Riitit rakentavat yhteisöllisyyttä  

Lippukunnilla on usein tapana järjestää erilaisia riittejä, kuten leirikasteita tai ikäkausiriittejä. Riitit ovat usein mieleenpainuvia, koska ohjelma, tunnelma ja tapahtumapaikka ovat poikkeuksellisia.

 

Kuva: Katariina Saransaari

Haagan Eräveikot 

”Lippukunnassamme järjestetään samoajille retkiä, joissa he saavat ikäkausikasteensa. Tapahtumaa voisi kutsua ’salaiseksi initiaatioriitiksi’. Sen tarkoitus on antaa uusille samoajille pehmeä laskeutuminen johtajuuteen. Leirikasteet suoritetaan omalla partiokämpällämme Vihdissä aina tarpojien ikäkauden päätösretken jälkeen. Viikonlopun suurimpia elementtejä ovat sauna, nuotio sekä yö. 

Lippukunnan muut johtajat valmistelevat viikonlopun aikataulun aina etukäteen. Ohjelmassa voi olla muun muassa kämppäkoulutusta tai talkootöitä. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä pidetään yleensä kauan jännitetty samoajakaste. Samoajat seuraavat vanhempien johtajien esimerkkiä ja suorittavat annettuja tehtäviä. Yön aikana jokainen antaa myös samoajalupauksensa. 

Muistan, että oman kasteen saadessani meitä samoajia ei ollut kuin kaksi tai kolme. Vanhemmat johtajat olivat valmistautuneet iltaan hyvin ja heitä oli paljon enemmän. Päivällä oli tehty puutöitä sekä hakattu halkoja kämpälle. Illalla kaste alkoi yllättäen, kun istuimme vielä saunassa.  

Ajattelin hämilläni, että ’huh, mitähän nyt tapahtuu’. Ohjelma toimi kuten Seuraa johtajaa -leikki. Me emme päässeet juuri vaikuttamaan illan tapahtumiin, vaan toimimme niin kuin pyydettiin. Se, mitä kasteessa tapahtui, on hyvin salaista, joten en voi paljastaa paljoa. Kaste kiteytyy kuitenkin sanoihin sauna, yö, nuotio ja järvi.  

Parasta yössä oli jännitys, joka syntyi tietämättömyydestämme tulevan yön tapahtumista. Lisäksi tärkeitä elementtejä olivat yhteisöllisyys sekä tunne siitä, että nyt myös minä kuulun johtajistoon ja pääsen ottamaan vastuuta. Tapahtuma oli siis lähtölaukaus johtajuuteen.”  

Käpytytöt 

”Lippukunnassamme on tapana järjestää aina omilla kesäleireillämme leirikaste. Tämä riitti pidetään yleensä leirin toisena yönä. Nuori johtajisto saa suunnitella kasteen ja toteuttaa sen haluamallaan tavalla. 

Leiriläiset herätetään keskellä yötä suorittamaan jotain tärkeää tehtävää. Heille annetaan mukaan rekvisiittaa, joka sopii kasteen teemaan. Myös muu johtajisto on pukeutunut asian kuuluvasti hauskoihin ja omituisiin asusteisiin.  

Kaste koostuu useista toisistaan eroavista osuuksista, joista tavanomaisimpia ovat tietyn matkan kulkeminen sokkona, annetun esineen kaivaminen erilaisista mömmöistä sekä jonkin haasteellisen radan suorittaminen, kuten sokkeloinen hämähäkin verkko tai ramborata. Leirikasteesta sekä annetuista tehtävistä suoriuduttuaan leiriläisille jaetaan palkinnot, jotka ovat yleensä tikkari tai jokin muu herkku. 

Mielestäni huikein leirikaste oli lippukuntamme kesäleirillä muistaakseni vuonna 2013. Suunnittelimme silloin leirikasteen itse samoajavartioni kanssa. Riitin lavastukseen kuului muun muassa pimeässä hohtavia väritikkuja sekä erilaisia värisavuja. Väritikut laitettiin leikeltyjen talouspaperirullien sisään ja aseteltiin tämän jälkeen pusikkoon näyttämään hehkuvilta silmiltä.  

Kuva: Susanna Mikander


Jokihiset
  

”Jokaisella lippukuntamme kesäleirillä sekä mahdollisuuksien mukaan myös retkillä pidetään leirikaste. Johtajien suunnittelema kaste pidetään aina ensimmäisenä iltana kaikille leiriläisille.  

Usein tilaisuudessa toistuu samoja tuttuja tehtäviä, mutta aina silloin tällöin keksitään mukaan jotain uutta ja jännittävää. Yleensä kaste rakentuu metsässä luodulle reitille, jonka varteen on pystytetty tehtävärasteja.  

Ensin leiriläisen silmät sidotaan niin, että hän voi kulkea eteenpäin ainoastaan polun varrelle sidottua köyttä seuraamalla. Matkan varrelta löytyy erilaisia tehtäviä, joita leiriläisten täytyy suorittaa. Tehtävänä voi olla esimerkiksi jonkin ruoan haistaminen tai maistaminen edelleen silmät sidottuina ja tämän jälkeen annetun ainesosan tunnistaminen.  

Useamman kerran makuelämykset ovat olleet niin vahvoja ja erikoislaatuisia, ettei naamojen vääntymiseltä olla vältytty. Kaikilla on kuitenkin aina hauskaa tehtäviä suorittaessa.  

Muita suoritettavia tehtäviä voivat olla esimerkiksi esteiden ylitys tai alitus sekä annettujen esineiden tunnistaminen. Kun Suomi täytti 100 vuotta, lippukuntamme järjesti teeman mukaisen kesäleirin. Tuolloin leirikasteen yhdellä rastilla kuului tunnistaa erilaisia esineitä, joita kymmeniä vuosia sitten käytettiin kotitalouksissa. Se oli hauskaa ja mieleenpainuvaa! 

Kun leirikasteen tehtävistä on selviydytty, osallistujat saavat palkinnoksi leirimerkin sekä karkkia. Parasta koko leirikasteessa on se, kun näkee ensin hämmennyksen lasten kasvoilla, mutta lopulta kaikki suoriutuvat radalta, saavat merkin ja voittavat haasteen. Syntyy fiilis siitä, että nyt se kauan odotettu kesäleiri alkaa ja olemme kaikki ansainneet parhaan mahdollisen leirin!” 

Julkaistu Hepussa 2/2019. Näköislehti on luettavissa Issuu-palvelussa täällä.

Teksti: Suvi Kettunen
Kuvat: Katariina Saransaari ja Susanna Mikander