”Tuollahan niitä kaupungilla pyörii”, sanoi lippukuntakaverini ja on kyllä niin oikeassa. Aina ei itse osaa tai edes tajua kysyä, pääsisiköhän partioon vielä mukaan, mutta jos tarjoaa siihen mahdollisuuden, niin parhaimmassa tapauksessa joku siihen myös tarttuu!

Järjestimme Lauttasaaren Luotsitytöissä sunnuntaina 8.10. uusille aikuisille tarkoitetun Partiokipinä-iltanuotion. Se ei siis ollut mikään tajuttoman monimutkainen tai uusi konsepti: sovitaan tapaamispaikka, mennään nuotiolle jossa muutama ohjelmanumero, syömistä, esittäytymistä ja lippukunnan toiminnasta kertomista. Mutta  meille se oli uutta ja erilaista: me uskallettiin ja tajuttiin, että tuolla jossain saattaisi tosiaan olla joku aikuinen, joka voisi haluta palata partioon tai unelmoi partion aloittamisesta, ja niitä voisi kysyä mukaan!

Somekampanjaan pistettiin peliin omat tarinat ja kokemukset. Mietittiin ensin, kannattaisiko tapahtumaa markkinoidessa kertoa faktoja lippukunnasta, minkälainen lippukuntamme on, paljonko on ryhmiä, minkälaisia tapahtumia – vai kertoisimmeko sittenkin aitojen tarinoiden kautta sen, minkälaisista taustoista meille on uusia aikuisia tullut.

Jaoimme iltanuotion FB-tapahtumassa kolme erilaista aikuisen partiolaisen tarinaa ja  pistimme tapahtuman jakoon Lauttasaaren alueen FB-ryhmissä ja omissa verkostoissamme. Emme toki tiedä, houkuttelivatko juuri nämä tarinat osallistujia mukaan, mutta ainakin saatiin muutama ihana palaute, jossa iloittiin, miten kiva kuulla oikeita kokemuksia ja nähdä, että muutkin ovat palanneet hiljattain partioon tai aloittaneet sen.

Koko paketti saatiin aika nopeasti kasaan: ideoinnista itse tapahtumaan oli pari viikkoa. Ajattelin, että jos tällä lyhyellä varoitusajalla vaikkapa muutamakin kiinnostuu ja edes jokunen pääsee myös paikalle, niin ollaan onnistuttu.

Yllätykseksemme ilmoittautuneita tuli loppujen lopuksi huimat 15! Vielä tapahtumapäivän aamunakin kyllä mietitytti, peruukohan moni, kun keli oli viileä ja sateinen. Mutta ilahduttavaa oli se, kun paikalle järjestäjien lisäksi tuli 10 osallistujaa, kaikki vähän erilaisista taustoista. Yhdellä osallistujalla ei ollut mitään kokemusta partiosta, ei edes ketään tuttua kuka olisi ollut mukana, mutta hän halusi tulla mukaan tutustumaan oman asuinalueensa partioon. Iltanuotion lähestyessä satoi ja hän mietti, ”onkohan tässä mitään järkeä – ei mut ainiin, mähän olen menossa partioon!”

Lisäksi mukana oli muutama, jolla oli lapsuudesta kokemuksia partiosta, loput olivat olleet muissa lippukunnissa ja muuton takia etsivät toista lippukuntaa.

Iltanuotio sunnuntain ja koko viikon päätteeksi tuntui olevan juurikin sopivan rento ja matalan kynnyksen tapa tulla haistelemaan partiomeininkiä. Ilta menikin hirmu mukavasti, ja nyt kun tämä ensimmäinen  askel otettu, täytyy seuraavaksi keskittyä ruokkimaan mukana olleiden innostusta ja tarjoamaan mielekästä toimintaa. Oma FB-ryhmä on jo perustettu, ja pari sopivaa lippukunnan tapahtumaakin mielessä, jonne olisi helppo osallistua, vaikkei juurikaan partiokokemusta olisikaan.

Kannustuksena muille ja muistutuksena itsellemmekin: kyllä niitä ihmisiä näköjään tulee, kun keksitään ja uskalletaan pyytää!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partiokipinän FB-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/119239375456587Sivulta löytyy myös ne kolmen partioon tulleen aikuisen tarinat.

 

Kuvat: Eeva Helle ja Susanna Paavolainen

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *