Kun tieto suurten leirien perumisesta tuli toukokuussa, alkoi pienempien partiotapahtumien pikainen suunnittelu. Parin suuren tapahtuman sijaan pääkaupunkiseudulla järjestetään tänä kesänä yli 60 pienempää leiriä, retkeä ja vaellusta sadoille lapsille ja nuorille.

Pelkästään pääkaupunkiseudulla partiolaiset järjestävät tänä kesänä yli 60 tapahtumaa sadoille lapsille ja nuorille.
Pelkästään pääkaupunkiseudulla partiolaiset järjestävät tänä kesänä yli 60 tapahtumaa sadoille lapsille ja nuorille.

Toukokuun alussa vallitseva tautitilanne oli hyvin epävarma ja isot alueleirit, Väiski ja Muisku, jouduttiin perumaan. Päätös perumisesta ei ollut helppo, ja sitä punnittiin pitkään monelta eri kannalta. Espoon aluejärjestön leirille, Väiskille ja Vantaan aluejärjestön leirille, Muiskulle oli ilmoittautunut yhteensä lähes 1800 osallistujaa. Myös Länsi-Helsingin alueleiri Nimbus 2021 jouduttiin uudelleenmuotoilemaan, ja se päätettiin järjestää kaupunkiseikkailuna Seppo.io-pelialustalla.

Lippukuntia on kannustettu retkeilemään pienemmissä porukoissa, ja uusia suunnitelmia onkin tehty nopeassa aikataulussa. Leirien suunnitteluun on tarjottu apua esimerkiksi Muisku-paketin ja Väiskin kaupunkiseikkailumateriaalin avulla. Lisäksi partiolaisten nettisivuille on kerätty ideoita retki- ja leirikohteista sekä valmista leirimateriaalia lippukuntien hyödynnettäväksi.

Tautitilanne on kaikkien onneksi helpottanut niin paljon, että pienemmät leirit, retket ja vaellukset ovat mahdollisia. Lisäksi Helsingissä päästään järjestämään ensi kesänä kolme alueleiriä, Avara 2021, Kettu ja Galaksi21.

Leirit ja vaellukset ovat koronavuoden kohokohta

Lippukunnat järjestävät kesällä eri kokoisia partiotapahtumia aina kymmenen hengen vaelluksista ja purjehduksista useamman sadan osallistujan leireihin. Suuremmat alueleirit ovat useamman lippukunnan järjestämiä tapahtumia, jotka kokoavat yhteen jopa useita satoja osallistujia.

Kevään rajoitukset ovat ohjanneet suunnittelua, ja monia isoja leirejä on päätetty jakaa pienempiin osiin. Esimerkiksi espoolaisen lippukunnan, Vaaran Vaeltajien leiri Nuuksiossa on jaettu kolmeen osaan ikäkausien mukaan.

Näsijärven Kipinöiden kesäleiri järjestettiin kesäkuun puolivälissä.

”Leirien suunnittelu on kovassa vauhdissa, ja yritämme kehitellä niille paljon kaikenlaista hauskaa ja mieleenpainuvaa ohjelmaa. Leirin teemana on Meidän meri, ja suoritamme leirillä #MEIDÄNMERI-kampanjaan kuuluvan merkin. Leiriltä odotetaan jännittäviä aktiviteetteja, mukavaa yhdessäoloa sekä uusiin ihmisiin tutustumista koronatilanteen rajoissa.” kertoo Essi Lappi Vaaran Vaeltajista.

Leirien lisäksi kesällä järjestetään paljon myös vaelluksia. Helsinkiläiset Vartiovuoren Tytöt vaeltavat Kekkospuistosta Luirojärvelle noin 70–80 kilometriä tutustuen samalla Lapin monipuoliseen luontoon. ”Vartiovuoren tytöillä on ollut edellinen vaellus lähes kymmenen vuotta sitten. Nyt on siis korkea aika päivittää ja oppia taitoja, innostua uudelleen vaeltamisesta ja elvyttää perinnettä”, kommentoi Anna Suntio Vartiovuoren Tytöistä.

Koronavuosi on suurilta osin tarkoittanut myös partiossa etätoimintaan siirtymistä. Kesän leirit ja vaellukset ovat aina suosittuja, mutta koronakevään jälkeen niitä odotetaan erityisen paljon.

”Leiri toimii hyvänä vastapainona alkuvuoden etäkokouksille sekä tapahtumien peruuntumiselle. Se tulee olemaan yksi lippukuntamme partiovuoden kohokohdista, sillä koronaviruksen vuoksi tapahtumien määrä on jäänyt normaalia vähäisemmäksi.” iloitsee Essi.

Kesäleirejä odotetaan koronavuoden jälkeen entistä enemmän. Koronan takia tapahtumia on ollut vähän, ja kesätoiminta on monelle partiolaiselle vuoden kohokohta.

Partiolaiset ovat kiinnostuneita leiri- ja retkeilyalueiden kehittämisestä

Partiolaiset käyttävät pääkaupunkiseudun leiri- ja retkeilyalueita ahkerasti ja mahdollistavat niissä lapsille ja nuorille luontoelämyksiä. Leiri- ja retkeilyalueet ovat tärkeä osa monipuolista nuorisotyötä ja tarjoavat mahdollisuuden luontokasvatukseen. Siksi onkin tärkeää, että retkeilyalueisiin panostetaan, luontokohteisiin varataan rahaa ja riittävät viher- ja virkistysalueet huomioidaan jo kaavoitusvaiheessa.

Partio on kasvava järjestö, ja lähellä olevista retkeily- ja leirialueista on jo nyt pulaa. Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ja alueen lippukunnat ovat kiinnostuneita olemaan mukana suunnittelemassa ja kehittämässä pääkaupunkiseudun retkeilymahdollisuuksia. Partiolaisille on kertynyt paljon kokemusta retkeilystä, ja jaamme mielellämme näitä kokemuksia myös päätöksenteon tueksi. Hyvällä yhteistyöllä voimme parantaa esimerkiksi leirikeskusten käyttöastetta ja kehittää retkeilyalueita vieläkin monipuolisimmiksi.

Kuvat: Hanna Kimmonen

Uutinen Väiskin ja Muiskun perumisesta

Uutinen partiolaisten alueleirien järjestelyistä