Vaeltajien Suomi-projekti – mitä, missä, milloin?

Suomi-projekti kuuluu vaeltajien ohjelmaan. Projektissa vaeltajat suunnittelevat ja toteuttavat porukassa reissun johonkin Suomen kaupunkiin. Projektin suorittamiseen kuuluu erilaisia aktiviteetteja, joista osa suoritetaan ennen reissua, osa sen aikana ja matkan jälkeen kirjoitetaan vielä lyhyt loppuraportti. Itse matkasin neljän muun vaeltajan kanssa viime kesänä yhdeksi yöksi Tampereelle. Reissun aikana kävimme pyörähtämässä Särkänniemen laitteissa, herkuttelemassa Pyynikin kuuluisilla munkeilla sekä opimme toisistamme ja itsestämme jotain uutta. Suomi-projekti antaa eväät kunnon seikkailuun itselle uudessa kaupungissa huippuporukalla!

Valokuvissa muistot partioseikkailulta pysyvät tallessa. Kuva: Helena Kettunen

Lue seuraavat viisi vinkkiä ja lähde sinäkin ikimuistoiselle matkalle:

1. Kerää kasaan hyvä porukka. Voit kysellä vaeltajia omasta tai toisesta lippukunnasta noin 2-6 hengen ryhmän. Minä lähdin reissuun porukalla, josta tunsin etukäteen ainoastaan yhden henkilön. Aluksi jännitti lähteä kolmen ihan uuden ihmisen kanssa yöksi reissuun, mutta pelon voitettuani sain kolme uutta aivan huippua partiokaveria.

2. Valitkaa mieluinen ajankohta ja paikkakunta. Matkakohteeksi kannattaa valita sellainen kaupunki, joka ei ole kenellekään valmiiksi kovin tuttu, mutta joka kuitenkin kiinnostaa kaikkia. Riippuen omasta mielenkiinnostanne valitkaa sopiva vuodenaika ja sen jälkeen tarkka päivämäärä. Reissu voi olla yhden yön tai vaikka koko viikonlopun pituinen: pitkän matkan päähän onkin turha lähteä vain yhdeksi yöksi. Kesä on aina takuuvarma valinta: silloin ei tarvitse pakata paljoa tavaraa mukaan ja voi viettää koko päivän ulkona

3. Ota yhteyttä paikalliseen lippukuntaan. Etukäteen ja ystävällisesti pyydettynä majoitus hoituu helposti paikallisen lippukunnan kololla. Makuupussi- ja alusta mukaan niin seikkailu voi alkaa! Tällöin rahaa ei mene majoitukseen ja usein kolot sijaitsevat keskustan tuntumassa, joten pääsette sieltä helposti kiertelemään kaupunkia. Kannattaa samalla vinkata, että vastapalveluksena lippukunnan vaeltajat voivat käyttää teidän koloanne yöpymiseen omassa projektissaan.

4. Suunnitelkaa matka hyvin etukäteen. Hakusanalla ”Suomi-projekti vinkit” löytyy netistä alustavia suunnitelmia yli kahteenkymmeneen eri Suomen kaupunkiin. Kaikki tiedonlähteet kannattaa käyttää hyväksi ja kysellä vinkkejä eri aktiviteetteihin vaikka vanhemmilta, kavereilta tai paikalliselta lippukunnalta. Tehkää reissulle budjetti, johon laskette myös matkoihin ja ruokailuihin menevät kulut. Kuitit kannattaa säästää, koska lippukunnalta voi hakea taloudellista tukea hankkeen toteuttamiseen. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse suunnitella, vaan paikan päällä voi myös tehdä ex tempore -päätöksiä.

5. Haaveile, seikkaile, kokeile ja opi! Suomi-projektissa saatte kaveriporukalla mahtavan reissun Suomen rajojen sisällä ja huomaatte, että sanonta ”ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan” on täysin totta. Mitä vielä odotatte? Seikkailu kutsuu!

Tammerkoski virtaa Tampereella keskellä kaupunkia. Kuva: Susanna Oksanen

Teksti: Helena Kettunen