Jäsenlehti Heppu uudistui täysin: AR-teknologia tuo uusia virtuaalisia ulottuvuuksia!

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten jäsenlehti Heppu on täysin uudistunut! Ero edelliseen lehteen on hyvin konkreettinen: lehti on eri kokoinen, tuntuu erilaiselta kädessä, sisältö sekä visuaalinen ilme ovat muuttuneet ja mukana on uusinta AR-teknologiaa. Jatkossa Heppu ilmestyy printtilehtenä neljä kertaa vuodessa ja jatkuvasti verkossa.

AR-teknologia tuo printtilehteen uusia ulottuvuuksia  

Hepun uudistamisprosessi aloitettiin viime vuoden lopussa lukijakyselyllä. Hepun uudistus on toteutettu sen pohjalta: mistä te lukijat olette pitäneet ja mitä toivoisitte lisää. Olemme antaneet uudistukselle paljon aikaamme ja energiaamme sekä oppineet matkalla paljon lisää lehden tekemisestä.

Uudistuksen myötä Hepun printtilehden ja sähköisen näköislehden sivuilta voi jatkossa katsella esimerkiksi 360-videoita ja animaatioita. AR (Augmented Reality) tarkoittaa lisättyä todellisuutta eli meidän kokemusmaailmaamme tuotuja elementtejä, jotka ovat jotain muuta kuin realistisia – esimerkiksi Pokémon GO -peli on tällainen.

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset aloitti tänä syksynä yhteistyön suomalaisen AR-teknologiaan erikoistuneen toimijan Arilynin kanssa. Hepussa käytetään täten sovellusta nimeltä Arilyn, jonka avulla skannataan printtituotteessa oleva kuva, minkä jälkeen sovellukseen aukeaa kuvaan liittyvää sisältöä. 

Asenna siis älypuhelimeesi ilmainen Arilyn-applikaatio ja skannaa sillä joko printtilehden tai sähköisen näköislehden takakannessa sekä sivuilla 4, 21 ja 22 olevat valokuvat. Virtuaalisesti lisätyn todellisuuden avulla hyppäät Kliffalle 360-videon muodossa, pääset tutustumaan videoesittelyn avulla Peurantupaan sekä Kavalahdessa sijaitsevaan Björnviken uimarantaan, näet tänä syksynä Finnkinon elokuvateattereissa pyörineen mainoksen partiosta sekä tutustut pohjoisen eläimiin 3D-muodossa. Sivut, joilla on lisättyä todellisuutta, tunnistat Arilynin logosta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mitä jos puhelimeen ei saa ladattua Arilynia tai se ei toimi
? Ei hätää – Arilyn on lisäkanava, joka mahdollistaa tekstiä täydentävää sisältöä. Kaikki printtilehden jutut ovat luettavissa ilmankin sovellusta. Mikäli sisällöt eivät meinaa aueta, tarkista onko älypuhelimessasi tarpeeksi tilaa applikaation pyörittämiseksi tai oletko tarkentanut tarpeeksi lähelle valokuvaa.

Uudistunut Heppu eli mikä, miten ja miksi?

Ensimmäinen jäsenlehti Heppu ilmestyi tammikuussa 1946. Helsingin Partiopoikapiiri HePP koki vakavia tiedotusongelmia 1940-luvulla: piiri oli laajentunut valtavasti Helsingin kasvaessa, ja kattojärjestö SPJ:n tiedotuslehdet ilmestyivät aivan liian harvoin. HePP:n oma lehti ilmestyikin ensi kertaa marraskuussa 1945 nimellä HPPP:n johtajalehti. Samalla piirihallitus julisti lehdelle suuren nimikilpailun, jonka palkintona oli sata markkaa. Nimiehdotuksia tuli lopulta neljä, ja tammikuussa 1946 lehden nimeksi valittiin Heppu. Tutustu lisää Hepun historiaan tämän uutisen lopussa.

