Uutinen päivitetty 14.1.2022.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti 14.1., että se ei tällä hetkellä ole lisäämässä lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa liikunta-, virkistys- ja harrastustilojen sulkumääräysten piiriin. Tällä hetkellä sulkumääräys on voimassa 24.1.2022 saakka. Päätös ei koske vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien harrastustoimintaa, joten nuorimmat vaeltajat, samoajaikäiset ja sitä nuoremmat partiolaiset voivat harrastaa edelleen myös sisätiloissa, kunhan terveysturvallisuudesta huolehditaan.

Sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoontumiset on kielletty 31.1.2022 saakka. Partiotoiminnassa tämä tarkoittaa kaikkia sellaisia tilaisuuksia, joissa on lippukunnan ulkopuolisia osallistujia mukana (esim. lupauksenantotilaisuudet, markkinointitapahtumat).

Rajoituksilla on vaikutuksia myös partiotoiminnan järjestämiseen. Päätös ei estä harrastamista, vaan toimintaa voi edelleen järjestää terveysturvallisuustoimia lisäämällä. Alla ohjeistukset lyhyesti, tarkemmin osoitteessa www.päpa.fi/turvallinen-partiotoiminta.

 • Tällä hetkellä partiotoimintaa, johon ei liity yöpymisiä, voi järjestää kaikenikäisille harrastajille ulkona, kunhan se tapahtuu väljästi ja terveysturvallisuusohjeistukset huomioiden.
 • Vuonna 2003 syntyneille ja sitä nuoremmille (eli nuorimmille vaeltajille, samoajille ja sitä nuoremmille) partiolaisille toimintaa voi järjestää myös sisällä, kunhan se tapahtuu väljästi ja terveysturvallisuusohjeistukset huomioiden. Ulkona tartuntariski on pienempi, joten kannustamme järjestämään toimintaa mahdollisuuksien mukaan ulkona.
 • Toistaiseksi toiminnan järjestäjän tulee tehdä kirjallinen terveysturvallisuussuunnitelma, jonka tulee olla osallistujien nähtävillä. Tämä koskee sekä yleisötilaisuuksia (tapahtumat, joissa lippukunnan ulkopuolisia paikalla) että lippukunnan omaa toimintaa. Yleisötilaisuuksia ei toistaiseksi voi järjestää sisätiloissa.
 • Kaikkeen toimintaan osallistutaan vain täysin terveenä.
 • Uudellamaalla on voimassa laaja kasvomaskisuositus. Kannustamme kaikkia 12 vuotta täyttäneitä käyttämään maskia sisätiloissa kokoonnuttaessa. Maskia on hyvä käyttää myös ulkona, mikäli etäisyyksien säilyttäminen ei ole mahdollista.
 • Toiminta tulee järjestää niin, että osallistujien pitää pystyä halutessaan välttämään fyysinen kontakti muihin osallistujiin sekä sisällä että ulkona järjestettävässä toiminnassa.
 • Ohjeistakaa osallistujat huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta, yskimään ja niistämään oikein sekä säilyttämään tarvittaessa riittävä etäisyys muihin osallistujiin. Huolehtikaa tilojen ja pintojen säännöllisestä ja huolellisesta puhdistamisesta.
 • Viikkotoiminnan lisäksi ryhmien omia retkiä ja ikäkausitapahtumia voi järjestää. Kannustamme suosimaan ulkona järjestettäviä tapahtumia ja toteuttamaan tapahtumat mahdollisimman väljästi. Suosittelemme välttämään toistaiseksi yöpymistä vaativien tapahtumien järjestämistä.
 • Kannustamme pitämään tarkasti kirjaa toimintaan osallistuneista.
 • Mikäli jollain toimintaan osallistuneella todetaan koronatartunta, kannustamme tiedottamaan osallistujia mahdollisesta altistumisesta (muista yksityisyydensuoja).

Yleiset hygieniavelvoitteet kaikessa toiminnassa

Kannustamme huomioimaan kaikessa toiminnassa tartuntatautilain pykälän 58 c yleiset hygieniavaatimukset:

 • osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
 • osallistujille annetaan toimintaohjeet riittävän etäisyyden ylläpitämisestä, käsien puhdistamisesta ja muista vastaavista käytännöistä, joilla estetään tartuntojen leviämistä
 • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan
 • osallistujien oleskelu järjestetään toiminnan erityispiirteet huomioiden mahdollisimman väljästi. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Matalan tartuntariskin toiminnan suosiminen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on valmistellut riskipotentiaalin arviointitaulukon, jossa on pyritty arvioimaan tartuntariskin suuruutta ja vaikutuksia erilaisissa tilanteissa. Taulukko löytyy täältä https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/arvio-tapahtumien-ja-kokoontumisten-koronavirukseen-liittyvasta-riskista

Yöpymistä edellyttävät leirit ja kurssit on määritelty kohtalaisen riskin tilanteiksi. Kannustammekin nyt lippukuntia järjestämään tapahtumat ja retket päivätapahtumina. Piirin kämppien osalta peruutusehdoissa joustetaan, joten olkaa tarvittaessa yhteydessä kiinteistövastaava Timo Pääskynkiveen (timo.paaskynkivi(at)partio.fi) kämppävarauksen peruuttamisessa tai varauksen lyhentämisessä päivävaraukseksi.

Rajoitusten vaikutus piirin toimintaan

Partioasema on suljettu 24.1. saakka. Kannustamme järjestämään Partioasemalla pidettäväksi sovitut kokoukset etämuotoisina.

Tämänhetkiset rajoitukset estävät ennen 2003 syntyneiden harrastustoiminnan järjestämisen sisätiloissa. Osa piirin alkuvuoden kursseista ja tapahtumista saatetaan tulla perumaan tai siirtämään järjestettäväksi joko verkossa tai myöhemmin keväällä, mikäli tapahtuman järjestäminen ei rajoitusten johdosta ole mahdollista. Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostitse lisätietoa, mikäli tapahtuman tai kurssin järjestämiseen on luvassa muutoksia.

Piirin toimiston fyysinen asiakaspalvelu Partioaseman toisessa kerroksessa on avoinna tiistaista torstaihin. Käytäthän kasvomaskia toimistolla asioidessasi. Huomioithan, että iso osa toimiston työntekijöistä työskentelee toistaiseksi pääsääntöisesti etänä. Jos haluat tavata jonkun tietyn työntekijän, sovithan siitä hänen kanssaan etukäteen. Toimiston yhteystiedot ja asiakaspalvelun aukioloajat löydät täältä.

Koronapassi

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetuksen koronapassin käytön rajoittamisesta määräaikaisesti. 30.12.2021–20.1.2022 koronapassia ei voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille.

Piirihallitus ja piirin toimisto seuraavat epidemiatilannetta tarkasti ja ohjeistuksia päivitetään aina tarvittaessa.

Kuva: Petteri Ojala