Postia päättäjille – Panda-merkki innostaa kirjoittamaan kirjeitä

Partiolippukunta Suosirrit lähetti presidentti Sauli Niinistölle postia liittyen ilmastonmuutokseen ja luonnon hyvinvointiin. Vastauksessaan Sauli ja Lennu-koira kertovat, että toivoa on olemassa, ja että yksityisten tekojen lisäksi tarvitaan valtiotason ratkaisuja.

Keskiviikkona 25.9.2019 julkaistu IPCC:n (Intergovernmental Panel on Climate Change) erikoisraportti kertoo, että nykymenolla ilmasto lämpenee yli kolme astetta. Se tarkoittaa, että merenpinta voi nousta tämän vuosisadan loppuun mennessä 60–110 senttimetriä. Suurin syy merenpinnan nousuun on jäätiköiden ja jään peittämien alueiden sulaminen. Mitä partiolaiset voivat tehdä?

Kesäleiriltä lähetettiin postia

Suosirrit-lippukunnan kesäleirin isoin teema oli WWF:n ja Suomen Partiolaisten yhdessä tuottama Panda-merkki. Yksi merkin askeleista on ”Kerromme aikuisille”. Kyseiseen askeleeseen on eri toteutustapoja, mutta yksi vinkki on postikortin kirjoittaminen päättäjälle. Tavoitteena on, että partiolainen pääsee ilmaisemaan mielipiteensä ja että hän kokee mielipiteensä merkitykselliseksi.

Tästä askeleesta saatiin leirille ohjelmanumeroksi siis kirjeen kirjoittaminen päättäjille ja ympäristöasioista kertominen. Lippukunta Suosirrien Sirpa Pitkäniitty kertoo toteutuksesta: ”Kaikki saivat valmiin korttipohjan, johon sai piirtää ja kirjoittaa viestin. Olimme keränneet valmiiksi lapsille tuttujen päättäjien osoitteita, jotta kortteja pystyttiin lähettämään eri ministereille, opettajille ja lisäksi presidentille.”

Johtajat kokivat ohjelman niin kivana, että kaikille ikäkausille tarjottiin mahdollisuus vaikuttamiseen ja mielipiteen ilmaisemiseen 7-vuotiaista sudenpennuista lähtien. Panda-merkki on ensisijaisesti suunniteltu 7–12-vuotiaille sudenpennuille ja seikkailijoille, mutta ohjelma on täysin sovellettavissa myös muille ikäkausille. On tärkeää, että johtajat innostuvat ohjelmasta, koska innostus tarttuu. Se huomataan myös tässä tapauksessa, sillä Sirpa kertoo koko lippukunnan innostuneen tekemisestä.

Syyskuussa partiokauden alussa kololle ilmestyi yllätys: vastauskirje tasavallan presidentiltä ja Lennu-koiralta. Presidentille oli lähetetty useampi kortti, joten kirje on yhteinen vastaus kaikille. Koska se ei ole henkilökohtaisesti kenellekään suunnattu, se julkaistiin lippukunnan sosiaalisen median tileillä.

”On tärkeää vaikuttaa, koska ilman vaikuttamista asiat eivät etene”

Grr pinkit muurahaiset -vartiosta aktiviteettia kommentoitiin seuraavasti:

”Postikortin päättäjille kirjottaminen tuntui siltä, kuin olisi saanut tehdä jotain ”erikoista” ja jotain sellasta, mikä voisi myös vaikuttaa asioihin. En kirjoittanut itse Saulille, mutta kirjoitin muistaakseni kahdelle henkilölle, joista toinen ei niinkään piitannut ilmaston ja luonnon asioista ja toinen taas piittasi enemmän. Minusta on tärkeä yrittää vaikuttaa asioihin ja olla mukana vaikuttamassa, koska siten se muutos lopulta tapahtuu.”

– Aino 13 v.

”Se oli hauskaa ja mielenkiintoista. Kirjoitin jollekin, muistaakseni ympäristöministerille, koska ajattelin, että sellainen henkilö olisi valmis toimimaan ympäristön eteen ja edistämään siihen liittyviä aatteita ja muita. On tärkeää vaikuttaa, koska ilman vaikuttamista asiat eivät etene.”

– Selma 13 v.

Mikä Panda-merkki?

• Suomen Partiolaiset ja WWF tuottivat Panda-merkin sudenpennuille ja seikkailijoille
  • Tavoitteena on mennä ohjelmapainotuksen mukaisesti ulos koloilta tutkimaan luontoa
  • Maapallon luonnon monimuotoisuus köyhtyy hälyttävällä vauhdilla. Partiolaisille luonnolla on suuri merkitys, joten merkin avulla kannustetaan ihmisiä toimimaan luonnon hyväksi.

Kuvat: Essi Aarnio-Linnanvuori