Viisi vinkkiä partioon liittyvälle aikuiselle

Uuden vapaaehtoistyön aloittaminen ja olemassa olevaan porukkaan tuleminen voivat joskus hirvittää. Tässä sinulle viisi vinkkiä partion aloittamiseen aikuisena.

1.Ole aktiivinen

Olet tärkeä osa yhdistyksen toimintaedellytyksiä, osallistuit sitten kekkereihin kerran vuodessa, makkaranpaistoretkelle tai viikoittaiseen toimintaan. Paikallisyhdistyksen eli lippukunnan johtajisto saattaa olla sinua paljon nuorempi ja aina he eivät muista kysyä sinua mukaan. Tarjoudu tehtäviin, jotka sinua kiinnostavat ja kysy rohkeasti tukea tehtävässä toimimiseen.

Partiota ei myöskään kannata harrastaa pipo tiukalla.

Sinulta vaaditaan toisinaan hieman ymmärrystä, kun asiat eivät mene kuin Strömössä ja nuoret harjoittelevat johtamista. Onneksi heillä on sinut ja muut toiminnassa mukana olevat aikuiset, jotka ohjaavat oikealle tielle.

2Kysy, jos et ymmärrä

Paikallisyhdistyksissä on saatettu tehdä asioita samalla tavalla jo pitkään. Kysy ihmeessä, jos jokin jää askarruttamaan tai et ymmärtänyt mitä olette seuraavaksi tekemässä. Lippukunta saattaa nimetä sinulle partiotutorin, jolta voi kysyä kaikki tyhmiltäkin tuntuvat kysymykset. Muista, että kysyvä ei tieltä eksy ja et sinäkään.

3Kouluttaudu tehtävään

Partiossa on käsittämättömän hyvä koulutusjärjestelmä, joka tukee eri tehtävissä toimimista. Partiopiirit ja keskusjärjestö tarjoavat vuosittain satoja koulutuksia ja kursseja, joista löytyy jokaiselle jotakin. Aloita Tervetuloa partioon -kurssista ja jatka eteenpäin sinua kiinnostaviin aiheisiin. Kursseilla tapaat myös muista lippukunnista tulevia aikuisia ja laajennat verkostoasi. Jotkut ovat löytäneet oman kumppaninsakin partiosta 😉

4Ajattele, että partio on kieli

Partiolaiset rakastavat lyhenteitä ja omien sanojen keksimistä. Kun puhumme 7-9-vuotiaista, saatamme kutsua heitä sudenpennuiksi, supeiksi, sudareiksi tai kolkiksi. Partiossa sinulle tulevat tutuksi muun muassa lpkj, kova, ohva, ikäva, sudenpentu, seikkailija, tarpoja, samoaja, vaeltaja ja monet eri ikäkausien ohjelmien aktiviteettien nimet. Joku onkin viitannut toimintaamme salaseuraan, jossa on salaiset kädenpuristukset (partiolaiset kättelevät vasemmalla kädellä) ja oma kieli. Tuoreena vapaaehtoisena sinua auttavat partiowiki ja partio-suomi-sanakirja. Huoli pois, vuoden kuluessa puhut jo sujuvaa partiota. (Voisikohan senkin laittaa cv:hen osaamaksesi kieleksi?)

5Heittäydy mukaan

Vapaaehtoistyöstä saat yleensä palkaksi vain kiitoksen, mutta partiosta saadut elämykset ja kokemukset kantavat pidemmälle kuin mikään rahallinen korvaus. Kerää siis reppuusi haluamasi yhdistelmä savunhajua, naurua, luontoelämyksiä, uusia ystäviä ja kokemuksia kaupungissa ja leiriolosuhteissa. Saatat yllättyä mihin kaikkialle päädytkään!

Haluatko mukaan?

Täytä yhteystietolomake täällä TAI

Kirjoita sähköpostisi alle ja lataa aikuisena partioon -perehdytysmateriaali

Partio on elämyksiä ja seikkailua.

Partioon voi liittyä aikuisenakin. Olitpa siis kiinnostunut toimimisesta lasten ja nuorten kanssa, luonnossa liikkumisesta, purjehtimisesta, kouluttamisesta tai paperin pyörittämisestä ­­- kaikille löytyy oma juttunsa. Tehtäviä voidaan räätälöidä oman elämäntilanteen mukaan viikoittaisesta toiminnasta silloin tällöin mukana oloon. Lue lisää täältä!