Tuorein Heppu löytyy kokonaisuudessaan Issuusta. Tsekkaa myös erillinen Helmi-liite!

Noora Katto on kuvittanut partiolaisten adventtikalenterin vuodesta 2014. Hänen kuvistaan huokuu lämminhenkisyys ja raikkaus. Lumisen joulumaiseman suunnittelu alkaa jo helmikuussa.

”Kuvitustyylini on sarjakuvamainen, ja hahmoissani näkyy usein piirteiden ja mittasuhteiden liioittelu. Mielikuvani tontuista, ja se mitä lähdin niitä piirtäessäni tavoittelemaan, oli pienuus, lapsenomaisuus, lämminhenkisyys ja ilmeikkyys. Yritän luoda mielikuvaa pienistä vipeltäjistä, jotka elävät omassa visuaalisessa maailmassaan. Monesti lapsihahmojeni kehot ovat melko pienet ja päät taas realistiseen vartalomalliin verrattuna kohtuuttoman suuret.
Ensimmäistä kalenterikuvaa suunnitellessani katsoin kaikki edelliset kalenterit läpi ja mietin, mitkä kuvat miellyttivät minua eniten ja miksi. Tykästyin ajatukseen, että kuvat sijoittuvat ulos lumiseen maisemaan ja ovat sillä tavalla raikkaita. Saan paljon inspiraatiota saduista, jouluun liittyvistä perinteistä sekä muusta visuaalisesta kulttuurista.

Tämän vuoden kalenterissa ollaan talviriehassa

Kuvien taustalle on mietittynä kehystarina, joka toimii runkona kuvan ideoimiselle. Tämän vuoden lähtökohtana minulla oli ajatus talviriehasta, vaikka kuva lopulta lähtikin omille poluilleen. Ajatuksesta kumpusivat ideat esimerkiksi lumiveistoksen kimpussa touhuavista, jääkiekkoa pelaavista ja napakelkalla ajelevista tontuista.

Minusta on hauskaa piilottaa kuviin tuttuja yksityiskohtia omasta elämästäni. Itselleni tärkeä ja henkilökohtainen yksityiskohta on kuvassa oleva rakennus, jonka moni mieltää varmaan rantasaunaksi tai mökiksi. Se on kuitenkin uimahuone, ja inspiraatio siihen löytyy omasta kesäparatiisistani.

Palkitsevinta kalenterin teossa on se, kun kuulee, että niin pienet kuin vähän isommatkin ihmiset saavat iloa kuvituksesta ja luukuista avautuvista kuvista. On mukavaa saada joku hymyilemään tai vaikkapa hymähtämään ääneen kuvilleni.

Mitä luukun takaa paljastuu?

Aloitan adventtikalenterin suunnittelun helmi–maaliskuun vaihteessa. Kuvituksiani mietin usein pitkään ennen kuin aloitan piirtämisen. On tärkeää, että kalenterin sommittelun ja rakenteen suunnittelee perusteellisesti heti alussa, koska kuvassa on niin paljon yksityiskohtia.

Kun lähden luonnostelemaan ja piirtämään kuvaa, minulla saattaa olla jo melko selkeä visio siitä, miten kuva rakentuu. Yksityiskohdat tulevat mukaan vaiheittain. Etenkin luukkujen kuvia saatan miettiä erityisen pitkään. Välillä jätän kuvaan tyhjän paikan luukulle, ennen kuin päätän, mitä piirrän siihen.

Työskentelen nykyään pääsääntöisesti digitaalisesti, mutta ideointivaiheessa saattaa vielä kynä viuhua paperilla. Joskus tukena voi olla myös muita perinteisiä menetelmiä, mikäli kuva niin vaatii.”

69-vuotias adventtikalenteri

– ensimmäinen partiolaisten adventtikalenteri painettiin 1947
– merkittävä tulonlähde monille lippukunnille
– hinta 7 €
– lippukuntasi kalenterivastaava jakaa kalenterit myyjille
– kalentereita voi ostaa partiolaisilta sekä osoitteesta www.adventtikalenteri.fi
– Adventtikalenterin uusi kuvittaja julkaistaan ensi vuoden puolella. Kalenteri kiinnostaa kuvittajia – määräaikaan mennessä kisaan osallistui portfolioillaan yli 200 tekijää. Suuri kiitos kaikille kisaan osallistuneille!

Teksti: Mila Tanner

adventtikalenteri