Nuoret kävivät luovuttamassa partiolaisten adventtikalenterit Helsingin pormestarille sekä Vantaan ja Espoon kaupunginjohtajille. Samalla partiolaisnuoret kertoivat partion kuulumisia sekä toivat esille huolen tilapuutteista, joista useat paikallisyhdistykset eri puolilla pääkaupunkiseutua kärsivät.

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen otti vastaan partiolaisten adventtikalenterin Iris Pajuselta ja Inari Tiaiselta. Kuva: Petteri Ojala

Adventtikalenterit olivat mieluisa tuliainen kaikille. ”Ilman partiolaisten adventtikalenteria ei tule joulua”, totesi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Myös Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä alkoi muistella omia partiokokemuksiaan. Yhä edelleen hän tykkää retkeillä erityisesti Nuuksiossa.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä otti vastaan partiolaisten adventtikalenterin Inka Kekäläiseltä ja Joona Korpelalta. Kuva: Petteri Ojala

Nuorten kuulumisia koronan keskeltä

Erityisesti Vantaan kaupunginjohtaja oli kiinnostunut kuulemaan nuorten kokemuksia koronasta sekä nuorten asenteista koronarokotuksia kohtaan. Lauri Kivelä kertoi, että puolet hänen lukio-opinnoistaan on toteutettu etänä ja se on vaikuttanut opiskelumotivaatioon. ”Se on raskasta, kun ei nähnyt ihmisiä, eikä pystynyt keskustelemaan käytävillä muiden kanssa. Etäkoulu oli vain tunnilta toiselle siirtymistä.”

Partiota on kuitenkin pystytty harrastamaan koko koronan ajan ja sitä kautta olemaan yhteydessä kavereihin. Suurin ponnistus korona-aikana oli Johtajatulet, joka kokosi lähes 3000 ihmistä metsään koronaturvallisesti. Tapahtumasta ei seurannut yhtäkään koronatartuntaa. Seuraava suuri ponnistus on suurleiri Kajo, jota nuoret odottavat erityisen paljon.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen otti vastaan partiolaisten adventtikalenterin Lauri Kivelältä ja Otso Ihalaiselta. Mukana olivat myös Vantaan Partiokannuksen työntekijä Anna Majava sekä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten järjestökoordinaattori Hanna Suomi. Kuva: Toivo Laiho

Kaupungin tilat laajemmin partiolaisten käyttöön

Partiotoiminta on ollut koronasta huolimatta suosittua, ja jäsenmäärä on jopa noussut. Kuitenkaan kaikille lapsille ja nuorille ei pystytä tarjoamaan harrastusta. Suurimmat syyt tälle ovat vapaaehtoisten liian vähäinen määrä sekä rajalliset tilat. Tälläkin hetkellä useat paikallisyhdistykset etsivät itselleen tiloja, kun nykyinen vuokranantaja (esim. kaupunki tai seurakunta) on luopumassa kiinteistöistään.

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen oli yllättynyt tilanteesta ja oli sitä mieltä, että asialle pitäisi ehdottomasti tehdä jotain. Espoon ja Vantaan kaupunginjohtajien kanssa päästiin ihan konkretian tasolle ja mietittiin, miten kaupunkien tilojen käyttöastetta voisi parantaa tarjoamalla tiloja laajemmin partiolaisten käyttöön.

Pääkaupunkiseudulla on reilu 12 000 partiolaista yli sadassa paikallisyhdistyksessä eli lippukunnassa. Partiotoiminta mahdollistetaan jokaisella asuinalueella vapaaehtoisten nuorten ja aikuisten vetäjien avulla. Adventtikalentereiden myynnillä rahoitetaan partiotoimintaa ympäri Suomen. Lisätietoja adventtikalenterista: https://www.adventtikalenteri.fi/

Artikkelikuva: Petteri Ojala