Lapsella on oikeus harrastaa

Tällä viikolla maanantaina 20.11 vietettiin kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää. Vuosi sitten YK:n lapsen oikeuksien sopimus täytti 25 vuotta Suomessa. Tärkeimpänä tavoitteena sopimuksessa on perusoikeuksien kuuluminen kaikille lapsille. Kaikilla lapsilla on oikeus terveyteen, koulutukseen, tasa-arvoon ja turvaan. Kansallinen Lastenliitto ry on lanseerannut Lapsen oikeuksien päivän ympärille teemallisen Lastenviikon. Lastenviikkoa vietetään nyt. Tänä vuonna viikon tunnuslauseena on ”Lapsella on oikeus harrastaa”.

Pääkaupunkiseudulla mahdollistamme harrastamisen partiossa jo tosi usealle lapselle ja nuorelle. Riittääkö se? Voisimmeko tarjota mahdollisuuden vielä useammalle? Partion jäsenmäärän kasvua perustellaan monesta näkökulmasta. Kun mukana on enemmän osallistujia ja tekijöitä, työt jakaantuvat tasaisemmin johtajiston kesken, partio on hauskempaa ja laatu kasvaa määrän kanssa. Nämä kaikki ovat hyviä ja tärkeitä perusteluja, mutta yksi tärkeä perustelu voisi olla vielä se, että kun kasvamme, se tarkoittaa, että joukkoomme mahtuu yhä enemmän lapsia ja nuoria. Kun mahdollistamme mielekkään harrastamisen yhä useammalle, partioon liittyy ehkä myös se yksinäinen lapsi, joka löytää partiosta ryhmän johon kuulua. Tai ehkä mukaan tulee se vähän riehakkaampi, joka on jo kokeillut useampaa muuta harrastusta, ja partiossa tekemällä oppiminen voisi sopia hänelle. Tai voisiko partion pariin löytää se lapsi, jonka vanhemmille partion edullisuus on tärkeä peruste.

Me voimme pienillä teoilla vaikuttaa siihen, että partio kuuluu yhä useammalle Pääkaupunkiseudulla. Me voimme omalta osaltamme mahdollistaa sen, että lapsilla on oikeus harrastaa. Onhan teillä muistettu kertoa kaikille jäsenille mahdollisuudesta jäsenmaksunvapautukseen? Onko teidän lippukunnallanne jo lainamakuupussi sekä lainarinkka? Entä, onko tammikuu jo kiikarissa? Tämä vuosi lähenee loppuaan, ja on aika kääntää katseet jo ensi vuoden alkuun. Jatkavathan teidän ryhmänne tammikuussa täysinä? Voisiko teillä aloittaa kokonaan uusi lauma? Vinkkejä jäsenhankintaan löytyy piirin nettisivuilta.

Tehdään yhdessä töitä sen eteen, että partio kuuluu kaikille ja lapsilla on oikeus harrastaa!

Kuva: Esko Raikunen