Pääkaupunkiseudun Partiolaiset antaa vuosittain Vuoden toimiva partiojohtaja -kunniamaininnan yhdelle, päpalaiselle nuorelle partiojohtajalle. Tänä vuonna annettiin myös ensimmäistä kertaa kunniamaininta Vuoden uudelle aikuiselle vapaaehtoiselle. Molemmat kunniamaininnat julkistettiin lauantaina 28.7. piirileiri Kliffalla. Valinnan teki ehdotusten perusteella PäPan piirihallitus.

Vuoden uusi aikuinen

Vuoden uudeksi aikuiseksi haetiin henkilöä, joka on liittynyt partioon vasta aikuisena tai palannut partioon pitkän tauon jälkeen ja on omalla toiminnallaan edistänyt partion avoimuutta ja madaltanut kynnystä myös muiden aikuisten vapaaehtoisten mukaan lähtemiseen.​ Kunniamaininnan saajan tuli olla hakemishetkellä yli 18-vuotias ja jonkin päpalaisen lippukunnan jäsenmaksun maksanut jäsen.

Ensimmäinen Vuoden uusi aikuinen 2018 -kunniamaininta myönnettiin Riitta Rytköselle Lauttasaaren Luotsitytöistä. Riitta on innostuneisuudellaan ja avoimuudellaan näyttänyt ja avoimesti kertonut, miten merkityksellistä partio on aikuisellekin. Hän on onnistunut sanoittamaan myös sen, miksi teemme tätä kohderyhmällemme. Omalla esimerkillään hän on näyttänyt, että aikuisenakin voi tulla mukaan ja ollut mukana avoimesti kertomassa omista kokemuksistaan.

Riitta on sisäistänyt partion merkityksellisyyden ja kirjoittanut itse siitä muun muassa näin: ”Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä lauman kanssa oli retki läheiselle kalliolle. Tähtitaivaan alla pimeässä, taskulamppujen sammutuksen jälkeen saimme yhdessä yllättäen kohdata ’kiiluvat silmät’, jotka kuuluivat cityketulle. Tilanne oli jännittävä ja sudenpennut alkoivatkin kiljua. Paluumatkalla yksi sudenpentu purskahti itkuun. Pelästyin, olinko aiheuttanut traumoja pienille tytöille… Vastaus kysymykseeni löi minut ällikällä, kun kysyin oliko tuo liian jännittävää. Tyttö kertoi itkevänsä sitä, kun se kettu pelkäsi meitä, kun aloimme kiljua. Pienen lapsen empatiakyky sai minut yllättymään ja toteamaan, kuinka yhdessä voimme kokea jotain ainutlaatuista.”

Vuoden toimiva partiojohtaja

Tänä vuonna haettiin henkilöä, joka on omalla toiminnallaan edistänyt oman lippukuntansa kasvua tai laajemmin partion kuulumista kaikille erityisesti aktiivisesti ottamalla toimintaan mukaan uusia aikuisia. Kunniamaininnan saajan tuli olla alle 30-vuotias ja jonkin päpalaisen lippukunnan jäsenmaksun maksanut jäsen.

Tänä vuonna palkittava vuoden toimiva partiojohtaja on malliesimerkki partiojohtajasta, joka omalla toiminnallaan on edesauttanut hyvän, toisia kannustavan, välittävän ja kuitenkin uusiin haasteisiin kannustavan ilmapiirin syntymistä kaikissa projekteissa ja ryhmissä joissa hän on toiminut.

Pääkaupunkiseudun partiolaisten Vuoden toimiva partiojohtaja 2018 -kunniamaininta myönnettiin Pia Heiskaselle Hespartosta. Pia on omalla toiminnallaan näyttänyt mallia siitä, miten hyvää ilmapiiriä luomalla voidaan varmistaa vapaaehtoisten jaksaminen ja motivaatio sekä innostaa myös uusia mukaan.

Pia levittää välittävää ja kannustavaa ilmapiiriä, jossa toisten on helppo olla ja joka mahdollistaa toisten onnistumisen, sekä itsensä haastamisen. Välittävän ilmapiirin olemassaolo on elinehto partion kasvulle. Erityisesti vapaaehtoistyössä tekijäporukan fiilis, yhdessä tekemisen henki ja tunne merkityksellisyydestä ovat todella tärkeitä, jotta vapaaehtoinen on motivoitunut ja haluaa antaa omaa panostaan partiolle ja sitä kautta. Pia näyttää omalla toiminnallaan esimerkkiä muille ja on siksi ehdottomasti tämän kunniamaininnan arvoinen.

Kuva: Anna Enbuske