Talvisemma kokosi partiolaiset pohtimaan mielenterveyttä ja hyvinvointia

Miten mielenterveyttä ja hyvinvointia voi edistää omassa elämässä sekä partiossa? Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Talviseminaari kokosi yli sata henkeä Arabianrannan Arcadaan lauantaina 25.1.2020 tärkeiden asioiden äärelle.

Puhujiksi ja työpajojen pitäjiksi oli kutsuttu psykologian ammattilaisia ja järjestötoimijoita: mukana tapahtuman työpajoja pitämässä olivat muun muassa Aseman Lapset, Yeesi, Nyyti ja Poikien talo.

Päivän ensimmäisenä puhujana auditoriossa kuultiin Nyyti ry:n Takaisin opintoihin -hankkeen päällikköä Marjo Siltasta. Elämän aikana jopa noin puolet ihmisistä kokee mielenterveyden häiriöitä, ja noin 20% suomalaisista sairastuu elämänsä aikana masennukseen.

Monet mielenterveyshäiriöt ilmaantuvat ensi kertaa nuoruudessa tai varhaisessa aikuisuudessa. Partiossa vapaaehtoisina toimivat aikuiset voivat tukea lasten ja nuorten hyvinvointia esittämällä pienen kysymyksen: ”Mitä kuuluu?” Pieni välittämisen ele voi synkimpänä päivänä jopa pelastaa nuoren hengen.

Päivän toinen puhuja Venny Valle, PAWA-training, kiinnostui hyvinvoinnista käytyään läpi keskivaikean masennuksen ja työuupumuksen. Hän aloittikin puheenvuoronsa nostamalla yleisön penkeistä ylös ja vetämällä lyhyen taukojumpan.

Omaan hyvinvointiin vaikuttavat monet tekijät: ravitsemus, mielen hyvinvointi, ympäristö, sosiaaliset suhteet, fyysinen aktiivisuus ja niin edelleen. Venny haastoikin kaikki pohtimaan, mitä pieniä muutoksia jokainen voi omassa elämässään tehdä nyt – ei ”sitkun”.

”Vennyn puhe oli todella inspiroiva! Pienistäkin muutoksista omassa elämässä on hyötyä. Jäin pohtimaan, minkä pienen asian voisin tehdä tänään. Ajattelin kävellä Kalasataman metroasemalle kahden kilometrin matkan”, seminaariin osallistunut Liinu Yli-Hongisto kertoo.

Päivä jatkui monipuolisten työpajojen parissa, joita oli valittavissa yli 10 erilaista. Työpajoissa pohdittiin muun muassa konkreettisia keinoja lasten mielen hyvinvoinnin tukemiseen osana partiotoimintaa.

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja varakansanedustaja Fatim Diarra puhui itsensä johtamisesta kiireisessä elämässä ja antoi osallistujille tehtäväksi pohtia vastauksia kahdeksaan kysymykseen. Mitä sinä haluat tehdä tässä maailmassa ja mistä saat iloa? Katso loput kysymykset piirin Instagram-stooreista ja karsi elämästäsi kaikki negatiivinen.

Tapahtuman toinen johtaja Hanna Kero, 29, Oulunkylän Käskynhaltijoista on ammatiltaan psykologi ja toiminut partiossa muun muassa lippukunnanjohtajana sekä piirin Taimi-toimikunnassa: ”Mielenterveyden pulmista pitäisi pystyä puhumaan ilman häpeää ja leimaantumisen pelkoa myös partiossa. Siksi tietoisuuden lisääminen on ensiarvoisen tärkeää.”

Talvisemmaa Hanna lähti tekemään yhdessä Annika Kabatan, 31, Helsingin Kalevan Pojat ja Tytöt, kanssa. Annika on ollut töissä mielenterveysjärjestö Yeesissä, ja aihe on hänelle erittäin tärkeä: ”Lähdin tekemään tapahtumaa, jotta partiossa keskusteltaisiin yhä enemmän hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Partiossa mielenterveyttä voidaan edistää monilla eri tavoilla – työpajoissa käsitelläänkin esimerkiksi itsemyötätunnon kehittämistä sekä kaveritaitoja.”

Miten sinä voisit edistää omaa mielenterveyttä ja muiden hyvinvointia?

Katso lisää kuvia ja videoita Talvisemmasta:

Piirin kuvagalleria: papa.kuvat.fi
Twitter: https://twitter.com/partiokuuluu