Ansiomerkkityynyllä kiiltää piirin hopeinen ansioristi

Tammikuussa alkanut ansiomerkkien esittely jatkuu. Nyt puhutaan jo kymmenien vuosien merkityksellisestä, partion hyväksi tehdyn työn muistamisesta. Tällä kertaa esittelyssä on PäPan hopeinen ansioristi, syksyllä jatketaan sitten Suomen Partiolaisten merkkien parissa.

Hopeinen ansioristi myönnetään pitkäaikaiselle partiotoimijalle: ”Piirin hopeinen ansioristi voidaan myöntää partiojohtajalle 15−20-vuotisesta, poikkeuksellisen merkittävästä ja tuloksellisesta toiminnasta piirin tai valtakunnallisen partiotyön hyväksi tai yli 20 vuoden poikkeuksellisen pitkäaikaisesta ja huomattavan menestyksellisestä toiminnasta lippukunnassa. Erityistä huomiota kiinnitetään ansioiden monipuolisuuteen eli toimintaan useissa erityyppisissä luottamus- ja johtamistehtävissä. Tärkeämpänä kuin monivuotisuutta pidetään toiminnan tuloksellisuutta.” (Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ansiomerkkiohjeisto.)

Keskeisiä lippukuntapestejä ja nuorten johtajien tukemista

Kannustamme lippukuntia hakemaan ansioristejä entistä rohkeammin; edellisen kerran piirin hopeisia ansioristejä haettiin ja jaettiin vuoden 2015 lopussa PäPan 40-vuotisjuhlien yhteydessä. Kyse on nimenomaan siitä, että ansioristejä ei haeta useammin, vaikka pitkäaikaisesta toiminnasta kiitettäviä olisi varmasti useammassakin lippukunnassa.

Hopeisen ansioristin saajan ei tarvitse olla toiminut lippukunnassa esimerkiksi 20 vuotta lippukunnanjohtajana. Hän on toiminut lippukunnassa vuosien ajan aktiivisesti ja huomattavan menestyksellisesti monissa lippukunnan keskeisissä johtajatehtävissä sekä ollut nuorempien johtajien tukena ja apuna, esimerkiksi perinteiden ja osaamisen siirtämisessä. Ansioristin saaja on siis hoitanut esimerkillisesti lippukunnan toimintaa ja kehitystä tukevan aikuisen partiojohtajan pestiä. Piiritehtävissä tulee puolestaan näkyä koko piirin kannalta merkittävät ja näkyvät tulokset.

Seuraava ansiomerkkien haku-DL on vasta syksyllä, 15.9. Syyskuun puoliväliin mennessä haetut merkit ehtivät jaettavaksi loppuvuoden tapahtumissa.

Tänä vuonna PäPan blogissa esitellään kuukausittain yksi ansiomerkki. Lisäksi myös vuoden jokaiseen Heppuun poimitaan yhden ansiomerkin esittely. Tutustu siis esittelyihin valittuihin ansiomerkkeihin, saa vinkkejä hakijoilta ja merkkien käsittelijöiltä tai kuule, miltä ansiomerkin saajasta on tuntunut merkin luovutushetkellä. Tähän mennessä ansiomerkkityynyyn on kiinnitetty jo Sudenpääsolki, Tarpojasolki, Ansiosolki, Pronssinen ansiomitali ja Hopeinen ansiomitali.