (2019), Aapo Rainio Digitals

Alli Eräkorpi