Luvassa Kliffapäivä osa 1 – kaverit leirilippukunnassa ja ohjelmaa laaksoissa

”Hyvää huomenta, näytät kauniilta, jotenkin tuoreelta”, ääni hyräilee hiljaa korvasi vierestä. Virnistät hieman ja vedät makuupussin pääsi peitoksi. On uusi aamu Kliffalla ja aika nousta, mutta sinua väsyttää ja tiedät, että et todellakaan näytä tuoreelta. Kaverisi ravistelee sinua hartioista ja yrittää vetää makuupussia pois päältäsi. ”Ylös nyt unikeko, meil on lipunnostoon puoli tuntia ja sä haluat kuitenkin pestä hampaat eka. Kuinka myöhään sä oikeen huitelit eilen siellä kahvilassa?” 

Kuva: Paula Tammivuori

Annat makuupussin valahtaa pois kasvoiltasi. Puolijoukkueteltan kangas näyttää tähtitaivaalta, kun aurinko pilkottaa pienten reikien lävitse. Vieressäsi kaverisi vetää shortseja jalkaan. Muut ovat jo ulkona teltasta. ”Kai mä joskus puolenyön jälkeen tulin takasin. Me tavattiin jotain tyyppejä, ne tuli kai MESistä tai jostain muusta Tammen lippukunnasta ja jäätiin juttelemaan niiden kanssa”, selität kaverillesi haukotellen. Onks ulkona lämmin?” 

Teltan ovi rävähtää auki ja aurinko tulvii sisään. ”Kato ulos ja mieti”, kaverisi naurahtaa ja kömpii ulos. Pääset lopulta itsekin ulos makuupussista ja teltasta. Tukkasi on ihan sekaisin, mutta et jaksa välittää vaan kävelet pesemään hampaita. Vastaan kävelee naapurileirilippukunnan tyyppi, joka moikkaa sinua iloisesti – tutustuitte viime kesän alueleirillä. 

Selvittyäsi aamutoimista kiirehdit lippuaukealle ja ehdit juuri ajoissa. Leirilippukunta kerääntyy lipputangon ympärille ja huikkaat hyvää huomenta kavereille. Pestijohtaja vetää aamujumpan. Tästä tulee hyvä päivä. 

Jokaisena leiripäivänä Kliffalla koetaan vauhdikkaita, opettavaisia, hauskoja, innostavia ja perinteisiäkin ohjelmalaaksoja. Kesäisen leiripäivän kohokohta on päästä uimaan ja telmimään vesilaaksoon kavereiden kanssa. Sudenpentulauman riehakas hauskanpito kuuluu Evokeskukselle asti. Vesileikkien lomassa hieman isommat partiolaiset syventyvät myös ympäristönsuojelunäkökulmaan mobiilisovellusta hyödyntäen. 

Koska partiossa haluamme pitää huolta meille kaikille yhteisestä ympäristöstä, rakkaasta planeetastamme ja toisistamme, pääsee myös muissa ohjelmissa pohdiskelemaan muun muassa lasten oikeuksia, pakolaisuutta ja suvaitsevaisuutta. Oletko sinä se supersankari, joka arkisilla valinnoillaan pelastaa maailman? 

Jos tykkäät paneutua aivopähkinöihin ja selvittää arvoituksia pienessä tai isossa porukassa, pulmalaakso on juuri sinua varten. Pääset käyttämään logiikkaa ja innostumaan ratkaisujen oivaltamisesta selvittäessäsi pieniä pulmia, joista koostuu iso yhteinen palapeli. Ei ole niin isoa ongelmaa, etteikö siitä yhteistyöllä selvittäisi! 

Erähenkisten lippukuntien kasvatit saavat leirin parhaat vibat suunnistuslaaksosta, jossa on tarjolla ratoja sekä kokeneille suunnistajille että aloittelijoille. Voit suunnistaa hiki hatussa tai luontoa ihaillen, näet kisastudiosta omat tuloksesi ja pääset analysoimaan omaa suoritustasi. Kliffan laaksoissa tarjolla on myös laaja kattaus muita perinteisiä partiotaitoja: vuolemista, nuotion sytyttämistä, ensiaputaitoja, vedestä pelastautumista… 

Tarpoja, oliko luovuustarppo parasta, mitä tiedät? Partio on paljon muutakin kuin metsä ja luonto. Kliffalla koetaan myös historiaa ja roolileikkejä. Ihastu ja innostu menneistä aikakausista!äset muun muassa tutustumaan heraldiikan saloihin sekä kokeilemaan keskiaikaisia rooliasuja. Päivän muinaislaaksossa kruunavat käsityöpajat ja keppihevosturnajaiset. Lupaamme sinulle myös vielä muutaman yllätyksen! Haasta itsesi ja uskaltaudu seikkailuun. 

Kuva: Hannu Strömberg

Testit: Johanna Raiskio, Sanni Pohjannoro, Tiina Varhee, Silja Aunola, Ellu Karvinen, Sara Touhonen ja Katri Järvinen 

Kuvat: Paula Tammivuori ja Hannu Strömberg