Suomen Partiolaisten tämän vuoden Syyspäivien teemat nousivat Yhteisvastuu-keräyksen tuotoilla käynnistyneistä hankkeista. Kantavana teemana niin hankkeissa kuin Syyspäivillä oli se, että kaikki saisivat harrastaa. Kuulimme paljon pysäyttäviä käsitteitä. Yksinäisyys. Syrjäytyminen. Pahoinvointi. Sateinen ja harmaa sää vahvisti näiden voimaa.

Oleellista toki on, että keskustelimme juuri siitä, miten me voimme partiossa auttaa sitä, ettei kenenkään tarvitsisi olla yksinäinen. Ettei kenelläkään tarvitsisi olla paha olla sen takia, ettei kukaan huomaa häntä, hänen taitojaan ja juttujaan. Ettei kenenkään tarvitsisi lopulta syrjäytyä.

Tiedämme, että partiosta saa yhteisön, jossa saa kokea – elämyksiä ja yhteenkuuluvuutta. Me tiedämme, mutta tietävätkö muut? Onko partioon helppo tulla, jos puhumme käsitteillä, joita muut eivät ymmärrä? Tietävätkö vanhemmat, mitä lapset voivat partiossa oppia? Tietävätkö he, että myös heidän erityistä tukea tarvitseva lapsensa on tervetullut?

Osalle lapsista ja nuorista ajatus siitä, että myös he olisivat tervetulleita partioon, ei ole itsestään selvä. Kuulimme tapahtumassa vierailleelta Jaana Tiiriltä humoristisen kertomuksen siitä, miten hän nuorena ajatteli, että partiossa kiipeillään puissa ja heilutetaan huiveja. Hänellä itsellään on vamma, joka estää käsien nostamisen. Tulkintana toki oli tällöin, ettei hän voi osallistua partioon.

Joskus partiokynnyksen ylittämisen helpottaminen voi olla hyvin yksinkertaista. Lippukunnan verkkosivuilla voi lukea, että meidän kolollemme pääsee pyörätuolilla ja tiloissa on inva-wc. Tai voi kertoa, että meidän ryhmäämme voi tulla myös lapsi, joka tarvitsee oman avustajan. Reilusti vanhemmalle voi sanoa myös, että hänen lapsensa on tottakai tervetullut partioon, mutta hänellä tulee olla oma avustaja, jotta partiotoiminta hänelle onnistuu. Voi kuvien kautta näyttää, millaisia erilaisia mahdollisuuksia partiossa on.

Jaana Tiirin puheenvuorosta mieleeni jäi se, että meidän tulisi oppia ajattelemaan, että jokaisella ihmisellä on meille annettavaa. Eli se, että tarjoamme partiota myös heille, joilla on erilaisia tarpeita, ei ole vain antamista, vaan myös saamista. Meidän tarvitsee vain haluta nähdä se.

Nunu Autio
SP:n Sisuryhmän puheenjohtaja

Pyörätuolissa liikkuva saattoi osallistua Suomen Partiolaisten suurleiri Roihulle vuonna 2016. Kuva: Anna Enbuske

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *