Vaikka korona aiheuttaa epävarmuutta, ovat kesän partioleirien järjestelyt täydessä vauhdissa pääkaupunkiseudulla. Partioleirejä on tarkoitus järjestää kesällä tuhansille lapsille ja nuorille, ja niitä valmistellaan satojen vapaaehtoisten nuorten ja aikuisten voimin. Suurin pääkaupunkiseudun alueen leireistä on Espoon ja Kauniaisten alueleiri Väiski, johon on tällä hetkellä ilmoittautunut noin 1300 lasta ja nuorta. Leiriä on ollut tekemässä yli 150 vapaaehtoista.

Alun perin Väiski-leiri oli tarkoitus järjestää jo viime kesänä, mutta koronan takia leiri päätettiin siirtää tälle vuodelle. Leiriprojekti on käynnistynyt jo vuonna 2018 ja esimerkiksi leirinjohtaja on ollut projektissa mukana alusta asti. ”Kieltämättä motivaatiota on ajoittain ollut vaikea pitää itsekin yllä”, toteaa leirinjohtaja Ville Vuorenmaa. ”Kuitenkin etenkin nyt keväällä on tullut selväksi, että jos leiri päästään pitämään, se on äärimmäisen odotettu sekä osallistujien ja tekijöiden keskuudessa. Se auttaa jaksamaan, vaikka välillä näyttääkin huonolta.”

Partioleirit järjestetään vapaaehtoisten voimin. Väiski-leiriä on ollut tekemässä yli 150 vapaaehtoista.

Oman haasteensa leirin suunnitteluun on tuonut se, etteivät leirin tekijät ole voineet tavata kasvotusten kertaakaan tänä vuonna. Jotta vapaaehtoistyö on säilynyt mielekkäänä, on kokousten lisäksi järjestetty myös vapaamuotoisempaa etähengaamista. ”Monille iso osa partiota on se, että hommia tehdään yhdessä kavereiden kanssa, joten kavereiden ”näkemiselle” on hyvä jättää myös aikaa”, kertoo Vuorenmaa.

Korona vaikuttaa leirin käytännönjärjestelyihin monella tapaa. Isoja massoja yhteenkokoavia hetkiä on karsittu ja yleisesti leiriarkeen on lisätty väljyyttä, jotta kontaktit vähentyisivät. ”Tämä vaikuttaa kaikkeen muonituksesta ohjelmaan ja kiskareissusta uimassa käymiseen.”

Kesäleirit ovat tärkeä osa partiotoimintaa, ja tänä kesänä ne ovat erityisen odotettuja. Leireillä vietetään aikaa ystävien kanssa. Kuva: Anna Enbuske

Koronaexit luo toivoa leirien toteutumiseen

Hallituksen suunnitelmat koronarajoitusten purkamisesta on luonut toivoa, että leirit pystyttäisiin toteuttamaan. Tämä motivoi osaltaan myös leirin tekijöitä. Motivaatio on yksi tärkeimmistä asioista, kun kyseessä on vapaaehtoistyö ja leirin toteuttamiseen käytetään omaa vapaa-aikaa.

”On erittäin hyvä uutinen, että koronarajoituksia aletaan purkaa ensimmäisenä juuri lasten ja nuorten harrastusten osalta”, toteaa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten puheenjohtaja Matti Mannonen. ”Vuosi on ollut haastava myös vapaaehtoisille, mutta esimerkiksi vanhemmilta saatu positiivinen palaute korona-ajan partiotoiminnasta on auttanut jaksamaan.”

Pääkaupunkiseudulla partioleireille on ilmoittautunut lähes 3000 ihmistä

Pääkaupunkiseudulla ollaan suunnittelemassa useita eri kokoisia alueellisia partioleirejä, joihin on ilmoittautunut lähes 3000 ihmistä. Näiden lisäksi myös paikallisyhdistykset, eli lippukunnat suunnittelevat omia leirejään.

Partioleirit pääkaupunkiseudulla kesällä 2021:

Näiden lisäksi Länsi-Helsinki järjestää Nimbus-leirinsä sijaan seppo.io-alustalla tapahtuvan rastiradan ja tarjoaa materiaaleja oman alueensa lippukuntien kesäleireille.

Artikkelikuva: Susanna Mikander