Osana Mellunkylän lapsia tarjoamme ei-partiolaisille leirinohjauskoulutusta. Tänä vuonna olemme ehtineet järjestää kaksi koulutusta, joista ensimmäinen pilotti oli Mellunkylän nuorille suunnattu avoin koulutus, ja toinen järjestettiin helmikuussa yhteistyössä Kanava Nuoriso ry:n kanssa. Kanava on pitkään pääkaupunkiseudulla vaikuttanut järjestö, joka järjestää toimintaa maahanmuuttajalapsille, -nuorille ja -perheille,  tavoitteenaan parantaa maahanmuuttajanuorten asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Koulutuksessa oli kaksi kouluttajaa partiosta, ja osallistujina yli 20 Kanavan aktiivista nuorta toimijaa. Päivän kestänyt koulutus oli hyödyllinen ja siitä tykättiin, pääsimme myös lopuksi vielä yhdessä retkeilemään Seurasaareen.

Leirinohjauskoulutus on meille partiolle yksi hieno esimerkki siitä, miten älyttömän monipuolinen harrastuksemme on. Kun järjestämme kesäleirin, mitä me oikeastaan teemme? Me mietimme leirin sisältöä ja puitteita, kohderyhmää, paikkaa ja aikaa. Rakennamme kunkin lapsen ja nuoren ikäkauteen soveltuvaa ohjelmaa, mietimme turvallisuutta ja sitä, kuinka leiri olisi kaikille mukava ja että ketään ei kiusattaisi. Laskemme hikipäissämme kilogrammoja ja litroja kun suunnittelemme leirin ruokalistaa. Pohdimme teemaa, nimeä, leiritunnuksia ja sitä miten saisimme hitsattua porukan yhteen. Voisi sanoa, että leirin järjestäminen ja leiriohjaajana toimiminen on monelle partiolaisista selkäytimeen hitsautunut asia. On hienoa, että partio on opettanut niin paljon, ja hienompaa on se, että voimme myös Mellunkylän lasten puitteissa jakaa sitä osaamistamme myös muille toimijoille.

Leirityö on suomalaisessa nuorisotyössä äärimmäisen perinteinen ja tärkeä työmuoto. Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikatoimialan johtaja Tommi Laitio kirjoitti täällä luonto- ja leirikokemusten mahdollistamisen tärkeydestä. Tässä muutama kappale kyseisestä tekstistä.

Leirielämän hyötyjä on helppo löytää. Kanootilla meloessa joutuu kokeilemaan omia rajojaan sekä jaksamisessa että pelkäämisessä. Oma reviiri laajenee, kun oppii toimimaan veden varassa, nuotion ääressä tai pimeässä metsässä. Kanootilla meloessa on pakko löytää yhteinen rytmi toisen kanssa – muuten hommasta tulee pelkkää sohimista.

Leiri antaa monille mahdollisuuden hengittää vapaammin. Leirillä menee helposti monta päivää ennen kuin näkee peilin. Kaikki näyttävät aika naurettavilta rakennusviraston vanhoissa rytkyissä. Leirillä on lupa innostua mönkijöistä, sisiliskoista ja viikatteista. On lupa pelata toisten kanssa kirkkistä tai hippaa.

Me olemme tietenkin sitä mieltä, että parhaat leirikokemukset tulevat partioleireiltä. On kuitenkin kiva tunne, kun tietää että partion kova osaaminen auttaa myös muita toimijoita kehittymään paremmiksi leirintekijöiksi. Kenties seuraava askel voisi olla se, että lähtisimme tekemään leiriä Kanavan ja muiden toimijoiden kanssa yhdessä!

Kiitos osallistujille, teitte mahtavan päivän. Oli kiva olla mahdollistamassa #kovaaosaamista myös Kanavan leirityöhön. Tehdään tulevaisuudessakin juttuja yhdessä!

Mellunkylän lapset on Pääkaupunkiseudun Partiolaisten syksyllä 2016 alkanut toimintamuoto, jonka puitteissa järjestetään Itä-Helsingin Mellunkylässä avointa retkitoimintaa, sekä järjestetään muuta erilaista toimintaa yhdessä alueen eri-ikäisten asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa.