Nyt on paras aika aloittaa uusi harrastus – tule partioon!

Elokuu on perinteisesti uuden aloittamisen aikaa: silloin käynnistyvät koulut ja arki lähtee jälleen rullaamaan kesälomien jälkeen. Kuten monissa muissakin harrastuksissa, myös partiossa on paras aika aloittaa harrastus käsillä juuri nyt: uudet ryhmät käynnistyvät elo-syyskuussa!

Mitä partio on?

Partio on monipuolinen harrastus ja vapaaehtoistyö, jonka voi aloittaa minkä ikäisenä vain. Joka vuosi yli 50 000 suomalaista nuorta pääsee nauttimaan uusista seikkailuista, luonnosta ja yhdessäolosta.  

 7–22-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattuun partio-ohjelmaan ja sen kasvatukselliseen perustaan voi tutustua osoitteessa www.partio-ohjelma.fi. Perhepartioon pääsevät huoltajan kanssa mukaan myös alle kouluikäiset lapset. Katso videolta, miltä partiovuosi näyttää:

Kaikilla lapsilla on oltava mahdollisuus harrastaa partiota. Niinpä voit tarpeen tullen hakea vapautusta jäsenmaksun maksamisesta. Jäsenmaksuvapautus voidaan myöntää taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein: www.päpa.fi/tutustu-partioon/jasenmaksu-ja-jasenedut.

Partion ikäkaudet

Perhepartio, 0–6 
Perhepartiossa lapset pääsevät yhdessä vanhempiensa kanssa kokemaan yhteisiä luontohetkiä ja seikkailemaan lähiympäristössään muiden samanikäisten kanssa. Perhepartiossa lapset saavat myös hieman esimakua siitä, mitä yli 7-vuotiaat voivat partiossa tehdä.

Sudenpennut, 7–9 
Sudenpentujen ohjelma on täynnä monipuolisia aktiviteettejä, joissa opitaan yhdessä tekemällä erilaisia taitoja. Sudenpennut käyvät retkillä ja myös muissa partiotapahtumissa kuten kesäleireillä. 

Seikkailijat, 10–12 
Seikkailijat jatkavat partion perustaitojen opettelemista, osallistuvat partiotaitokisoihin ja retkeilevät paljon.  

Tarpojat, 12–15 
Tarpojien toiminnassa korostuvat kehittyminen ja elämykset. Tarpojaohjelma koostuu neljästä puolen vuoden jaksosta, jotka ovat leiri, luovuus, selviytyminen ja yhteiskunta.

Samoajat, 15–17 
Samoajat oppivat johtajuutta ja ryhmätyöskentelyn taitoja sekä laajentavat näköpiiriään oman lippukunnan ulkopuolelle. Olennainen osa ohjelmaa on ryhmänohjaajakoulutus sekä siihen sisältyvä johtamisharjoittelu.

Vaeltajat, 18–22 
Vaeltajien ohjelma alkaa Suomi-projektilla. Projektin aikana vaeltajat suunnittelevat ja toteuttavat 2–7 vuorokauden matkan valitsemaansa kohteeseen. Ohjelma huipentuu ulkomaanprojektiin, jonka tavoitteena on, että vaeltajat tutustuvat valitsemaansa vieraaseen maahan sekä sen kieleen ja kulttuuriin.  

Aikuiset, yli 22 
Aikuiset toimivat partiossa erilaisissa pesteissä ja voivat olla mukana joko viikoittaisessa toiminnassa esimerkiksi ryhmänvetäjänä tai osallistua vaikka kerran vuodessa kesäleirin muonitukseen. Jokainen voi itse määritellä, kuinka paljon antaa aikaa partiolle. 

Mitä partiossa tapahtuu? 

Syksyn alkaessa viikoittaiset partiokokoukset pyörähtävät jälleen käyntiin. Kokouksissa tehdään omien johtajien suunnittelemia oman ikäkauden aktiviteetteja, joissa opitaan luonto- ja retkitaitoja, kädentaitoja, ryhmässä toimimista, luovuutta, toimeliaisuutta ja vastuun kantamista – ja samalla pidetään hauskaa! Taidot ja tehtävät kasvavat vähitellen iän myötä.

