Yhteistyön avulla uusia tapoja toteuttaa partiota

Talvisemmassa pureuduttiin tänä vuonna partion yhteistyökuvioihin ja sidosryhmätyöhön. Seminaarissa kuultiin partiolaisten kuntavaalitavoitteista  ja Vaalipöllöstä sekä keskusteltiin Harri Lukanderin johdolla lippukuntien yhteistyökuvioista ja taustayhteisösopimuksista.

Seminaarin avasi piirinjohtaja Matti Mannonen, joka halusi muistuttaa partiolaisia mm. avun pyytämisen merkityksestä. ”Me partiolaiset olemme tottuneet selviämään, mutta on hyvä muistaa välillä kysyä myös itse apua.” Tärkeintä on panostaa nyt poikkeusaikana vapaaehtoisten hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Samaan teemaan liittyen Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Siiri Somerkero antoi kolme vinkkiä selvitä vapaaehtoisena poikkeusajasta:

• Muista, että olemme tässä tilanteessa kaikki yhdessä.
  • Priorisoi asioihin, jotka tuovat iloa itsellesi ja muille
  • Panosta hyvinvointiin ja jaksamiseen

Yhteistyötä voi tehdä monella tavalla

Etäaika haastaa myös partiolaisia ja Matti halusi muistuttaa, että yhdessä tehden on mahdollista keksiä aivan uudenlaisia tapoja toteuttaa partiota. Kannattaakin miettiä, löytyisikö läheltä muita toimijoita, joiden kanssa voisi yhteistyötä tehdä.

Yhteistyötä voi toteuttaa monella eri tavalla ja esimerkiksi yhteistyökumppaneiden asiantuntijuudesta voi olla hyötyä vaikkapa erilaisten aktiviteettien toteuttamiseen. Yksi konkreettinen esimerkki ovat Sepot, eli seurakuntien partiotyöntekijät, joiden kanssa voi ideoida tämän vuoden ohjelmapainotuksen toteuttamista.

Jos yhteistyötä aletaan tehdä laajemmassa mittakaavassa, kannattaa miettiä yhteistyösopimuksen tekemistä. Alla vinkkejä siihen liittyen:

Miksi yhteistyösopimus kannattaa tehdä ja mitä huomioida sitä tehdessä?

• Sopimuksen avulla yhteistyö ei ole kiinni ihmisistä, vaan on pysyvämpi tapa tehdä yhteistyötä.
  • Huonokin sopimus on parempi kuin ei sopimus ollenkaan. Eli sopimus kannattaa lähtökohtaisesti tehdä aina, kun lippukunta tekee yhteistyötä.
  • Etukäteen kannattaa miettiä, mitä yhteistyöltä toivoo ja etsiä yhteistyökumppani sen perusteella. Mieti myös, mitä annettavaa teillä on toiselle osapuolelle. On tärkeää, että hyöty on molemminpuolista.
  • Yhteistyösopimus ei välttämättä ole aina rahaa, vaan voi sisältää vastavuoroista toimintaa tai erilaisia puitteita, joista molemmat hyötyvät.
  • Mitä pidempi sopimus (tai irtisanomisaika) on, sen parempi. Silloin pystytään varautumaan muutoksiin paremmin.
  • Yhteistyötä ei lähtökohtaisesti kannata nojata yhteen henkilöön.
  • Tukea haastavissa tilanteissa saa esimerkiksi piiriltä tai vaikkapa partiolaisten vanhemmilta.

Kuva: Julius Kuula