Me partiolaiset ollaan reippaita ja hyviä monissa jutuissa, mutta on yksi asia, jossa me olemme usein todella huonoja – avun pyytämisessä.

Lippukunnan arjen pyörittämisessä, tapahtumien toteuttamisessa, varainhankinnassa, yhteydenpidossa sidosryhmiin, tenttiviikolla viikkotoiminnassa tuuraamisessa sekä leirien ja retkien järjestämisessä tarvittaisiin usein pientä lisäapua. Sitä ei vaan osata pyytää. Aina ei myöskään tiedetä, kenellä lasten vanhemmista olisi jotain erityisosaamista esimerkiksi erilaisten aktiviteettien toteuttamisessa auttamisessa. Voisitko sinä tutustuttaa samoajat perhokalastuksen saloihin, opettaa tarpojille kirveen teroittamista tai pitää vaeltajille kokkausillan? Pienetkin asiat ovat joskus isoja asioita: ehtisitkö kuskata vartion partiotaitokisoista kotiin, osaisitko auttaa kolon repsottavien lattialistojen korjaamisessa tai voisiko lippukunnan teltat kuivattaa retken jälkeen autotallissasi?

Lippukunnan retkellä polttopuuvastaavana, kipinämikkona tai keittiöapulaisena toimiminen vapauttaa johtajaresurssia toteuttamaan retken ohjelmaa. Oman annetun ajan vastineeksi luvassa on ikimuistoisia kokemuksia: irtiotto arjesta, rentoutumista luonnossa, hysteeristä hihittelyä teltassa tai keittiössä, mahdollisuus tutustua uusiin tyyppeihin ja ehkä samalla saatat itsekin oppia jotain uutta!

Tarjoa siis rohkeasti apuasi, vaikka me emme sitä ymmärtäisi pyytääkään.

Teksti Johanna Junkkari, kuva Linnea Rantalainen