Suurkaupungin sykettä jamboreella

Heinäkuun lopulla syntyi keskelle yhdysvalatalaista vuoristoista luontoa 46 000 partiolaisen kansainvälinen kaupunki. Järjestyksessään 24. maailmanjamboree järjestettiin nimenomaan partiolaisia varten rakennetussa Summit Bechtel Reservessä, USA:n Länsi Virginiassa.

Kaksitoista päivää hellettä, hulmuavia lippuja, eri kielillä hihkuttuja partiohuutoja, monsuunimaisia ukkoskuuroja, kävelyä (paljon!), seikkailuohjelmia ja leirielämää. Suomesta jamboreelle osallistui 920 hengen joukkue, jossa mukana olivat Niila Kallionpää Niipperin Nuolihaukoista ja Lucas Lumberg Jokihisista.

Kokkailua ja trumpettiherätyksiä

Jamboreelle voi osallistua leiriläisenä vain kerran elämässään, sillä leiriläisiä ovat kaikki 14-17 vuotiaat osallistujat. Niilalle ja Lucakselle ainutkertainen mahdollisuus osui juuri Pohjois-Amerikan jamboreelle.

Leirielämä on lopulta aika samanlaista suurella kansainvälisellä partioleirilläkin. Herätään, osallistutaan ohjelmiin ja kokataan. Tutun leiriarjen keskellä vain ympäröivissä leirilippukunnissa puhutaan kymmeniä eri kieliä. Kansainvälisenä bonuksena Niilan leirilippukunta sai herätä sumuisiin aamuihin aina klo 6:30 yhdysvaltalaisen naapurileirilippukunnan trumpetinsoittoherätykseen.

Kaikki leirilippukuntalaiset eivät olleet toisilleen ennestään tuttuja, mutta ennakkotapaamisissa oli jo ehditty tutustua.

”Ruska-leirilippukunnasta muovautui mukava kaveriporukka, jonka kanssa juttu luisti ja keksittiin useita hauskoja juttuja,” Niila kuvailee.

Lucas on samoilla linjoilla: ” Leirilippukuntamme Naalit oli tosi tiivis porukka. Jouduin jättämään pari alkutapaamista väliin, mutta pääsin porukkaan tosi helposti. Erityismaininnat meidän mahtaville leirilippukunnanjohtajille, jotka osasivat asiansa!”

Niila kiittelee ruokailujen toteutusta. Jamboreella ruokaa käytiin ”ostamassa” leirilippukunnan pisteillä isoista ruokakaupoista.

”Pääsimme leirilippukunnassa itse valmistamaan ruokamme. Silloin pääsi myös vaikuttamaan, millaista ruokaa tehdään!”

Yhdessä kokemisen upeutta

Jamboreen aikana järjestettiin kaikkiaan kolme osallistujat yhteen kokoavaa tapahtumaa.

”Valokuvia katsellessa ei voi uskoa, että oli samassa yleisössä yli 45 tuhannen muun partiolaisen kanssa,” Lucas kuvailee.

Siinäpä tiiviisti jamboreen juju. Jo pelkästään iltaohjelmien kokeminenosana valtaisaa kansainvälisten partiolaisten yleisöä on unohtumaton elämys. Eivätkä iltaohjelmat muutenkaan jättäneet kymiksi. Avajaisissa satojen drone-lennokkien laivue muodosti taivaalle kolmiulotteisia valokuvioita ja päättäjäiset huipentuivat lähes päättymättömältä vaikuttavaan ilotulitukseen.

”Ikimuistoisena mieleen jää ehdottomasti yhteiset juhlat päälavalla. Suuret väkijoukot, hienot esitykset ja efektit tekivät vaikutuksen. Oli mieletöntä nähdä niin paljon partiolaisia samassa iltaohjelmassa!” Niila summaa jamboreematkansa huippuhetkiä.

Suuntana Etelä-Korea

Kahdentoista päivän ohjelmaan mahtuu toki paljon muitakin kokemuksia kuin massatapahtumat. Niila listaa parhaina jamppiohjelmina ammunnan ja Big Zip -vaijeriliu’un, koska vastaavia ohjelmia ei kovin todennäköisesti pääse Suomessa ja suomalaisilla partioleireillä kokemaan.

Lucaksen parhaiden asioidenlistalle kapuavat avajaisten ja päättäjäisten lisäksi Länsi-Virginian maisemat, hyvä kaveriporukka, maastopyöräily, laitesukellus ja päiväretki Mt. Jack -vuorelle.

Seuraava maailmanjamboree järjestetään Etelä-Koreassa vuonna 2023. Jamboreekärpänen on selvästi purrut molempia herroja USA:n leirihelteissä.

”Etelä-Korean jamboree näyttää sen verran houkuttelevalta, että pakkohan sitä on vielä päästä enemmän sisään jamboreekulttuuriin. Voisin ehkä mahdollisesti olla kiinnostunut leirilippukunnanjohtajuudesta tai viestintätehtävistä,” Lucas pohtii.

Niila on jo ehtinyt miettiä lähtemistä kavereiden kanssa realistiselta pohjalta: ”Puhuttiin että osallistuttaisiin, mikäli tuleva opiskelijabudjetti riittää.”

Samanlaisia suunnitelmia kuuli jo monelta muultakin paluulennolla. Suomella saattaa siis olla luvassa taas varsin iso jamboreejoukkue neljän vuoden päästä.

Jutun kuvat ovat Suomen jamboreejoukkueen kuvapankista. Sieltä voi käydä hakemassa itselleen lisää jamboreetunnelmaa.

Teksti: Susanna Pyörre
Kuvat: Lasse Roiha, Risto Lievonen ja Elias Österman