Ylen Miljoona roskapussia -kampanja kannustaa suomalaisia pitämään lähiluontonsa puhtaana. Kaksi kuukautta kestävissä siivoustalkoissa eri tahot järjestöistä julkkiksiin yhdistävät voimansa kaikkien suomalaisten kanssa kerätäkseen ympäristöstä miljoona pussia roskia. Myös partiolaiset ovat mukana kampanjassa.


Roskien kerääminen osa partiotaitokisaa

Kansallista Partioviikkoa vietetään 17.–23.4.2023. Osana Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Partioviikon ohjelmatapahtumia järjestettiin Maailman 11. nopeimmat partiotaitokilpailut torstaina 20.4. Tapahtuma keräsi 19 vaeltajista ja aikuisista koostuvaa kisavartiota leikkimieliseen kisailuun Helsingin keskusta-alueelle.

Yhtenä kisan tehtävänä oli kerätä kisaajille annettuihin roskapusseihin mahdollisimman paljon roskia ympäristöstä rastilta toiselle liikuttaessa.

– Alun perin ajatus oli vain kerätä roskia ylipäätään, mutta kevään edetessä Ylen Miljoona roskapussia -kampanja tuli loistavasti siihen rinnalle ja se napattiin kisaan kyytiin, kisan järjestäjät kertovat.

Loppujen lopuksi pussillisia kertyi useita per joukkue ja kerätty määrä yllätti järjestäjät.

– Moni sanoi ensimmäisten roskapussien loppuneen jo ihan alkumatkasta ensimmäisten korttelien jälkeen Narinkkatorilta lähdettyä, järjestäjät kertovat.

Kaiken kaikkiaan roskia kerättiin parin tunnin aikana yli 30kg eli noin 50 roskapussillista.

Kaikki mukaan talkoisiin

Myös monet muut partiolaiset ympäri Suomen ovat osallistuneet Miljoona roskapussia -kampanjaan. Roskia on kerätty muun muassa ryhmien viikoittaisissa kokoontumisissa sekä partiokavereiden kesken. Kampanja jatkuu 14.6. saakka, joten mukaan ehtii vielä hyvin.

Osallistua voi matalalla kynnyksellä. Roskapussin kokoa ei ole tarkasti määritelty, joten pussisi voi olla esimerkiksi 25 litran pussi eli ruokakaupoissa myytävä koko tai vaikka hedelmäpussi. Pääasia on, että keräät roskia!

Tässä muutama vinkki roskienkeruureissulle:

  1. Ota mukaan roskapihdit, hanskat ja tyhjä pussi.
  2. Lähde ulos yksin tai porukalla.
  3. Kerää roskia ympäristöstä.
  4. Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi.
  5. Merkitse keräämiesi roskapussien määrä sen kaupungin/kunnan kohdalle, josta olet roskat kerännyt osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia.
  6. Haasta ystäväsikin mukaan!

Tee kevään hyvä työ ja auta keräämään miljoona pussia roskia!

Kuvat: Petteri Ojala