Hippi-illassa keskityttiin moninaisuuteen

Tiistaina 14.3.2017 Pääkaupunkiseudun Partiolaisten moninaisuuden toiminnanalasta vastaava Moni-ryhmä järjesti ensimmäisen, niinkin eriskummallisella nimellä kuin Lippukuntien Hippi-ilta kulkeneen tapahtuman. Iltaan kokoontui uteliaita eri lippukunnista, ja keskustelu virisi varsin innostuneena osallistujien välille. Tapahtumassa katseltiin partion kuvapankkimateriaaleja ja pohdittiin, miksi kuvissa näkyvät osallistujat ovat lähes kaikki samannäköisiä, valkoisia kantasuomalaisia lapsia ja nuoria. Tekeminen kuvissa kuvastaa iloa ja yhdessäoloa, juuri niitä asioita, joita me kaikki partiossa rakastamme, mutta eikö PäPassa ole mukana moninaisemmista taustoista tulevia ihmisiä, maahanmuuttajia, sisuja taikka muita vähemmistöjä? Ja jos on, miksi heitä ei näy kuvissa juuri ollenkaan?

Jos vuonna 2030 pääkaupunkiseudun asukkaista kolmasosan on arvioitu olevan äidinkieleltään jonkin muun kuin ruotsin- tai suomenkielisiä, on meidän herättävä tapahtuvaan kehitykseen viimeistään nyt. Jo nyt monilla asuinalueilla asuu paljon maahanmuuttajia, joista osa on varmasti myös PäPan jäseniä. Miten voisimme taata sen, että tulevaisuudessa kehitymme niin, että voimme kasvaa muuttuvan kaupunkiseudun mukana? Näitä kysymyksiä aloimme Hippi-illassa avata, ja saimmekin aikaiseksi hyvän mittaisen listan haasteista. Ehkä maahanmuuttajien tai vaikka islaminuskoisten partioon liittymisen esteenä on symboliikka tai kirkoissa tapahtuvat kokoukset, ehkä se, että vanhemmat eivät välttämättä tiedä, ovatko lapset aina sekaryhmissä ja onko leirillä pakko mennä sekasaunaan. Yleinen ongelma voi olla myös se, että maahanmuuttaja ei välttämättä tiedä, mitä partio on, eikä siksi hakeudu harrastukseen mukaan. Haasteita kartoitettuamme lähdimme miettimään asiaan ratkaisuja ja toimenpiteisiin vaikuttavia tekijöitä.

Materiaalit päivitettävä jäsenistöä vastaavaksi

Partion ilmeeseen ja markkinointiin panostetaan valtavasti.  On kuitenkin selvää, että ihminen joka ei puhu suomea, tarvitsee muunkielisiä materiaaleja ja selkeyttä viesteihin, jotta ymmärtäisi mitä on partio. Onko Kuksaa tai muita käyttämiämme järjestelmiä olemassa muilla kielillä? Onko lippukuntia tuettu muunkielisen materiaalin tekemisessä? Miksi moninaisuus ei ole osa peruskoulutuksia, lippukunnissa vaikka ROK-koulutuksia tai piirissä PJ-kurssia? Näitä ja vastaavia kysymyksiä nousi esiin ryhmätyöskentelyn kautta. Kaikki osallistujat olivat yksimielisiä siitä, että jotta lippukunta voi ottaa mukaan esimerkiksi pakolaisen tai maahanmuuttajan, täytyy heitä auttaa ymmärtämään, että ei loppujen lopuksi ole kyse ihan niin työläästä asiasta miltä se saattaa aluksi tuntua. Ehkä pystymme piirinä tarjoamaan koulutusta johtajille, jotka haluaisivat alkaa johtajapareiksi Suomeen muuttaneille  lippukuntien kotoutujille. Ehkä voisimme tehdä myös koulutuksen tavoista ja leikeistä, joita voi tehdä, jos ei ole yhteistä kieltä lippukunnan tapahtumaan osallistuvien kanssa. Nämä vain muutamina nostoina kaikesta siitä, mitä tapahtumassa ideoimme, oli valtavan insipiroivaa huomata miten kiinnostuneita osallistujat näistä teemoista olivat!

Lippukuntien Hippi-ilta oli kaikessa erikoisuudessaan erittäin hyvä tapahtuma, sillä se antoi paljon ajatuksia toimintamme, kurssiemme ja materiaaliemme päivittämiseksi. Uskon, että me kaikki piirissä haluamme, että partio on ihan oikeasti avointa kaikille ja että lippukunnilla olisi mahdollisimman hyvät työkalut ja koulutukset moninaisuuden lisäämiseksi toiminnassaan! Tässä tapahtumassa keskustelu pysyi paljolti maahanmuuttajien tai pakolaisten mukaan ottamisessa, mutta täytyy muistaa, että moninaisuus on myös paljon muuta. Se sisältää myös esimerkiksi sisupartiolaiset, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, ryhmiä, joiden puuttumista partiotapahtumissa ei välttämättä nähdä, sillä ympärillä tapahtuu paljon muutakin. Vähemmistöjen puuttuminen nousee esiin usein vasta kun sellaisen edustaja tulee silmien eteen tai räikeällä tavalla erottuu joukosta. Moninaisuus ei kuitenkaan ole sitä, että yritetään etsimällä etsien löytää erityisryhmiä, vaan ennemminkin sitä, että tunnistaisimme toiminnassamme niitä asioita, jotka estävät vähemmistöryhmiä liittymästä joukkoon ja niitä toimintamalleja, jotka saavat jonkun tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi. Kun tunnistamme näitä asioita, on meidän mahdollista muuttaa toimintaamme avoimempaan suuntaan. Vasta siitä alkaa todella moninaistuminen ja kenen tahansa kutsuminen mukaan toimintaan, sillä kuuluuhan partio kaikille.

Senni Raunio
Moninaisuudesta vastaava hallituksen jäsen

Hippi-illassa pohdittiin, mitä moninaisuus on. Ainakin nykyistä monipuolisempia partiokuvia, osallistujat sanoivat.