Talviseminaarin parhaat – palvelumuotoilua partiossa

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Talviseminaariin kokoontui 10.2.2018 noin 200 piirin luottamushenkilöä sekä piirileiri Kliffan tekijää. Lauantai alkoi Deloitten Heikki Soinisen sekä Palmun Putte Huiman inspiroivilla esityksillä palvelumuotoilusta ja jatkui Nuorisototutkimusseuran Jenni Moision tutkimushavainnoilla lastenkotien retkitoiminnasta. Iltapäivällä osallistujat suuntasivat valitsemiinsa työpajoihin.

Heikki Soininen, Deloitte, puhumassa palvelumuotoilusta.

Case paukkuvat vessan ovet

Deloitten Heikki Soininen esitteli konkreettisen esimerkin partiossa tapahtuvasta palvelumuotoilusta. Moni suurleireille osallistunut partiolainen pystyy hyvin samaistumaan tilanteeseen, jossa vessan ovista lähtevä pauke herättää lähimmät telttailijat yöllä. Yhtenä ratkaisuna olisi tietenkin ottaa ovet pois, jolloin pauketta ei kuuluisi. Käyttäjän näkökulmasta tämä ei tietenkään ole kovin toivottava ratkaisu. Toisena vaihtoehtona olisi viedä vessat kauemmaksi metsään, jolloin ovien pauke ei kuuluisi teltoille. Oviin voisi myös asentaa pehmusteet hiljentämään pauketta tai korvata ovet kokonaan esimerkiksi verhoilla.

Sopivan ratkaisun etsiminen on palvelumuotoilua parhaimmillaan. Ensin määritellään kohderyhmä ja käyttäjät, hankitaan kokemusta ja tutkitaan miten sama asia on tehty muualla, kerätään sopiva tiimi ympärille ideoimaan ratkaisua, toteutetaan prototyyppi testausta varten ja lopulta suunnitellaan palvelun tuotanto yhdessä kaikkien sidosryhmien kanssa. Jännityksellä jäämmekin odottamaan, miten paukkuvat vessojen ovet on ensi kesänä piirileiri Kliffalla ratkaistu!

Kliffan leirinjohtaja Ville ja piirin varajohtaja Elias.

Kohderyhmille suunnattua toimintaa

Palvelumuotoilutoimisto Palmussa työskentelevä Putte Huima, Ilvesveikot, aloitti oman esityksensä kertomalla kokemuksistaan piirileiri Aihkin kankaalle painetun leirilehden toimituksessa sekä Finnjamboree Roihun kaavoitustiimissä. Puten johdolla yleisö pääsi pohtimaan kolmen eri kohderyhmän houkuttelemista partioon: lasten, teinien ja aikuisten. Aikuisten kohdalla tärkeää on kysyä, mitä vapaa-aika heille merkitsee ja miten he sen haluavat käyttää. Lasten päätöksiin vaikuttavat osaltaan vanhemmat, kun teinit taas liikkuvat siellä missä kaveritkin. Pohdittavaksi jäikin, miten partion jäsenmäärä saadaan pysymään kasvussa jatkossakin houkuttelemalla uusia jäseniä.

Esiintymisvuorossa Putte Huima.

Kliffan palvelupolut pelissä

Iltapäivän työpajoissa Kliffan tekijät pääsivät pohtimaan ja kehittämään omien osa-alueidensa keskeisiä palvelupolkuja leirimuotoilupelissä. Pohdittavien aiheiden joukossa olivat esimerkiksi löytötavaran matka katoamisesta takaisin omistajalleen sekä VIP-vieraiden osallistuminen leirille.

Palvelupolun vaiheet kirjoitettiin aluksi lapuille ja asetettiin aikajärjestykseen. Tämän jälkeen vaiheet käytiin läpi sekä tekijän että kokijan näkökulmasta. Jokaisen vaiheen kohdalla kuitenkin pyöritettiin hyrrää, josta vastaan tuli yllättävä tilanne tai olosuhdemuutos, joka muutti palvelupolun kulkua.

Pelin suunnittelusta ja toteuttamisesta vastasi leirin palvelumuotoilutiimi. Suunnittelu alkoi jo joulukuussa, jota edelsi mallileiriläisprofiilien laatiminen. Syksyn aikana haastateltiin eri ikäkauden edustajia odotuksista leiriä kohtaan. Ennen leiriä peliä kannattaakin vielä pelata itsenäisesti omien tekijätiimien kanssa ja testata, miten hyvin eri asiat on otettu huomioon muuttuvissa tilanteissa. Ohjeet ja materiaalit leirimuotoilupeliin löytää Talvisemman jälkeen Kliffan wikistä hakusanalla “leirimuotoilupeli”.

Kliffan leirimuotoilupeli käynnissä.

Teksti ja kuvat: Susanna ”Suski” Oksanen