Partiolaiset Nina Nurmi ja Pinja Putkonen Aviapartiosta pelastivat sudenpentuikäisen lapsen hengen kesäleiri Kliffalla toimiessaan uimavalvojina. Tilanteen aikana osoitetun rohkean ja päättäväisen toiminnan ansiosta Ninalle ja Pinjalle on myönnetty Suomen Partiolaisten ansiomerkkijärjestelmän korkein merkki, sankarimerkki. Merkit jaettiin perjantaina 26.4.2019 hienoissa puitteissa Partiojohtajien juhlaillallisella Kilta-salissa Kampissa.

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileiri Kliffalla kesällä 2018 uimavalvojina toimineet partiolaiset Nina Nurmi ja Pinja Putkonen pelastivat sudenpentuikäisen lapsen hengen tiistaina 24.7.2018. Tapahtumapaikkana oli leirin virallinen uimaranta Ylisen Rautjärven koillisrannalla, jossa sijaitsee hiekoitettu ja kahdella kelluvalla laiturilla varustettu pysyvä uima-alue.

Tilanne alkoi klo 16.52 uimarannan ollessa tyhjentymässä rannalla sijainneen ohjelmalaakson ollessa sulkeutumassa. Vasemmanpuoleisella laiturilla ollut uimavalvoja Putkonen havaitsi vedessä merkityn uima-alueen sisäpuolella olleen lapsen, joka sätki hyvin hätääntyneesti ja levitteli käsiään vedessä muttei pystynyt huutamaan apua.

Putkonen tunnisti hukkumisreaktion merkit ja päätteli lapsen olevan välittömässä hengenvaarassa. Hän kiinnitti oikeanpuoleisella laiturilla hieman lähempänä lasta olleen toisen uimavalvojan, Nina Nurmen, huomion.

Nurmi hyppäsi välittömästi veteen ilman apuvälineitä ja ui uhrin luokse noin 10 metrin matkan. Nurmi tavoitti uhrin ja lähti kuljettamaan häntä asianmukaisella otteella kohti lähempää laituria. Veden syvyys kohdassa, josta Nurmi tavoitti uhri oli noin 1,5 metriä.

Laiturin vierelle päästyään Nurmi ja Putkonen yhdessä nostivat lapsen vedestä laiturille, jolloin he totesivat uhrin vetäneen vettä hengityskanaviinsa. Nurmi ja Putkonen turvasivat välittömästi lapsen hengitystiet ja saivat uhria yskittämällä vedet pois tämän hengitysteistä.

Tämän jälkeen Nurmi ja Putkonen rauhoittelivat sudenpentuikäistä lasta, joka oli tapahtuneesta hyvin järkyttynyt. Lapsi sai itkun seasta kiiteltyä useaan otteeseen uimavalvojia henkensä pelastamisesta.

Lopulta Nurmi ja Putkonen saivat rauhoiteltua lasta siinä määrin, että tämä pystyi omin avuin liikkumaan pois laiturilta ja rannalta.

Koska uimavalvojat saivat nostettua lapsen vedestä ja poistettua tämän hengitysteihin päässeen veden omin avuin, ei tilanteeseen (uimarannalle) hälytetty apuvoimia.

Tilanteen rauhoituttua lapsi käytettiin leirilippukuntansa kautta leirisairaalassa tarkistettavana, jossa leirilääkinnän edustajat totesivat hänen kuntonsa olevan hyvä ja hänen voivan jatkaa leiriään normaalisti.

Uimavalvojien Nurmi ja Putkonen asiantunteva, välitön ja määrätietoinen toiminta pelastivat kyseisen sudenpentuikäisen partiolaisen hengen. Tilanteen käynnistyessä uimaranta oli jo varsin pitkälle tyhjentynyt ohjelmalaakson päätyttyä, mistä johtuen tilanteelle ei ollut montakaan silminnäkijää.

Ilman Nurmen ja Putkosen nopeaa reagointia kyseinen hengenvaarassa ollut lapsi olisi suurella todennäköisyydellä menehtynyt. Tämä olisi ollut sanoinkuvaamattoman kamala tilanne, joka olisi vaikuttanut pitkäjänteisesti sekä yksilöihin että koko leiriin.

Suomen Partiolaisten sankarimerkkiä hakivat,

Ville Miettinen, Kliffa 2018 leirinjohtaja
Joonas Hirn, Kliffa 2018 leirin varajohtaja

Kuvat: Julius Kuula ja Esko Raikunen

Sankarimerkki on Suomen Partiolaisten ansiomerkkijärjestelmän korkein merkki. Sankarimerkki voidaan myöntää suurta uhrautuvaisuutta osoittavasta teosta, jonka aikana partiolainen tai autettava on ollut taikka he molemmat ovat olleet ilmeisessä hengenvaarassa. Sankarimerkin kantaminen on viesti: ihmishengen ollessa uhattuna ei ole sijaa välinpitämättömyydelle, epäröinnille tai oman edun suojelemiselle.