Heppu uudistui edellisen kerran vuonna 2011. “Haluamme, että Heppu tukee lippukuntia paremmin ja jäsenet saisivat sitä kautta paremman yhteyden harrastukseensa”, avaa Janne Heiskanen Timanttipartiosta lehden uudistamisen taustoja. Hän on Pääkaupunkiseudun Partiolaisten viestinnästä ja markkinoinnista vastaava hallituksen jäsen. “Konkreettisesti näkyvien muutosten ohella uudistuksessa muuttuu myös esimerkiksi lehden julkaisuaikataulu ja kohderyhmä. Uudistunut Heppu ilmestyy neljästi vuodessa ja se postitetaan edelleen kaikille jäsenmaksun maksaneille partiolaisille, mutta sisältö on kohdennettu erityisesti yli 15-vuotiaille nuorille sekä aikuisille ja sisältö keskittyy enemmän pidempiin juttuihin. Verkkomedia pyritään ottamaan kunnolla haltuun vuoden 2019 aikana”, hän jatkaa.

Uudistuksen taustalla lukijakyselyn tulokset

Hepun uudistaminen aloitettiin lukijakyselyllä viime vuoden lopussa, ja kokonaisuudessaan uudistusprosessi kestää arviolta ensi vuoden kevääseen tai kesään. Prosessin ensimmäinen askel on ollut printtilehden uudistaminen. “Tätä uudistusta tehdään vaiheittain eli kaikki ei ole vielä valmista. Nyt loppuvuodesta keskitytään printtilehteen ja keväällä enemmän tuon verkkojulkaisun kehittämiseen”, uudistusprojektin johtaja Joona Aaltonen Leppävaaran Korvenkävijöistä kuvailee prosessia. Osana lehden uudistamista kootaan myös lukijaraati, jonka jäsenet pääsevät antamaan tärkeää palautetta lehden tekijöille.  

Yksi selkeimmistä muutoksista on lehden ulkoasu, joka on entistä aikakauslehtimäisempi. Hepun taittaja Eeva Kangas Loviisan Ankkuripartiosta on taittanut lehteä 11 vuoden ajan ja on suunnitellut uudistuneen Hepun ulkoasun. “Tavoittelin raikasta ja partiomaista ilmettä sekä sellaista taittoa, jota olisi kiva katsoa ja helppo lukea”, Eeva kertoo uudistuksen visuaalisen puolen tavoitteista. Myös tabloidkoko pieneni hieman, jotta lehteä ei tarvitse enää taittaa postissa keskeltä kahtia. Samalla osoiterivi hyppäsi etukannesta takakanteen, mikä mahdollistaa koko sivun kokoisen kansikuvan käytön jatkossa. 

Anna palautetta!

Kun saat lehden käsiisi, kerro meille, mitä mieltä olet! Uudistusryhmä vastaa kysymyksiin ja ottaa palautetta vastaan Instagram-livessä PäPan kanavalla @partiokuuluukaikille ilmestymispäivänä eli torstai-iltana 18.10. kello 19:00!

Kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää myös Instassa Directin kautta tai sähköpostilla päätoimittajille. Printtilehti on postitettu kaikille jäsenille ja sähköinen näköislehti on kaikkien luettavissa Issuussa. Kaikki sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@partio.fi.

Hepun päätoimittajat:
Mellä Mattila ja Jenni Fabritius

Uudistusryhmä:
Joona Aaltonen, Suvi Takala, Eeva Kangas, Susanna “Suski” Mikander

Jäsenlehti Hepun vaiheet 1945-2018

1940 

Helsingin Partiopoikapiiri HePP koki vakavia tiedotusongelmia 1940-luvulla: piiri oli laajentunut valtavasti Helsingin kasvaessa, ja kattojärjestö SPJ:n tiedotuslehdet ilmestyivät aivan liian harvoin. HePP:n oma lehti ilmestyikin ensi kertaa marraskuussa 1945 nimellä HPPP:n johtajalehti. Samalla piirihallitus julisti lehdelle suuren nimikilpailun, jonka palkintona oli sata markkaa. 

