Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on haastava ja on tärkeää, että erilaisia suosituksia ja rajoituksia tilanteen rauhoittamiseksi otetaan käyttöön. Rajoitusten pitäisi kuitenkin kohdistua niihin tilanteisiin, joissa tartuntoja oikeasti saadaan. Pääkaupunkiseudun suurimpana nuorisojärjestönä edustamme 12 000 pääkaupunkiseutulaista partioharrastajaa ja yli 110 paikallisyhdistystä, joissa on arviolta yli tuhat viikoittain kokoontuvaa ryhmää. Toivomme, että paljon puhuttu lapset ja nuoret ensin -periaate aidosti toteutuu tulevan syksyn rajoituksista päätettäessä.

Harrastustoiminta on erityisesti lapsille ja nuorille tärkeää kokonaishyvinvoinnin näkökulmasta. Nuorten tarve sosiaalisille kontakteille ei ole kadonnut, päinvastoin. Harrastusten kautta voidaan tarjota turvallinen paikka nähdä kavereita ja tutustua uusiin ihmisiin. Erityisesti yksinäisille lapsille ja nuorille harrastustoiminta on ensiarvoisen tärkeä mahdollisuus viettää aikaa ikätovereidensa kanssa. Mielekäs vapaa-ajantoiminta on myös tärkeää vastapainoa koulunkäynnille ja osaltaan myös tukee koulunkäyntiä. Kun uutisissa on jo napakasti todettu, että etäopetukseen siirrytään vain ihan äärimmäisessä tilanteessa, toivoisimme, että tämä sama periaate ulotetaan harrastustoimintaan. Annetaan lasten ja nuorten harrastaa turvallisesti juuri niin kauan kuin lähiopetuskin sallitaan.

Toivomme, että lasten ja nuorten hyvinvointi pidetään etusijalla alkavan syksyn rajoituksia pohdittaessa. Nuoriin kohdistuvien kokoontumiskieltojen asettamisen sijaan toivomme, että tulevana syksynä panostetaan terveysturvallisen harrastustoiminnan toteuttamisen ohjeistamiseen. Me harrastustoiminnan toteuttajat haluamme tukea lasten ja nuorten hyvinvointia pitämällä tutut harrastukset käynnissä ja teemme sen terveysturvallisesti, jotta epidemiatilanne ei ainakaan meidän toimintamme vuoksi huonone.

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry

Matti Mannonen, puheenjohtaja