Kokousten lisäksi partiossa retkeillään sekä Suomessa että ulkomailla. Retket ovat yksi tai kaksi yötä kestäviä tapahtumia yleensä partiokämpällä tai metsässä.

Pääkaupunkiseudun lippukunnilla on omia partiokämppiä eri puolella Etelä-Suomea. Lisäksi alle tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta viidellä eri alueella sijaitsee yhteensä 13 pääkaupunkiseudun partiosäätiön hallinnoimaa majoitusrakennusta: Espoon Nuuksiossa, Vihdin Nummenkylässä, Nurmijärvellä, Inkoossa ja Vantaalla. Kohteiden koot ja varustelutasot vaihtelevat yli sadan hengen modernista kurssi- ja leirikeskuksesta erähenkiseen noin 20 hengen sähköttömään kämppään. Kämppiä ja kurssikeskuksia vuokrataan myös partion ulkopuoliseen käyttöön. 

Voit tutustua kohteisiin sähköisen esitteen kautta täällä. Lisää tietoa löytyy osoitteesta www.partiokämpät.fi.

Aikuinen, myös sinua tarvitaan 

Tule avuksi tapahtumiin 
Tule kokkaamaan, ajamaan autoa tai heiluttamaan vasaraa lippukunnan kämppätalkoisiin tai kesäleirille. Lähde ylimääräiseksi silmäpariksi vaellukselle tai leivo pullaa lippukunnan joulujuhlaan. Auttajille on aina tarvetta! 

Tule mukaan ryhmänjohtajaksi 

 • Akelana toimit 7–9-vuotiaiden sudenpentujen johtajana tai apujohtajana. Viikoittaista toimintaa värittävät leikit, seikkailut ja tarinat. Aikuisen on helppo omaksua sudenpentutoiminnassa tarvittavat taidot, joten aikaisempaa kokemusta ryhmän vetämisestä et tarvitse!
 • Sampona toimit 10–12-vuotiaiden seikkailijoiden johtajana tai apujohtajana. Seikkailijat opettelevat partion perustaitoja ja retkeilevät paljon. Niin retkikeittimet, tulenteko, ensiapu kuin solmutkin tulevat tutuiksi! 

Tule mukaan luotsiksi 
Luotsina toimit valintasi mukaan 12–22-vuotiaiden nuorten taustavoimana ja tukijana. Luotsi ohjaa ja tukee nuorta johtajaa pestissään. Luotsina sinulta vaaditaan avointa asennetta ja halua oppia itsestäsi uutta. 

Tule mukaan silloin tällöin 
Erilaisissa projekteissa voit päästä esimerkiksi kouluttamaan nuoria johtajia tai mukaan suunnittelemaan, miten sata partiolaista majoitetaan viikoksi turvallisesti metsään. Kokeile vaikka kaksi viikkoa sitä mielenkiintoista ammattia, johon et koskaan lopulta päätynyt! Kesäleirin suunnittelussa tarvitaan osaamista kokkaamisesta markkinointiin.  

Anna erityisosaamistasi partion hyväksi 
Onko kahdenkertainen kirjanpito selvää pässinlihaa tai kuvaatko elokuvia työksesi? Onko sinulle kertynyt jotain sellaista osaamista, joka voisi auttaa nuoria yhdistyksen pyörittämisessä tai jota voisit tulla jakamaan laajemman joukon hyödyksi? Voit tuoda partioon mukaan oman erityisosaamisesi ammatistasi tai muista harrastuksista.  

10 syytä liittyä partioon aikuisena 

 1. Tutustut uusiin ihmisiin. 
 2. Opit uusia asioita ja taitoja. 
 3. Voit ryhtyä meripartiolaiseksi tai erikoistua erätaitoihin. 
 4. Mahdollistat lasten ja nuorten harrastuksen. 
 5. Koet ikimuistoisia elämyksiä Suomessa ja ulkomailla. 
 6. Yllätyt, minne kaikkialle päädytkään. 
 7. Kuulut isoon, maailmanlaajuiseen yhteisöön. 
 8. Pääset ylittämään itsesi. 
 9. Saat mukavaa vastapainoa työelämälle. 
 10. Pääset tekemään asioita, joita et muualla välttämättä pääsisi. 

  Lue lisää: www.partio.fi/tule-mukaan/aikuisena-partioon.

 

Kuva: Alex Inkiläinen