Nimiehdotuksia tuli lopulta neljä, ja tammikuussa 1946 lehden nimeksi valittiin Heppu. Lehden levikki oli aluksi noin 250 – kaikki piirin partiojohtajat – ja lehti ilmestyi kerran kuussa. Ensi lehdissä palstoja täyttivät nykylehtien tapaan mainokset tulevista ja reportaasit menneistä piirin tapahtumista, mutta mukana oli myös paljon mielipidetekstejä. Jatkuvana aiheena oli jo tuolloin tyttöjen ja poikien väliset suhteet partiomaailmassa. 

1960 ja 1970 

HePP kasvoi jatkuvasti, ja Hepun merkitys sen mukana. Hepun rooli oli paitsi uutisoinnissa ja tiedotuksessa, myös eräänlaisena vuoropuhelun esille tuojana. Esimerkiksi tyttöjen ja poikien yhteistoiminnan onnistumisesta ohjeistettiin Hepussa 5/1967 seuraavasti: ”Nuorten yhdessäolo tulee olla sellaista, että se tapahtuu kokonaisuudessaan valvotun ohjelman puitteissa. Yksityiseen flirttiin ei yksinkertaisesti saa jäädä aikaa.” 

1960- ja 1970-luvuilla piirin jäsenistöä huolettivat varsinkin partion politisoituminen sekä tupakointi. Pitkää keskustelua käytiin muun muassa siitä, pitäisikö Kiljavalla sallia tupakointi, kun kerta kouluissakin oli siihen tarkoitettuja huoneita. Piirihallitus lopulta kehotti partiolaisia olemaan tupakoimatta ja jopa haastoi Hepussa 3/1964 koko piirin tupakkalakkoon.  

1970 

Alkuvuodesta 1970 piiri järjesti jäsenistölleen poliittisten nuorisjärjestöjen vaalitentin osoittaakseen aktiivisuuttaan päätöksenteossa. Hepussa 1/1970 kirjoitettiin tentistä seuraavasti: ”Mukana olivat Juha Klemola, joka istui vesihanan kohdalla, Lars Erik Häggman, joka joi kolme pullollista virvoitusjuomaa, Pekka Saarnio, joka kaatoi kivennäisvesipullon Pertti Salolaisen muistiinpanojen päälle, Heta Tuominen, joka ei edustanut nuoria, ja Pekka Korvenheimo. — Tenttaajien innostuksesta voi päätellä, että tämänkaltaisia tapahtumia tarvittaisiin lisää.” 

Vuonna 1975 Helsingin Partiopoikapiiri ja tyttöpiirit yhdistyivät. Syntyi Pääkaupunkiseudun Partiolaiset. Kun yhteispiirin toiminta käynnistyi, jäi Heppu elämään. Ensimmäisenä vuonna lehti ilmestyi viisi kertaa.  

1980 ja 1990 

Vuonna 1980 Hepun ilmestymiskertoja jouduttiin piirin kireän taloustilanteen vuoksi vähentämään. Vasta syksyllä 1990 Hepun vaiheissa tapahtui merkittävä käänne, kun piirille palkattiin päätoiminen tiedottaja, jonka toimenkuvaan Hepun tekeminen kuului. Ensimmäinen tiedottaja oli Ilvesveikko-taustainen Perttu Ijäs. 80- ja 90-luvuilla Hepussa tyypillisiä uutisia olivat muun muassa katsaukset uusiin partiotoimistoihin, sillä piirin toimisto muutti noina vuosina yhteensä viisi kertaa. Vuoden 1991 alussa Heppu alkoi ilmestyä kerran kuukaudessa tabloid-kokoisena. 

2000 ja 2010

2000-luvulla Heppu on muuttunut yhä modernimpaan suuntaan. Lehti ilmestyi seitsemän kertaa vuodessa vuoteen 2011 asti, jolloin Heppu vaihtui mustavalkoisesta kokonaan värilliseksi ja samalla ulkoasu uudistui. Lehti ilmestyi tabloid-kokoisena vuosina 1991-2018, kunnes koko pieneni vuoden 2018 uudistuksessa hieman. Koon pienenemisen tärkeimpänä tavoitteena oli se, että lehteä ei enää taitettaisi postin kuljetuksessa keskeltä kahtia. Uudistettu lehti tulee siis jatkossa postilaatikosta taittamatta.