Kansainvälisellä partiomatkalla Kuwaitissa

Haluatko nähdä maailmaa ja tutustua samalla paikallisiin? Ulkomailla järjestettävät partioleirit antavat huikean mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja nähdä uusia paikkoja. Aku Staff kertoo leirikokemuksestaan keväällä 2018 Kuwaitissa. 

Minua houkutti Kuwaitin leirissä sen eksoottisuus ja olimmekin ainoat arabimaiden ulkopuolelta saapuneet koko leirissä, kertoo Aku. Hän vieraili tammikuussa Kuwait Boy Scouts Associationin järjestämällä leirillä yhdessä Antti Jalon, Julius Kuulan ja Antti Raikusen kanssa. 

Leiri oli hyvinkin erilainen kuin suomessa jo käytännön järjestelyistä lähtien. Leiri oli aidatulla aavikkokaistaleella, jonne oli rakennettu muutamia parakkeja ruokailua ja peseytymistä varten. Vesi ei ilmiselvistä syistä johtuen ollut samanlainen elementti leirillä kuin Suomessa. Ruokailut tarjoili catering-palvelu, joka oli hulppea, vaikka ruoka ei ollutkaan terveellisimmästä päästä. Ruokaa oli myös tarjolla aivan älyttömästi vuorokauden ympäri. 

Toisaalta leiri oli pohjimmiltaan hyvin samanlainen kuin suomessakin. Leirillä oli pistekisa savujen välillä, jossa rakennelmia tekemällä ja muita aktiviteetteja suorittamalla pystyi voittamaan ikään kuin ”paras partiolainen” -tittelin. Käytännössä se oli kuin partiotaitokisa, eikä yleinen meno ja fiilis ollut kovin erilainen. Täysin erilainen kulttuuri ja ympäristö toivat tavallisiin askareisiin vain hyvin erilaisen sävyn ainakin meille. 

Emme itse päässeet osallistumaan kaikkeen ohjelmaan leirillä kielimuurin takia. Ohjelma ja kaikki muu oli arabiaksi, mikä oli ajoittain haastavaa, mutta sen takia meille järjestettiin paljon myös omaa ohjelmaa. Leirillä järjestettiin haikki aavikolla, jonka lisäksi siellä oli iltanuotio, erilaisia liikuntakisoja ja -ratoja, rakentelua ja kädentaitoja, retkiä museoihin ja muihin kohteisiin leirialueen ulkopuolella. Mielestäni ohjelma oli monipuolista, mutta sitä ei tuntunut olevan niin paljon kuin suomalaisilla leireillä. 

Kielimuuri aiheutti myös paljon hauskoja hetkiä. Heti ensimmäisenä päivänä yksi partiopaitaan sonnustautunut poika tuli nykimään meitä hihasta, puhuen vain arabiaa ja viittoen käsillä. Oltiin kaikki ihan ymmällään, että mitä tämä poika nyt oikein haluaa. Lähdettiin seuraamaan poikaa ja hän vei meidät savuunsa, joka alkoi kuhista pojan kavereista. Ensin hiekalle heitettiin matto ja maton päälle kankainen pelilauta. Aloimme pelaamaan jotain Kimblen tapaista peliä pojan kanssa. Peli oli hauska ja kaikkia nauratti, kun emme ymmärtäneet toisiamme.” 

 

Partiomatkalle ulkomaille voi lähteä omatoimisesti esimerkiksi oman lippukunnan kanssa tai osallistua Suomen Partiolaisten järjestämille matkoille. Joka vuosi järjestetään erilaisia isompia ja pienempiä leirejä, joille ulkomaalaiset vieraat ovat kutsuttuja. Eri puolilla maailmaa järjestettävät partioleirit on koottu muun muassa lippukunta.partio.fi-sivustolle. 

Meiltä kysyttiin usein: ”Where are you from? Poland, USA?”  

”Yllätyttiin joka päivä siitä, miten jostain löytyi aina joku, joka halusi tarjota arabialaista kahvia ja herkkuja. Emme saaneet kävellä rauhassa, kun joku huuteli jo kahville.” 

”Moni kertoi kuulleensa Suomesta, mutta harvempi osasi hahmottaa, missä se on tai millaista siellä on. Jos jotain tiedettiin, oli se lumi, kylmä tai Nokia.” 

Heppu 2/2018
Teksti: Aku Staff
Kuvat: Antti Jlo ja Julius Kuula