Oletko 13–18-vuotias nuori ja kiinnostunut yhteisiin asioihin vaikuttamisesta? Helsingin nuorisoneuvoston, Espoon nuorisovaltuuston ja Vantaan nuorisovaltuuston jäsenet tulevalle kaudelle valitaan tänä syksynä. Ehdokasasettelu on nyt käynnissä ja päättyy 1.10.2021.

Espoon nuorisovaltuustoon kuuluu 40 espoolaisnuorta, joita yhdistää halu vaikuttaa nuoria koskeviin asioihin. Nuorisovaltuusto osallistuu Espoon kaupungin päätöksentekoon. Se ajaa nuorten asioita, nostaa esille nuorten toiveita ja kertoo nuorten mielipiteen ajankohtaisiin asioihin. Espoon nuva koostuu 13-18-vuotiaista espoolaisnuorista.

Vaaleissa ovat äänioikeutettuja kaikki 2003–2008 syntyneet nuoret, joiden kotipaikka on Espoo. Sillä, jolla on oikeus äänestää vaaleissa, on myös oikeus asettua ehdokkaaksi. Vaalit toteutetaan kouluvaaleina 8. –12.11.2021 sähköistä äänestyspalvelua käyttäen. Uusi nuorisovaltuusto aloittaa toimintansa tammikuussa 2022. Lue lisää Espoon nuorisovaltuustosta ja ehdolle asettumisesta.

Vantaan nuorisovaltuusto toimii nuorten edunvalvojana ja nostaa esille nuorille tärkeitä asioita. Valtuuston edustajat ovat 13–20-vuotiaita. Nuorisovaltuuston edustajilla on läsnäolo- ja puheoikeus Vantaan kaupungin lautakunnissa, kaupunginvaltuustossa sekä kaupunginhallituksessa. Nuorisovaltuusto kokoontuu kuukausittain. Se tekee aloitteita kaupunginhallitukselle, antaa lausuntoja, osallistuu erilaisiin työryhmiin ja järjestää nuorille suunnattuja tapahtumia. Nuorisovaltuusto tekee myös yhteistyötä koulujen oppilaskuntien hallitusten kanssa koulujen olojen parantamiseksi.

Nuorisovaltuustovaalit järjestetään Vantaalla 8.–19. marraskuuta. Vaaleissa valitaan nuorisovaltuusto kaudeksi 2022–2023. Vaalikelpoisia eli oikeutettuja asettumaan ehdolle ja äänestämään ovat vuosina 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 ja 2008 syntyneet nuoret, joiden kotikunta on Vantaa. Nuorisovaltuustoon valitaan enintään 30 varsinaista jäsentä. Lue lisää Vantaan nuorisovaltuustosta ja ehdolle asettumisesta.

Helsingin nuorisoneuvosto valitaan vaaleilla kahden vuoden välein ja siihen kuuluu 30 nuorta. Syksyn vaaleihin voivat ilmoittautua 2004–2008 syntyneet helsinkiläiset nuoret. Nuorisoneuvosto päättää, mitä asioita he haluavat neuvostokaudellaan edistää ja huolehtii siitä, että nuorten ääni kuuluu kaupungin päätöksenteossa. Kokousten lisäksi nuoret tapaavat kaupungin päättäjiä, kuten pormestareita ja lautakuntien jäseniä sekä osallistuvat pienryhmätoimintaan ja projekteihin. On tärkeää, että nuoret keskustelevat päättäjien kanssa, kun tehdään päätöksiä juuri nuorten elämään liittyvistä kysymyksistä, kuten mielenterveyspalveluista tai vapaa-ajanviettopaikoista.

Syksyn 2021 vaaleissa äänestetään nuorisoneuvosto kaudelle 2022–2023. Äänestäminen tapahtuu koulupäivän yhteydessä. Uuden nuorisoneuvoston kokoonpano selviää RuutiGaalassa 8. 12. ja uusi nuorisoneuvosto aloittaa kautensa tammikuussa 2022. Lue lisää Helsingin nuorisoneuvostosta ja ehdolle asettumisesta.

Kuva: Aleksi Murtojärvi