Puhelin soi, tuntematon nimi näkyy ruudussa. Vastaan puhelimeen. Toisessa päässä nainen reippaasti hieman takeltelevalla suomen kielellä kysyy: ”Tyttäreni toi kirjastosta tullessaan lapun. Mikä on tämä retki, joka on nyt lauantaina?”

Olemme alueen nuorisotoimen järjestämässä tapahtumassa. Seiskaluokkalaiset tytöt kuuntelevat minua, kun kerron heille, että keräämme tällä pisteellä tietoa siitä, millaisille retkille te haluaisitte osallistua. Tytöistä yksi katsoo minua ja kysyy: ”Mikä on retki?”

Seuraava kohtaaminen tapahtuu retkellä, jonne menimme alakoulun valmistavan luokan oppilaiden kanssa (valmistavalla luokalla on usein juuri maahan muuttaneita lapsia, joiden kielitaito ei vielä riitä tavalliseen opetukseen). Kävimme yhdessä läpi kaikkia niitä varusteita, joita retkillä ja leireillä tarvitaan. Kerroimme heille, että tässä on makuupussi, tämä on nimeltään rinkka. Lapset katsoivat ja kuuntelivat hievahtamatta ja hyvin kiinnostuneina. Jälkeenpäin yksi lapsi kysyi opettajalta: ”Ope, mikä on se leiri, mistä äsken puhuttiin?”

Me, jotka olemme olleet partiossa mukana aina, helposti unohdamme sen, miltä tuntui aloittaa partioharrastus. Kenties vanhempasi ilmoittivat sinut mukaan? Tai ehkä menit ensimmäiseen koloiltaan kaverin kutsumana. Muistatko sinä, millaista oli ensimmäisellä partioretkellä? Miltä tuntui mennä ekaa kertaa porukalla jonnekin muualle, laittaa itse ruokaa ja koota teltta. Opetella, että mitä tarkoittaa se, kun mennään yhdessä retkelle metsään.

Mellunkylän lapset on piirin toimintaa Itä-Helsingissä. Toiminnan tarkoituksena on oppia paremmin selittämään retki ja leiri, selittämään partio sellaiselle lapselle, nuorelle ja vanhemmille, jolle se ei ole tuttua entuudestaan. Toiminnassa pyydetään mukaan partioon erityisesti maahanmuuttajataustaisia perheitä, keinoina ovat kaikille avoimet ilmaiset retket. Tavoitteenamme on, että toiminta innostaa mukaan uusia perheitä eri kulttuuritaustoista. Haluamme oppia partiossa paremmiksi siinä, kuinka kerromme perheille harrastamisesta ja partiotoiminnasta.

Palataan vielä siihen, kun aloitit partion. Moni meistä saa kiittää jotain toista siitä, että partiosta on muodostunut juuri se minun juttuni. Äiti vei, isä ilmoitti, kaveri opasti koloiltaan ja kyläjuhlassa olleet partion markkinoijat innostivat mukaan. Heitän haasteen. Olisitko juuri sinä omassa lippukunnassasi se, joka kutsuu mukaan, selittää retken ja auttaa harrastamaan?

Riikka Nenonen
Mellunkylän lapset -toiminnan projektipäällikkö

Voit lukea lisää Mellunkylän lapsista täältä!

Mellunkylän lasten Villiinny keväästä -retkipäivänä 20.5. perheet tutuistuivat luontoon Uutelassa. Kuva Susanna Oksanen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *