Ansiomerkki-tyynyllä kiiltää pronssinen ja hopeinen ansiomitali

Tammikuussa alkanut ansiomerkkien esittely jatkuu toukokuussa PäPan pronssisen ja hopeisen ansiomitalin esittelyllä.

”Pronssinen ansiomitali voidaan myöntää aktiivisesta, vastuuntuntoisesta ja tuloksellisesta, yleensä vähintään 3-4 vuoden toiminnasta tavanomaista tai keskeistä tehtävistä lippukunnassa tai piirissä.” kertoo PäPan ansiomerkkitoimikunnasta Anne ”Amanda” Parviainen.

Hopeinen ansiomitali puolestaan voidaan myöntää pitkäaikaisesta ja menestyksellisestä toiminnasta lippukunnassa tai piirissä. Hopeisen mitalin kohdalla puhutaan yleensä vähintään 6-10 vuoden toiminnasta tavanomaisissa tehtävissä tai vähintään 3-5 vuoden poikkeuksellisen ansiokkaasta toiminnasta keskeisissä tehtävissä lippukunnassa tai piirissä.

”Tavanomaisia lippukuntatehtäviä ovat muun muassa sihteerin, kämppäisännän, isojen projektien johtajan sekä hallituksen jäsenen pestit. Keskeisiä lippukuntatehtäviä ovat puolestaan akelan, sammon, luotsin, ikäkausivastaavan, lippukunnanjohtajan, pestijohtajan ja ohjelmajohtajan sekä lippukunnanjohtajan apulaisen pestit.” valottaa Amanda tavanomaisten ja keskeisten tehtävien taustaa lippukunnassa. ”Piiripestien puolella tavanomaiset tehtävät ovat toimikuntien, ryhmien ja projektien jäsenenä toimiminen ja keskeisiä piiritehtäviä ovat puheenjohtajatehtävät toimikunnissa, ryhmissä ja projekteissa sekä piirihallitustehtävät.” Amanda jatkaa.

Koska myös SP:llä on pronssinen ja hopeinen ansiomitali, niin mistä tietää, että pitääkö hakea piirin vai keskusjärjestön ansiomerkkiä? ”Jos on vaikka toiminut 4 vuotta lippukunnanjohtajana, niin PäPan pronssinen on mielestäni oikea vaihtoehto. SP:n pronssista voi hakea, jos lippukunnanjohtajan pestiä ennen löytyy muuta pestihistoriaa. SP:n pronssisessa mitalissa myöntökriteerinä vuosia kestänyt säännöllinen ja tuloksellinen toiminta lippukunnassa, piirissä tai järjestössä.” Amanda pohtii sopivaa merkkiä.

PäPan ansiomerkkitoimikunta on kevään aikana päivittänyt piirin ansiomerkkiohjeistoa ja uusi ohjeisto on tarkoitus julkaista syksyllä. Uuteen ohjeistoon on muun muassa lisätty pronssisen ansiomitalin kohdalle alin hakuikä 21 vuotta, jota vanhassa ohjeistossa ei mainittu. Vanha ohjeisto löytyy piirin nettisivuilta ansiomerkki-sivuilta.

Hyvin valmisteltu hakemus on kaiken a ja o

Amanda kertoo, että ansiomerkkihakemuksessa pitää näkyä konkreettisesti ja perustellen mitä merkin saaja on tehnyt partiossa: ”Anomuksen laatua ei mitata pituudella. Mitä korkeampaa merkkiä anotaan, sitä laajempia perusteluja toki tulee antaa. Tärkeintä on vastata anomuksessa juuri niihin anomiskriteereihin, joita kyseisen ansiomerkin kohdalla erityisesti on määritelty. Tärkeää on kertoa mitä on tehty, mutta myös miten on tehty.” Tarkista myöntökriteerit siis aina ansiomerkkiohjeistosta ja tarvittaessa voit myös pyytää apua ansiomerkkitoimikunnalta!

Lisäksi Amanda muistuttaa, että Kuksassa ansiomerkkianomuksen tekeminen on helppoa: ”Anomuksen tekemiseen tarvitaan aina kaksi henkilöä, anoja ja vahvistaja. Helpointa on tehdä anomus yhdessä, jolloin toinen voi vahvistaa tehdyn anomuksen heti.”

Kahden hakijan lisäksi Amanda painottaa hakemusta tehtäessä päivittämään saajan pestihistorian: ”Ansiomerkin saajan pestit tarkistetaan ansiomerkkiä käsiteltäessä osana ansiomerkkianomuksen perusteluja. Lippukuntanne jäsenten partio CV:t tulee pitää ajan tasalla Kuksassa. Mikäli pestihistorian päivittäminen ei ole anomishetkellä mahdollista, huolehdi että anomisperusteena olevat pestit on mainittu anomuksessa.” Tsekkaa ansiomerkin anominen ja vahvistaminen -ohjeet piirin nettisivuilta.

Seuraava ansiomerkkien haku-DL on vasta syksyllä, 15.9. Syyskuun puoliväliin mennessä haetut merkit ehtivät jaettavaksi loppuvuoden tapahtumissa.

Tänä vuonna täällä blogissa esitellään kuukausittain yksi ansiomerkki. Lisäksi myös vuoden jokaiseen Heppuun poimitaan yhden ansiomerkin esittely. Tutustu siis esittelyihin valittuihin ansiomerkkeihin, saa vinkkejä hakijoilta ja merkkien käsittelijöiltä tai kuule miltä ansiomerkin saajasta on tuntunut merkin luovutushetkellä. Tähän mennessä ansiomerkkityynyyn on kiinnitetty jo Sudenpääsolki, Tarpojasolki ja Ansiosolki.