Liikkumisen iloa Helsingin rannoilla!

Helsingissä on 130 kilometriä Itämeren rantaviivaa ja vielä monta saarta siihen päälle. Vuonna 2019 alkaneen SATAKOLKYT-hankkeen tavoitteena on innostaa kaupunkilaiset liikkumaan Helsingin rannoilla ja samalla siivoamaan rantaviiva roskista. Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ovat olleet mukana hankkeessa alusta asti.

Projektikoordinaattori Jenni Jelkänen kertoo, että huhtikuuhun 2020 mennessä rantoja on siivottu yhteensä 83 kilometrin verran. Siivottu ranta säilyy kartalla vihreänä 2−6 kuukautta rannan sijainnista riippuen. Rannat, joilla liikkuu paljon ihmisiä vaativat siivoamista useammin kuin syrjäisemmät rannat. Uimarantoja ja muita suosituimpia rantoja siivotaan säännöllisesti myös kaupungin toimesta.

Kuva: Hakatytöt

Hankkeen nettisivuilta www.satakolkyt.fi löytyy interaktiivinen kartta, joka näyttää, milloin mikäkin ranta on viimeksi siivottu. Kuka vaan voi varata kartalta pätkän rantaa ja lähteä siivousretkelle. Kun rannan ilmoittaa siivotuksi kartalle, sen väri muuttuu punaisesta vihreäksi ja siivoaja saa halutessaan oman nimensä näkyviin rannan kohdalle.

Lippukuntien tekemien tempausten lisäksi muun muassa asukasyhdistykset ovat järjestäneet siivoustalkoita, koululaiset tehneet rantaretkiä ja työyhteisöt järjestäneet tyhy-päiviä siivouksen merkeissä.

Lisäksi osana hanketta on toteutettu monipuolinen Vinkkivihko lasten kanssa retkeilyyn, joka löytyy osoitteesta www.päpa.fi/satakolkyt. Vinkkien teemana on retkelle lähteminen Itämeren rantaan. Aktiviteetit sisältyvät hyvin osaksi partio-ohjelmaa.

Syksyllä 2019 hanke palkittiin Kansanvalistusseuran sivistyspalkinnolla. Kansanvalistusseura jakaa vuosittaisen palkinnon ajankohtaiselle henkilölle, ryhmälle tai teolle, joka edistää sivistystä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Syksyllä 2020 SATAKOLKYT-hanke näkyy muun muassa Kohtaamisessa, Urban Bonfiressa ja SuperSemmassa. Lisäksi luvassa on valokuvakilpailu nuorille. Kilpailun parhaat kuvat pääsevät osaksi SATAKOLKYT-valokuvanäyttelyä, joka kiertää kirjastoissa vuoden 2021 aikana. Seuraa hankkeen somekanavia!