Pääkaupunkiseudun Partiolaiset, Espoon Partiotuki ja Vantaan Partiokannus veivät perinteiset joulutervehdykset ja partion kuulumiset Espooseen, Helsinkiin, Kauniaisiin ja Vantaalle.

Vantaalla Partiolippukunta Tavasteista 15-vuotiaat Sini Saarinen ja Viivi Ojala sekä Jokihiset lippukunnasta Lucas Lumberg tapasivat Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen. Keskustelua heräsi muun muassa partion kansainvälisyydestä, johtajuuskoulutuksesta ja nuorten hyvinvoinnista yleisesti Vantaalla. Yhteistyötä partion ja kaupungin välillä voisi tulevaisuudessa tehdä enemmän esimerkiksi muualta muuttavien perheiden kotoutumiseen liittyen, sekä esimerkiksi siinä, miten nuorille voisi viestiä paremmin kaupungin palveluista.

– Partiolaiset ja adventtikalenteri tuovat aina kaupungintalolle joulun, Viljanen iloitsee.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljaselle adventtikalenterin veivät Lucas Lumberg, Viivi Ojala ja Sini Saarinen. Kuva: Riikka Nenonen

Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masar tavattiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Tapaamisessa keskusteltiin kolmen lippukunnan kuulumisista ja kolotiloista. Kauniaisissa on kaksi suomenkielistä lippukuntaa, Toimen Pojat ja Oravanmarjat, sekä yksi ruotsinkielinen lippukunta, Grankulla Scoutkår.

Kauniaisten kaupunginjohtaja Cristoffer Masar sekä Grankulla Scoutkär -lippukunnasta Emil Vasara ja Jannica Savander. Kuva: Aino Valkama
Espoon tutkimusjohtaja Minna Joensuu vastaanotti kalenterin Espoon Partiotuen puheenjohtaja Arttu Arposelta. Kuva: Aino Valkama

Espoossa kalenterin vastaanotti tutkimusjohtaja Minna Joensuu. Kantavana teemana tapaamisessa oli kaupungin kasvu ja sen vaikutukset partiotoimintaan. Väestön kasvu ja esimerkiksi metron mukanaan tuomat muutokset väestön keskittymisessä luovat kehittämisen paikkoja myös partiotoiminnalle. Onkin tärkeää saada jo varhaisessa suunnitteluvaihessa nuorten ja nuorten harrastustoimijoiden ääni kuuluviin. Partiolaiset ovat Espoossa aloittaneet vahvemman vaikuttamistyön tulevaisuuden kolotilojen puolesta. Tapaamisessa keskusteltiin myös siitä, miten kaupunkien tutkimustietoa voisi hyödyntää paremmin myös järjestöjen kuten partion tulevaisuuden suunnittelussa.

Olivia Sorvari, Helsingin apulaispormestari Daniel Sazonov, Eetu Pakkanen ja Ilona Hiltunen. Kuva: Emma Lahtinen

Helsingissä kalenteria vastaanotti apulaispormestari Daniel Sazonov, jolla on itsellään partiotausta helsinkiläisessä Huipunvaltaajat-lippukunnassa. Kalenteria ja nuorten terveisiä olivat apulaispormestarille viemässä helsinkiläiset Olivia Sorvari Sipoonkorven Haltioista ja Ilona Hiltunen Jeanne D’Arcista. Mukana oli myös pääkaupunkiseudulle muuttanut Eetu Pakkanen Lappeenrannan Walliveljistä. Olivia, Ilona ja Eetu kävivät tämän syksyn Suomen Partiolaisten yhteiskuntasuhdetrainee-koulutuksen ja päätyivät sen innoittamana mukaan Helsingin tapaamiseen. Keskusteluissa korostui vahvasti ymmärrys siitä, että pandemiavuosien aikainen pudotus sosiaalisessa kanssakäymisessä on jättänyt jälkiä myös partioon. Monelle lapselle ja nuorelle voi olla suuren kynnyksen takana lähteä esimerkiksi ensimmäistä kertaa leirille tai retkelle. Yhteisymmärrys oli siitä, että nuorten hyvinvointiin on nyt erityisen tärkeää panostaa.

Pääkaupunkiseudulla on yli 12 000 partiolaista yli sadassa paikallisyhdistyksessä eli lippukunnassa. Partiotoiminta mahdollistetaan jokaisella asuinalueella vapaaehtoisten nuorten ja aikuisten vetäjien avulla. Adventtikalentereiden myynnillä rahoitetaan partiotoimintaa ympäri Suomen. Lisätietoja adventtikalenterista: https://www.adventtikalenteri.fi/

KUVAT: Riikka Nenonen, Aino Valkama ja Emma Lahtinen