Luotsivuosi: pestikortit luotseille

Luotsivuoden kunniaksi SP on julkaissut luotseille omat pestikortit. Pestikorteista löytyy jokaisen ikäkauden luotsin perustehtävät, jotka nousevat partio-ohjelman erikoispiirteistä. Tarpojaluotsilla puhutaan tarpojien johtamisharjoituksista, samoajaluotsilla ROK:ista ja vaeltajaluotsilla projektinhallinnasta.

Kortin etupuolelta löytyy neljä osa-aluetta:

1.  Minä luotsina
  2.  Omien luotsattavien tunteminen
  3.  Nuorten elämä
  4.  Partio-ohjelma -ja kasvatus

Omien luotsattavien tunteminen ja ryhmäytyminen ovat ensimmäisiä luotsin tehtäviä. Kortista löytyy muutamia vinkkejä ryhmäytymisen ja tutustumisen avuksi.

Nuorten elämä voi poiketa paljonkin luotsin elämästä. Vaikka luotsi onkin ollut joskus nuori, maailma muuttuu nopeasti. Kortista löytyy siis myös ohjeita siihen, miten voi toimia nuorten kanssa yhdessä ja miten omalla toiminnalla voi edesauttaa nuorten partiotaivalta.

Partio-ohjelman tuntemus ja partiokasvatuksen ymmärrys ovat oleellisessa osassa luotsina toimimista. Loppujen lopuksi luotsi vastaa siitä, että ryhmässä toteutetaan partio-ohjelmaa ja nuori saa ohjausta partiotaipaleellaan.

Pestikortin toiselta puolelta löytyy ikäkauden kasvatustavoitteet sekä luotsin reflektointityökalu:

Listauksen avulla luotsit voivat pohtia, mitkä asiat ovat jo hallussa, ja mitä taitoja olisi vielä hyvä prepata. Esimerkiksi turvallisuusohjeet voivat sujua jo, mutta harjoiteltavaa on vielä esimerkiksi retkeilytaidoissa.

Miten pestikorttia voi hyödyntää?

• Käytä pestikorttia oman toimintasi tukena. Huomaatko, että jokin osa-alue on jäänyt vähän vähemmälle? Olisiko tarpeen panostaa sen toteutumiseen vaikka seuraavan kuukauden aikana?
  • Tsekkaa luotsin pestikortti ja käy se pestaajasi kanssa lävitse – onko siellä asioita, jotka vaikuttavat jo tutuilta tai asioita, joita olisi hyvä prepata?
  • Katsokaa luotsattavien nuorten kanssa pestikorttia. Kun he oppivat tietämään millaisia asioita sinä teet, he osaavat jauskaltavat paremmin toimia kanssasi.

Mistä pestikortit löytyvät?

Tarpojaluotsin pestikortti:
www.partio.fi/wp-content/uploads/2018/08/Luotsin-_pestikortti_tarpoja.pdf

Samoajaluotsin pestikortti:
www.partio.fi/wp-content/uploads/2018/08/Luotsin-_pestikortti_samoaja.pdf

Vaeltajaluotsin pestikortti:
www.partio.fi/wp-content/uploads/2018/08/Luotsin-_pestikortti_vaeltaja.pdf

Luotsin pestikortteihin pääsee tutustumaan tarkemmin LuotsiSatelliitissa 6.10. Ilmoittaudu kuksaan.fi/21520 30.9. mennessä. Lisätietoja täällä. Osallistujille ilmainen luotsivuoden tunnus, myrskylyhty.