Tämän vuoden Hiipivä Haamu -salapoliisikilpailu oli suurin vuosikymmeniin ja varmasti yksi suurimmista, mitä kilpailun historiassa on koskaan järjestetty vuoden 1947 jälkeen. Mukana oli 219 vartiota ja yli 1200 osallistujaa.

Säännöllisesti kilpailua on järjestetty vuodesta 1974, jolloin Ilvesveikot otti kilpailusta vetovastuun. Tapahtuma on Suomen suurin vuosittainen partiokilpailu, joka järjestetään joka vuosi marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina.
Kisassa ratkaistava juoni oli tämä vuonna pääpiirteittäin seuraava: Japanista kulkeutuu turistien matkassa Suomeen muinainen eripuran henki, joka aiheuttaa konfliktin kahden musiikkikunnan välillä. Suomessa arvostetaan perinteisesti jazzia, mutta nyt iso osa väestöstä hullaantuu J-
poppiin. Konfliktin seurauksena yksi osapuoli polttaa jazz-diivan kartanon, toinen ajaa populistista vaalikampanjaa ja kolmas pyrkii vakuuttamaan kansan demokratian toimimattomuudesta.  

Kisan teemana oli tänä vuonna siis erilaisuuden kohtaaminen: ajatuksena oli havainnollistaa se miten vieraan asian vaikutuksesta saattaa syntyä pelkoa ja konfliktia, ja kuinka joku saattaa hyväksikäyttää tällaista asetelmaa. Pukuteemana oli tähän liittyen ”hirviö”.  

Kisassa seikkailtiin tänä vuonna kauppakeskus Redissä, Ilmalassa ja Lauttasaaressa saakka. Ennen kisaa ratkottiin ennakkotehtäviä, joissa oli salakieliä, kaupunkituntemukseen, Japaniin ja hirviöihin liittyviä kysymyksiä sekä kaupunkikierros. 

Kisapäivä alkoi alkuvideosta, joka näytettiin elokuvateatteri Orionissa – alussa jaettiin myös sanomalehti Päivän Pamaus, jossa olivat kaikki rastivihjeet sekä kisamaailmaan sijoittuvat artikkelit muun muassa Jazz-diivan kartanon tuhopoltosta ja poliitikon vaalikampanjan suosiosta.

Rastit edustivat eri kisamaailman tahoja: yhdellä oli poliitikon vaalitoimisto, toisessa levykauppa, kolmannessa jazz-klubi, neljännessä museo ja viidennessä live-keikka. Rasteilla esiintyviltä hahmoilta sai selvitettyä tietoa, jonka avulla selvisi kisamaailman tapahtumat ja kokonaiskuva tapahtumista. Maalissa tämän tiedon avulla vastattiin lopputehtävien kysymyksiin. Kisassa oli myös kaksi piilorastia: yhden vihje löytyi esimerkiksi rastilla jaettavan hattaran tikusta.  

Juoni on perinteisesti joka vuosi hankala ja monitasoinen ja harvoin sitä saa kukaan täysin ratkaistua. Kisa tarjoaa siis haastetta kenelle tahansa, kisakokemuksesta riippumatta, sekä samalla hauskan seikkailullisen päivän Helsingissä. 

Tänä vuonna kilpailu näkyi myös Televisiossa YLE:n uutisissa. Uutispätkä on katsottavissa Areenassa kohdasta 4:50 eteenpäin.

Kaikki kisan valokuvat ovat nähtävissä täällä. Palkintojenjako järjestetään 4.12. Lisätiedot täällä.

Kuvat: Mikko Jalo
Teksti: Yuri Birjulin