Timanttitrio vauhtiin!

Pätevinä uusiin pesteihin

Ensimmäiset pestijohtaja- ja ohjelmajohtajakoulutukset järjestettiin keväällä PäPan ja Uudenmaan yhteistyönä. Osallistujia oli yhteensä 33. Koulutuksissa on roppakaupalla uutta. Etenkin pestijohtajan koulutus poikkeaa täysin koulutusvastaavan suppeasta iltakoulutuksesta.

”Pestijohtajakoulutus käsittää muun muassa pestauksen, uusien johtajien rekrytoinnin ja henkilöstösuunnittelun, jotka kuuluivat ennen LPKJ-koulutukseen. Koulutuksessa tehdään omalle lippukunnalle sekä koulutus- että henkilöstösuunnitelma, eli kartoitetaan kokonaiskuva lippukunnan toimijoista”, kertoo pestijohtajakurssista vastannut Mervi Somervuori Uudeltamaalta.

Pestijohtajan koulutus on hyödyllinen kokeneellekin koulutusvastaavalle, sillä pestiuudistuksen ja koulutusjärjestelmän tarkistuksen myötä useat koulutukset ovat muuttuneet. Kurssilla saat päivitettyä omat tietosi myös koulutustarjonnan osalta.

Vertaistukea ja verkostoitumista

Ohjelmajohtajallekin riittää uutta ammennettavaa. ”Ohjelmajohtajan koulutukseen on tullut uutena muun muassa aikuisryhmän johtamista käsittelevä osuus, josta on hyötyä kaikille”, toteaa Heidi Taskinen, joka vastasi kevään LPK-koulutuksista.

Heidi ja Mervi suosittelevat kursseille osallistumista asiasisällön lisäksi myös vertaistuen ja verkostoitumisen takia. ”Tärkeä osa kurssin antia on tavata muita samassa pestissä toimivia ja verkostoitua, kuulla muiden, niin isojen kuin pienien lippukuntien käytäntöjä sekä saada konkreettisia esimerkkejä, miten jossain asiassa voi toimia”, Mervi kiteyttää.

Myös lippukunnanjohtamiskoulutus on päivitetty uusien pestikuvausten mukaisesti. Esimerkiksi pestaus ja rekrytointi ovat nykyisin osa pestijohtajakoulutusta. Kun lippukunnanjohtajille tarkoitetun kurssin sisältöä on tarkennettu, päästään koulutettaviin sisältöihin paneutumaan kunnolla. Koulutuksessa on aikaa syventyä kunkin oman lippukunnan tilanteeseen, ja siihen liittyvää tietoa ehditään käydä aiempaa enemmän läpi.

Koko johtajisto yhdessä kurssille

Kolmessa kurssissa on jonkin verran yhteistä sisältöä, vaikka suurin osa onkin pestien omaa koulutusta. Mervi kertoo kurssilaisten toivoneen, että koko kärkikolmikko voisi osallistua kurssille yhdessä. Syksyllä tämä onkin mahdollista, kun kaikki kolme kurssia järjestetään yhtä aikaa Kiljavalla.

”Kursseilla yleensä innostuu ja saa ideoita pestin hoitamiseen ja lippukunnan toiminnan kehittämiseen. On hyvä, että voi kertoa parhaat ideat ja oivallukset kollegoilleen jo kurssin tai kotimatkan aikana ja saada siten muutokset nopeammin käyntiin. Asiat etenevät vauhdilla, kun muutkin ovat innostuneita, ja saaneet ideoita ja lisätietoa monenlaisista asioita. Haluamme, että koulutukset palvelisivat lippukuntia entistä paremmin, ja menetelmiä hiotaan palautteen mukaan entistä paremmiksi,” Mervi ja Heidi kertovat. ”Toivottavasti monesta lippukunnasta kurssille lähdetään koko johtajiston voimin isolla porukalla!”

Aloitatko uudessa pestissä lippukunnan-, ohjelma- tai pestijohtajana? Muistathan ilmoittautua lippukuntasemmaan 23.–24.9. sekä oman pestisi mukaiselle kurssille 13.–15.10. (kursseille 27.8. mennessä, semmaan 1.9. mennessä)! Ilmoittaudu tapahtumiin täältä.

Kuva: Maria Ek