Seurakuntavaaleissa asettui ehdolle partiolaisia jälleen ympäri pääkaupunkiseutua. Monen lippukunnan taustayhteisönä toimii seurakunta, ja partiolaisille on luontevaa olla aktiivisia myös seurakuntavaaleissa.

Anna Enbuske Lauttasaaren Luotsitytöistä lähti ehdolle Helsingissä Lauttasaaren seurakunnassa ensimmäistä kertaa.

Anna Enbuske

– Lähdin ehdolle ensisijaisesti siksi, että Lauttasaaren seurakunta on lippukuntamme taustayhteisö ja kirkon remontin valmistuttua kokoontumistilamme ovat muuttaneet takaisin kirkolle. Haluan omalta osaltani olla edistämässä lauttasaarelaisten lippukuntien yhteistyötä seurakunnan kanssa, Anna kertoo.

Anna kokee erityisen tärkeäksi sen, että nuoret ja nuoret aikuiset on huomioitu seurakunnan toiminnassa ja kirkon suunnassa. Konkreettisesti tämä tarkoittaa esimerkiksi kokoontumistilojen tarjoamista nuorille sekä toimintaa, joka aidosti kiinnostaa laajasti nuoria ja nuoria aikuisia.

– Haluan luonnollisesti 25-vuotiaana edistää nuorten äänen kuulumista kirkon päätöksenteossa. Haluan, että seurakunta on aidosti sellainen yhteisö, jossa jokaisella on tervetullut olo sellaisena kuin on ja että kirkko palvelee myös sen nuorempia jäseniä, Anna lisää.

Helsingin Malmin seurakunnassa on toista kertaa vaaleissa mukana partiolaisten oma Partiolaiset Malmi -valitsijayhdistys eli vaalilista. Mukaan lähti tällä kertaa yhdeksän ehdokasta seurakuntaneuvostoon ja viisi yhteiseen kirkkovaltuustoon. Valitsijayhdistyksen tavoitteena on, että seurakunta tarjoaisi monipuolista toimintaa ja yhteisön myös lapsille ja nuorille. Toiveena on, että seurakunta on lähellä alueen asukkaita fyysisesti ja henkisesti, tasapuolisesti koko Malmin seurakunnan alueella.

– Partiolaisina meille on tärkeää, että lasten ja nuorten ääni kuuluu seurakunnan päätöksenteossa. Tällä hetkellä molemmat Malmin seurakunnan luottamushenkilötaustaiset lapsiasiahenkilöt ovat partiolaisten listalta. Kuluvalla kaudella olemme olleet työryhmissä muun muassa uudistamassa riparibrändiä sekä valmistelemassa kirkkoherran vaalia ja vuosittaista talous- ja toimintasuunnitelmaa, kertoo listan puolesta Johanna Junkkari.

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 20.11.2022 ja ennakkoon voi äänestää 8.-12.11. Partiotaustaisia ehdokkaita kootaan ehdokasasettelun päättymisen jälkeen sivuille www.partioehdokkaat.fi.

Partiolippukunnilla on usein taustayhteisönä paikallinen seurakunta, mutta partiossa on tilaa myös eri uskontokuntiin kuuluville ja uskonnottomille.

Vaalipöllön kuvitus: Eeva Helle

Seurakuntavaalien merkeissä aktivoituu jälleen myös partiolaisten demokratiakasvatusta tukeva vaalipöllö-merkki. Vaalipöllö sisältää erilaisia tehtäviä, joita eri-ikäiset partiolaiset voivat yhdessä tehdä aina kyseisiin vaaleihin liittyen. Vaalipöllö on valtakunnallinen ohjelma, ja se on ollut käytössä esimerkiksi kuntavaaleissa 2021. Ensi vuonna 2023 vaalipöllöä toteutetaan myös eduskuntavaalien merkeissä. Lue lisää vaalipöllöstä täältä.

ARTIKKELIKUVA: Alex Inkiläinen