Alueellista yhteistyötä Mellunkylässä

Partio on paikallista toimintaa. Lippukunta kiinnittyy usein enemminkin asuinalueeseen ja kaupunginosaan, kuin vaikka kokonaisuutena Helsinkiin tai pääkaupunkiseutuun.  Piirin Mellunkylän lapset -toiminta on ollut käynnissä viime syksystä lähtien Itä-Helsingin Mellunkylän alueella. Tämä alue sisältää asuinalueista Kontulan, Kurkimäen, Vesalan, Kivikon ja Mellunkylän. Siellä asuu noin 36 000 asukasta eli ihan pieni asuinalue ei kuitenkaan ole kyseessä. Toiminnassa on tavoiteltu partioon mukaan uusia kohderyhmiä, keinoina muun muassa avoimet metsäretket ja kerhotoiminta koulussa.

Alueellinen yhteistyö ja sen kehittäminen on ollut yksi toiminnan tavoitteista. Toiminnalla haluttiin luoda lisää kontakteja alueen partiolaisten ja muiden toimijoiden välille sekä tuoda partiota enemmän esille. Näiden lisäksi vahvana motivaattorina oli yleiset keskustelut pääkaupunkiseudun eriarvoistumiskehityksestä – on tärkeää miettiä eri työtapoja ja pohtia sitä, tulisiko meidän toimia eri tavoin erilaisilla asuinalueilla tulevaisuudessa.

Kaupungilla ja järjestöillä yhteiset tavoitteet

Helsingin nuorisopalvelut on yksi tärkeimmistä Mellunkylän lasten kumppaneista. Kontulan nuorisotyöyksikkö on tullut tutuksi niin toimipaikkojen, tekemisten kuin työntekijöidenkin osalta. Nuorisopalvelut on mahdollistanut sen, että Mellunkylän lasten työntekijät ovat voineet käyttää Kontulan toimintakeskus Luupin tiloja tukikohtanaan alueella. Yhteinen tahtotila on olemassa, se että mahdollisimman monella olisi mielekäs harrastus ja porukka johon kuulua.

”Mellunkylän lapset tavoittaa sellaisia nuoria, jotka eivät ole nuorisotyöyksikön palvelujen piirissä. Samalla toiminta lisää ja parantaa muutenkin palveluita alueen lapsille ja nuorille”, kiteyttää yksikön toiminnanjohtaja Jukka Mattila.

”Mellunkylän lapset ovat mukana monipuolisesti alueen toiminnassa, tapahtumissa ja tempauksissa. Tuovat partiotoiminnalle hyvin näkyvyyttä”.

Mitä yhteistyölle tapahtuu, kun projektia ei enää ole?

Mellunkylän alueella tapahtuu paljon, mahdollisuuksia yhteistyöhön eri toimijoiden välillä on, jos vain yhteistyötä tehdä haluaa. Mattilan mukaan alueen yhteistyö on saumatonta, tukeminen on eri toimijoiden välillä molemmin puolista. Yhteistyökumppaneita on helppo saada. Mellunkylän lapset on tehnyt paljon yhteistyötä muun muassa alueen leikkipuistojen kanssa. Ne ovat Helsingin kaupungin lapsiperheille ja lapsille suunnattu palvelu, jonka kautta on tavoitettu mukaan toimintaan esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia perheitä ja lapsia.

Mellunkylän lapset -toiminta päättyy vuoden 2018 alussa. Lippukuntien arki on täynnä monia asioita ja yhteistyö vaatii aina aikaa ja resursseja. Lisäksi moni kumppani toimii päiväsaikaan, silloin partiolaisten on usein hankala päästä mukaan omista kouluista ja töistä. Tärkeää onkin piirin puolelta muistuttaa jatkuvasti eri yhteistyökumppaneita siitä, että partio on vapaaehtoistoimintaa, jota pyörittävät nuoret ja aikuiset omien töidensä ja opintojensa ohella. Olisi hienoa, jos yhä useamman asuinalueen lasten, nuorten ja perheiden parissa toimivat työntekijät kokisivat järjestöt tärkeinä kumppaneina, ja partiolaiset myös aina pyydettäisiin mukaan tapahtumien suunnitteluun ja alueen kehittämiseen.

”Partiolaiset olisi kiva saada vieläkin paremmin tutustumaan alueen nuorisotyöhön ja meihin työntekijöihin. Myös meidät nuorisopalveluiden väki vieläkin vahvemmin tutustumaan partiolaisiin”, Mattila pohtii.

”Tällainen yhteistyö on parasta, mitä alueella on tapahtunut. Kiitos paljon, kehitetään edelleen.”

Tässä poseerataan yhdessä huhtikuisen Kontula Electronic -festivaalin maskottien kanssa, taustalla hitiksi muotoutunut Tent escape eli telttapakopeli!

Mellunkylän lasten työntekijät mukana Rubufestissä, eli nuorisopalveluiden järjestämässä osallistuvassa budjetoinnissa alueen nuorille.

Teksti ja kuvat: Riikka Nenonen