Hopeasusi ja hopeajoutsen kimaltavat erityisen ansioituneiden partiopersoonien kauloissa

Kuva: Poppis Suomela

 

Hopeasusi on miespuolisen ja hopeajoutsen naispuolisen partiojohtajan ansiomerkki. Hopeasusi on perustettu vuonna 1926 yhteiseksi merkiksi sekä mies- että naispuolisille johtajille. Se on käytössä myös muissa maissa partiopoikien korkeimpana ansiomerkkinä. Hopeasudesta tuli partiopoikajärjestöjen korkein ansiomerkki vuonna 1935, jolloin partiotyttöjärjestöt siirtyivät hopeajoutsenten jakoon. Aiemmin naispuoliselle partiojohtajalle oli mahdollisuus antaa myös kultajoutsen, mutta sen jakaminen lopetettiin vuonna 1969, jonka jälkeen hopeajoutsen on ollut myös naispuolisten johtajien korkein merkki.

Hopeasusi tai hopeajoutsen voidaan myöntää vähintään 15-25 vuoden vastuullisten johtotehtävien jälkeen Suomen Partiolaisissa, piirissä tai lippukunnassa henkilölle, joka on saavuttanut aseman laajalti tunnettuna partiopersoonana. Pitkäaikainen, johdonmukainen yhden osa-alueen ansioituminen esimerkiksi sisutoiminnan, koulutuksen tai kisojen parissa katsotaan myös riittäväksi osoitukseksi vastuullisesta tehtävästä. Saaja on omalla, poikkeuksellisen suurella panoksella positiivisesti ja rakentavasti vienyt partiotoimintaa eteenpäin ja lisännyt partioliikkeen tunnettuutta.

Ansiomerkkitoimikunnan puheenjohtaja Akseli Meskanen kertoo, että hopeasuden ja hopeajoutsenen hakemista varten kannattaa kerätä pieni työryhmä keräämään tietoa ja laatimaan hakemus huolella. Henkilön ansioista kannattaa kerätä täydellinen lista, jossa tehtäviä on eri vuosikymmeniltä eri tason toiminnoista. Perusteluosassa pitäisi pyrkiä kuvailemaan henkilön merkitystä partioliikkeelle monivuotisena toimijana, jonka panos on näkynyt valtakunnallisesti partiotoiminnassa. Tästä voi laatia parin sivun mittaisen kuvailun. Kun itse hakemus ja partiovuodet tehtävineen ovat kasassa, alkaa puoltojen hankinta henkilön omasta piiristä sekä piireistä, joiden kanssa henkilö on tehnyt eniten yhteistyötä. Tavoitteena on tässä varmistaa ”valtakunnallisen, laajasti tunnetun partiopersoonan” edellytyksien täyttyminen. Kontakteja muihin piireihin tulisi olla ainakin kaksi. Kun puollot ovat kasassa, hakemus lähetetään piirin ansiomerkkitoimikunnalle puollettavaksi ja sitten eteenpäin Suomen Partiolaisten ansiomerkkiryhmälle.

Muista hakea viimeistään 15.11. ansiomerkit kevääksi ja Mannerheim-soljet Yrjönpäiväksi. Ohjeet täällä.

Teksti: Katri Hahl ja Akseli Meskanen
Kuva: Poppis Suomela

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *