SM-kisat tulevat taas – lue Poppiksen kisavinkit

Partiotaitojen talvi-SM-kisa UKKO2018 kisataan ensi keväänä Vantaalla 3.–4.3. Partiotaitokisat ovat erinomainen tapa tutustua uusiin ihmisiin ja päästä testaamaan oman ryhmän taitoja käytännössä. Keväällä kyseessä ovat talvikisat, jolloin liikkuminen tapahtuu suksin, jos lumitilanne sen vain sallii. Kisan ilmoittautuminen on auki aina 9.2. saakka osoitteessa päpa.fi/ukko-2018. HUOM: 31.12. mennessä ilmoittautuneet vartiot saavat yllätyksen!

Naparetkistään tunnettu Kari ”Poppis” Suomela suosittelee valmistautumaan partiokisoihin hyvin. Poppis kehottaa tutkimaan ennakkoon varusteluetteloa hyvin. Varusteluettelosta voi miettiä, minkälaisia tehtäviä on tulossa ja mitä voidaan treenata etukäteen.  Poppis muistuttaa lukemaan aina tehtävänannon tarkasti ja miettimään mistä tehtävässä annetaan pisteitä.

Tehtävän voi suorittaa mahdollisimman nopeasti ja ajattelematta, mutta jos pisteitä annetaan siisteydestä ja tarkkuudesta, nopeudesta ei ole mitään hyötyä”, Suomela kertoo. On myös tärkeää osata erottaa, että milloin täytyy keskittyä ja milloin saa ottaa rennommin. Rasteille odotellessa kuuluu syödä ja seurustella, mutta kun suoritetaan tehtävää, keskitytään siihen täysin. Tehdään yhdessä, tsempataan toisia ja käytetään viimeisetkin minuutit tehokkaasti.” 

Poppiksen kisavarustevinkit

Puukko ja saha  

Kololle voidaan ostaa rautakaupasta muutama halpa puukko ja saha, joita käytetään kisoissa, kun ne ovat uutena teräviä. Muutamien kisojen jälkeen ne voidaan antaa sudareiden käyttöön.  

Rullamitta  

Mitta on hyvä olla mukana, vaikka sitä ei lukisi varusteluettelossa.  

Otsalamppu ja varaparistot 

Taskulampulla ei tee mitään, sillä käsien täytyy olla käytettävissä. 

Karttalaukku 

Laukkuun voi laittaa tehtäväkäskyt ja muut paperit. Laukussa paperit eivät tuhoudu sateella tai ole tallottuna. 

Kynä jojossa 

Kynää tarvitaan aina. Ja silloin, kun on kiire, on se aina hukassa. Jojo kiinnitetään huiviin ja kynä sen päähän. Jojo toimii itserullautuvalla narulla. Kynän roikkuessa huivissa, se on aina helposti saatavilla. 

Lämpimät vaatteet 

Talvikisoissa on tärkeää pitää itsensä lämpimänä. Vanhempien vaatekaapista voi löytyä muutamaa kokoa liian isot monot, joihin mahtuu kerros villasukkia. Villahanskat taas pitävät sormet lämpiminä ja tehtävien suorittaminen hoituu helpommin, kun sormet eivät ole kohmeessa. 

Taukotakki 

Ruumiin lämpötila voi vaihdella palelemisesta hikoiluun useamman kerran. Taukotakki on erinomainen tapa pitää itsensä lämpimänä hikoilun jälkeen.  

Sateenvarjo 

Sateen yllättäessä sateenvarjon alla on hyvä lukea ja suunnitella tehtäväkäskyä.  

Partiotaitokilpailuissa voi eteen tulla mitä vain. Kuva: Aapo Rainio.

Lue juttu kokonaisuudessaan Hepusta 6/2017.

Teksti: Suvi Kettunen