1. Espoon vapaa-ajan lautakunta päätti joulukuussa 2016, että lippukunnat voivat käyttää kaupungin nuorisotiloja ilmaiseksi.
  2. Samassa kokouksessa päätettiin myös retkivälinelainaamon siirtämisestä Espoosta Östersundomiin. Jatkossa Helsingin ja Espoon retkiroippeet ovat sulassa sovussa vieretysten nuorisotalon kellarissa.
  3. Helsingin nuorisolautakunta päätti jakaa vanhan leiriavustuksen toiminta-avustuksen mukana. Osalla lippukunnista vuoden kokonaisavustus laski uudistuksen myötä.
  4. Myös vuokra-avustuksen kriteerejä muutettiin: nyt vuokra-avustusta saa aiempaa enemmän, mutta toimintaakin pitää olla neljänä iltana viikossa.
  5. Helsingissä alettiin jakaa loma-aikojen leiriavustusta, jolloin hakijan tulee järjestää vähintään neljä kaikille avointa leiriä vuodessa. Kuksat haki ja sai yli 20 000 euroa leiriavustusta.
  6. Helsingissä kaupungin tilat maksuttomia harrastuksia varten hoidetaan jatkossa Varaamo-palvelusta ja käyttömaksuja muutetaan järjestötoiminnan eduksi. Siis myös lippukuntien!
  7. Kaikissa kaupungeissa nuorisoasioista vastaavat lautakunnat ovat päättäneet myöntää lippukunnille kohdeavustuksia mm. leireihin, vaelluksiin ja uuden lippukunnan toiminnan käynnistämiseen.
  8. Espoossa sivistystoimi päätti rakennuttaa Matinkylään uuden asukaspuiston vuonna 2018. Asukaspuistoon tulee tiloja myös järjestöjen käyttöön – ehkä Lopiirin alueen lippukunnille löytyy täältä tila johonkin toimintaan?
  9. Luukin leirikeskuksen päärakennuksen peruskorjausta ja lisärakennuksen rakentamista päätettiin lykätä vuodesta 2017 vuoteen 2019.
  10. Helsingin uusi yleiskaava hyväksyttiin syksyllä 2016. Sen myötä Keskuspuisto todennäköisesti pienenee laitamiltaan, kun sen reunoihin rakennetaan teitä ja asutusta.
  11. Espoossa nuoriso- ja liikuntatoimi liitettiin yhteen vuonna 2013. Niinpä meidän avustukset jaetaan nyt uimahalli- ja kuplahallirahojen muassa.
  12. Vantaa ja Espoo torjuivat vuonna 2014 aikeet pääkaupunkiseudun kuntaliitoksesta. Ei tullut siis Suur-Helsinkiä.
  13. Lisäksi kaikissa kunnissa on tehty päätöksiä kaavoituksesta. Sen myötä meillekin tulee (tai on tulematta) uusia partiolaisia tiettyihin kaupunginosiin.
  14. Välillisesti lippukuntien toimintaan vaikuttaa myös joukkoliikenne: kulkeeko länsimetro meidän kololle, entä pääseekö kehärataa pitkin paremmin partioon myös naapurikaupunginosasta. Länsimetro päätettiin jatkaa aina Ellin perälle saakka ja Raidejokerille näytettiin vihreää valoa Helsingissä ja Espoossa.
  15. Espoossa päätettiin painottaa 7-20-vuotiaiden osuutta nuorisojärjestöissä, joille myönnetään yleisavustusta. Nuorisolain mukaan nuoria ovat kaikki alle 29-vuotiaat – toisin sanoen sudareita kannattaa nyt olla enemmän kuin veteraanisarjaa.

Näiden päätösten lisäksi monilla kuntapoliittisilla päätöksillä on merkitystä lasten, nuorten ja aikuisten arkielämään. Lautakunnissa, valtuustoissa ja kaupunginhallituksissa päätetään mm. kouluverkosta ja terveydenhuollosta – siis siitä, missä on sun oma terveyskeskus tai mikä on teidän tarpojien lähikoulu. Tulevalla kaudella vääntöä tulee syntymään järjestötoiminnan rahoituksesta ja lasten ja nuorten harrastusmahdollisuukista. Kevään kuntavaalihypeen kannattaakin sukeltaa partiolasit päässä.

Kuva: Eeva Helle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *