Lippukuntien syksy on käynnistynyt ja toiminnassa on aloittanut taas uusia aikuisia, jee! Samoajat ovat siirtyneet vaeltajiksi ja tarpojavartiollakin on aloittanut uusia samoajaikäisiä vartionjohtajia. Nyt on taas hyvä hetki muistutella lippukunnan johtajistoa Turvallisesti yhdessä -ohjeesta ja siihen kuuluvasta verkkokoulutuksesta. Turvallisesti yhdessä -koulutus on pakollinen koulutus kaikille täysi-ikäisille partiolaisille ja ryhmänjohtajille iästä riippumatta. Koulutus suositellaan suoritettavaksi heti. Tiesithän, että lippukunnan hallitus vastaa siitä, että edellä mainitut henkilöt suorittavat koulutuksen.

Mikä ihmeen Turvallisesti yhdessä -ohje?

Turvallisesti yhdessä -ohje on jokaisen partiojohtajan ja partion ryhmänvetäjän ohje, jonka tarkoituksena on vahvistaa lasten ja nuorten kasvuympäristön turvallisuutta partiossa. Turvallisesti yhdessä -ohjeen tarkoituksena on edistää turvallisuutta partiossa. Ohjeen avulla jokainen johtaja tulee myös tietoisemmaksi siitä, kuinka tulee toimia, jos epäilee lapsen tai nuoren turvallisuuden ja kehityksen olevan uhattuna.

Turvallisuudella tarkoitetaan tässä kohtaa muun muassa sitä, että

  • lapsia kohdellaan kunnioittavasti,
  • lapsen henkilökohtaista koskemattomuutta kunnioitetaan,
  • lapsen turvallista kasvua, kehitystä ja hyvinvointia tuetaan sekä
  • lasta suojellaan kiusaamiselta, väkivallalta, seksuaaliselta hyväksikäytöltä, päihteiden käytöltä ja muilta lapsen turvallista kasvua uhkaavilta tekijöiltä.

Lippukunnan hallituksen tulee hyväksyä ohje osaksi oman toimintansa ohjeistusta, jotta vapaaehtoisten rikostaustan selvitys voidaan tehdä.

Turva-aikuinen

Turva-aikuinen on henkilö, joka tuntee turvallisesti yhdessä -ohjeistuksen ja osaa auttaa lippukuntansa muita johtajia ohjeistukseen liittyvissä asioissa. Lippukunta nimeää johtajistostaan yhden tai kaksi yli 18-vuotiasta turva-aikuista. Lippukunnan kaikkien jäsenten on tärkeä tietää, että turva-aikuinen on se henkilö, jolta voi kysyä ja jolle voi kertoa omasta tai muiden kaltoinkohtelusta. Hänen tehtäviinsä kuuluu myös tukea lippukunnan johtajistoa lastensuojelua vaativissa tilanteissa sekä tarvittaessa osallistua tällaisten tilanteiden hoitamiseen. Turva-aikuisen tehtäviin kuuluu myös yksin ryhmää johtavien johtajien rikostaustan selvitys. Jos lippukunta ei nimeä turva-aikuista, kuuluvat tehtävät lippukunnan hallituksen puheenjohtajalle.

Turva-aikuisen pestikuvaus esimerkki löytyy täältä:

https://toiminta.partio.fi/sites/partio.fi/files/turva-aikuinen-lpk-pestikuvaus-22.06.2016.pdf

Miten tai missä verkkokoulutus suoritetaan?

Verkkokoulutus suoritetaan nimensä mukaisesti verkossa. Koulutus tehdään osoitteessa moodle.partio.fi. Tarvitset koulutukseen kirjautumiseksi PartioID:n (eli samat tunnarit, joilla pääset Kuksaan).

Jokainen tekee verkkokoulutuksen omilla tunnuksillaan, mutta kukaan ei estä tekemästä koulutusta yhdessä kaverin kanssa tai vaikka isommallakin porukalla. Yhdessä tekemällä voi saada aikaan hyviä keskusteluja tärkeästä aiheesta.

Kuka auttaa?

Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa Turvallisesti yhdessä -ohjeeseen liittyvissä asioissa voi olla yhteyksissä Larissa ”Laija” Olasvuoreen, puh. 050 547 3090, larissa.olasvuori(a)partio.fi

Hän auttaa lastensuojeluun liittyvissä kysymyksissä sekä tarvittaessa lastensuojeluilmoituksen tekemisessä. Laija auttaa myös rikostaustan selvittämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Lisätietoja Turvallisesti yhdessä -ohjeesta löytyy täältä:

https://toiminta.partio.fi/kouluttautuminen/koulutukset/turvallisesti-yhdessa-ohje

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *