Vaalikani opastaa: Näin juhlistat kuntavaaleja lippukunnassa

Vaalikani on kevään aikana käynyt Talvisemmassa, Hanki takaisin -kisassa ja Helmi-leirillä. Se on nuuskinut tarkoin lippukuntien kuntavaalitaajuuksia ja nuuskintansa perusteella tarjoilee viisi porkkanavinkkiä lippukuntien kuntavaalihommiin:

Porkkana 1: Suorittakaa Vaalikani-merkki

Ensimmäinen on tietysti ilmeinen. Vaalikani tarjoaa oivallisen tavan päästä kärryille siitä, mistä kuntavaaleissa on kyse, millä perusteella oikein pitäisi äänestää ja millaisia suomalaiset vaaliperinteet ovat.

Porkkana 2: Anna äänestävän aikuisen malli

Ne vaikutteet, ne vaikutteet! Jos nuoren lähipiirin aikuiset (sinä!) suhtautuvat vaaleihin yhdentekevästi tai jopa vihamielisesti, miksi sitä itsekään lähtisi äänestämään? Pidä vaaleja esillä, kysele vaikka vartiolaisten näkemistä vaalimainoksista tai kysy, mikä puolue teidän kotikaupungissanne todennäköisesti voittaa.

Ilman muuta kannattaa myös tehdä äänestäminen näkyväksi: jakaa vaikkapa oma äänestyskuvansa netissä ja varustaa se tietty hashtagilla #partiolainenvaikuttaa.

Porkkana 3: Päättäkää retki äänestyspaikalle

Jos satutte retkeilemään vaaliviikonloppuna, retki kannattaa päättää jollekin toiminta-alueenne äänestyspaikoista. Näin johtajien äänestyshommat sujuvat näppärästi, ja moni vanhempikin voi hoitaa äänestyshommat samalla, kun noutaa savuntuoksuista ipanaansa. Win-win!

Porkkana 4: Tarjotkaa vaalikahvit

Vaalipäivänä 9.4. voi hyvin järjestää vaalikahvibuffetin ja kutsua koko lippukunnan jäsenet vanhempineen kololle vaalikahveille. Vaalikahvit on suomalainen perinne, monissa perheissä on katettu pöytään paremmat kupit ja keitetty hyvät kahvit sen jälkeen, kun on käyty äänestämässä. Miksei lippukunta voisi tarjota nokipannukahveja äänestyspaikan pihassa?

Jos kahvit tarjoilee vaalipaikan läheisyydessä, täytyy huolehtia, ettei kahvitilaisuudessa mainosteta ketään ehdokasta tai puoluetta. Lisäksi täytyy tietysti huolehtia maanomistajan lupa tulien tekemiseen.

Porkkana 5: Pitäkää lippukunnan omat vaalivalvojaiset

Vaalikanin hengessä valvojaisten tarjoiluissa voi panostaa kanimaisiin eväisiin, esimerkiksi pääsiäisen kaniaiheisiin herkkuihin (suklaapuput! pupuneidin rakeet! porkkanakakkua!). Valvojaisia voi viedä halutessaan euroviisumaiseen suuntaan (pelataan valvojaisbingoa, jokainen esittää oman tulosveikkauksensa ja lähimmäs osunut palkitaan) tai lottoarvonnan suuntaan (istutaan suorin selin puku päällä jonkun olohuoneessa ja tarjoillaan lämmintä vissyä ja kuivaa viineriä).