Lippukuntakin voi jeesata, kun raha on tiukassa

Partio on moniin muihin verrattuna edullinen harrastus. Silti osalla perheistä menee aiempaa kurjemmin, silloin partiokin voi käydä liian kalliiksi. Me haluamme, että partio kuuluu kaikille, joten keräsimme yhteen muutamia vinkkejä, joilla lippukunta voi helpottaa tilanteita, joissa perheen rahat ovat tiukassa.

Apua raha-asioihin

Piiri siis myöntää vapautuksen jäsenmaksuun, jos perhe sitä anoo. Kuitenkin jäsenmaksun päälle tulee vielä monia muita maksuja, jotka lippukunta itse laskuttaa ja karhuaa käytäntöjensä mukaan.

Kaikki toiminnan kulut kerralla kausimaksuna

Yksi mahdollisuus on, että lippukunta laskuttaa koko vuoden toiminnan kerralla könttäsummana. Tällöin laskun maksamisesta on helppo sopia esimerkiksi sosiaalitoimen kanssa. Käytäntö voi myös saada aikaan yllättävän nousun retki -ja reissuosallistumisissa! Toisaalta tällaisen ison kertalaskun maksaminen voi tehdä tiukkaa myös keskituloisille. Niinpä lippukunta voi tarjota kahta maksuvaihtoehtoa: kausimaksua tai erillismaksuja. Tällöin taloudenhoitajan kanssa täytyy kuitenkin sopia tarkkaan järjestelmän toiminnasta, jotta varmasti pysytään perillä siitä, kuka mitäkin on maksanut.

Alennusta ja maksuaikaa

On kohtuullista, että retkistä ja leireistä voi hakea alennusta, vaikkei koko summasta vapautettaisikaan. Tämä voi hoitua vapaamuotoisella hakemuksella vaikkapa niin, että asia sovitaan lippukunnanjohtajan kanssa puhelimitse tai sähköpostilla. Samoin voidaan sopia laskujen maksuajan pidentämisestä.

Monilapsisten perheiden kohdalla kannattaa harkita myös sisaralennusta. Kolmilapsiselle perheelle tavanomainenkin viikonloppuretki voi tulla kalliiksi vaelluksesta puhumattakaan.

Alennuksiin tarvittavat rahat lippukunta voi kerätä esimerkiksi kannatusjäseniltä. Samoin esimerkiksi paikallinen Lions-klubi voi pyynnöstä lahjoittaa pienen stipendirahaston. Lippukunta voi myös kohdistaa yhden vuoden varainhankintatapahtumista stipendirahastoonsa. Niinpä vaikka laskiaistempauksen lettutuotot voi käyttää retkimaksujen alennuksiin.

Piiri selvittää kevään aikana, mitä voisimme tehdä koko pääkaupunkiseudun alueella, jotta perustoiminnan alennusten ja stipendien rahoittaminen ei kaatuisi lippukuntien harteille. Hyvät ideat saa ilman muuta antaa ilmi toimiston Leealle tai Aleksille!

Apua varustehankintoihin

Lippukunnissa ja alueilla kannattaa kehittää mahdollisimman toimiva varusteiden kierrätyssysteemi. Pieneksi jääneet rinkat, makuupussit ja sadevaatteet palvelevat helposti monia käyttäjiä. Myös partion lopettajat kannattaa huomioida: jos vastikään hankittu rinkka uhkaa jäädä pölyttymään kaapin nurkkaan, lippukunta voi ehkä ostaa sen parillakympillä varastoonsa lainakappaleeksi.

Vanhat varusteet lainapankkiin

Lippukunta voi pitää kololla omaa lainavaate ja -varustekaappia tai -laatikkoa. Siihen voi kerätä sekä lahjoituksia että edulliseen hintaan ostettuja uusia tavaroita. Hyviä hankintoja ovat esimerkiksi sadevaatteet, kumpparit, villapaidat ja tuulenpitävät takit ja housut muutamissa eri koissa. Kaapista ja laatikosta on helppo kaivaa huomaamattomasti lainavaatevarusteita. Pankki palvelee tietysti myös silloin, kun retkeläisen varusteet muuten likaantuvat tai vain unohtuvat kotiin.

Nettikirppari alueelle tai lippukunnalle

Facebookissa pyörii valtakunnallinen partiovarustekirppari. Siitä voi mainita vaikkapa uusien jäsenten infokirjeessä. Käytännön kaupankäynnin kannalta voi kuitenkin olla helpompaa, jos alueella, kaupungilla tai vaikkapa lippukunnalla on oma Fb-kirppari. Silloin tavaran nouto onnistuu usein helposti. Fb-kirppareilla vallitsee ihan omat lakinsa, joten pelisäännöistä ja toiminnan hengestä kannattaa sopia kirpparia perustaessa.

Kirppiksellä varainkeruuta lippukunnalle

Lippukunnan jäsenten vanhoja varusteita voi hyvin kaupata myös myyjäishengessä jossakin lippukunnan tapahtumassa. Esimerkiksi Kirisiskojen myyjäisissä on ollut kirpparipöytä, johon on voinut tuoda vanhat varusteet kiertoon. Pöydän tuotto menee lippukunnalle. Tässä voittavat kaikki: myyjä saa varastoonsa tilaa, ostaja pääsee edullisille ostoksille ja lippukunta käärii voitot. Win-win-win!

Nolata ei saa

On kokonaisvaltaisen kurja ja nolo tilanne, kun rahat ovat lopussa. Niinpä tällaisessa tilanteessa oleva perhe – saati lapsi – ei kaipaa enää yhtään lisätaakkaa. Siksi lippukunnassa maksuasiat täytyy keskittää muutamille aikuisille johtajille eikä niitä repostella koskaan isolla porukalla. Kannattaa myös vetää henkeä ennen kuin käy läksyttämään lasta väärin valituista ulkovarusteista.

Kaikenlaisilla kirppareilla kannattaa huomioida se, että makuupussin tai rinkan pyytäminen lainaan tai ostaminen käytettynä käy helposti eikä juuri kolauta kenenkään ylpeyttä. Sen sijaan sen ääneen sanominen, että varaa kunnon talvikenkiin, sadevarusteisiin tai kerrastoihin ei ole, on jo vaikeampaa. Niinpä kannattaa pyytää aikuisia laittamaan kiertoon kaikenlaisia partioreissussa tarvittavia varusteita, ei ainoastaan kovan rahan erikoisvarusteita.

Kiitos ideoista ja ajatustenvaihdosta Sisäpiirissä Martina, Mursu, Annukka, Bambi, Korkki, Mudi, Janne ja Riikka!